Devils winnen NHL Draft Lottery, Oilers behouden first pick

Door

Dinsdagavond vond in St. Paul, Minnesota, de NHL Draft Lottery van 2011 plaats. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt bepaald in welke volgorde de clubs nieuwe amateurspelers mogen draften. Het gaat hierbij dan om Noord-Amerikaanse spelers van tussen de achttien en twintig jaar of om spelers van buiten Noord-Amerika die ouder zijn dan twintig jaar.

Om de volgorde te bepalen waarin gedraft mag worden, nemen de veertien ploegen die zich niet hebben weten te plaatsen voor de play-offs, deel aan een gewogen loterij.

Het team dat als laatste is geëindigd in de competitie, is bij de draft als eerste geplaatst en heeft 25% kans om de loterij te winnen. Het team dat hier als veertiende is geplaatst, heeft nog slechts een kans van 0,5%. De winnaar van de loterij kan zijn positie met maximaal vier plaatsen verbeteren, terwijl elk team maar één plek kan zakken. Hierdoor is de first pick dus altijd voor een team dat tussen de 26e of 30e plek is geëindigd in de competitie.

De zestien overgebleven teams vullen later op basis van hun play-offresultaten de posities vijftien tot en met dertig in, waarbij de Stanley Cup-winnaar uiteraard als laatste aan de beurt komt.

Dit jaar hadden de Edmonton Oilers de slechtste record in de competitie, dus zij hadden de grootste kans om de loterij te winnen. Voor het eerst in vier jaar was het echter niet het slechtste team dat de loterij won; de New Jersey Devils waren namelijk de gelukkige. Hierdoor verruilden zij hun achtste positie voor de vierde, waardoor de New York Islanders, de Ottawa Senators, de Atlanta Thrashers en Columbus Blue Jackets allemaal een plek daalden.

De top drie van de ranking bleef dus ongewijzigd waardoor de Oilers hun first draft pick behouden. De Colorado Avalanche mogen als tweede kiezen en de Florida Panthers als derde.

Hoewel de Oilers pas op 24 juni hoeven aan te geven welke speler zij willen draften, lijkt het nu al duidelijk voor wie zij zullen gaan. Van alle talenten waaruit dit jaar gekozen kan worden, steekt center Ryan Nugent-Hopkins er toch wel bovenuit. Binnen de organisatie van de Oilers wordt zelfs al gezegd dat deze speler het beste spelinzicht van de NHL heeft sinds de legendarische Wayne Gretzky.

Foto: startribune.com

Ook leuk om te lezen