NHL Christmas Flashback: de Metropolitan Division

Door

Colorado Avalanche v Pittsburgh Penguins

Met kerst ligt de NHL drie dagen stil en dus zullen we onze geliefde competitie toch echt even een paar dagen moeten missen… Dat geeft ons wel de kans om eens terug te blikken op het seizoen tot dusver. We pakken de previews van Bas Rotteveel er nog eens bij en kijken hoe deze zich verhouden tot de huidige stand. Welke teams presteren naar hun verwachting en welke teams presteren boven of onder verwachting? Je leest het hier tijdens de kerstdagen. In deze editie: de Metropolitan Division.

Bekijk hier de flashbacks van de andere divisies:
Pacific Division
Atlantic Division
Central Division

stand 24-12

1. Pittsburgh Penguins

De Penguins en de play-offs, dat was voorafgaande aan dit seizoen een zekerheidje. Tot nog toe maken de Penguins dat helemaal waar. Toch zijn er ook problemen, want de bof maakt een rondje door vrijwel de gehele selectie, Pascal Dupuis is al voor het gehele seizoen uitgeschakeld en Olli Määttä is al hersteld van een tumor in zijn nek. Het grote vraagteken vooraf, doelman Marc-Andre Fleury, noteerde al zes shutouts en is daarmee koploper in de NHL.

2. New York Islanders

De New York Islanders zijn sterker uit de zomer gekomen, viel te lezen in de preview. Misschien zouden ze de play-offs wel kunnen bereiken. In werkelijkheid zijn de Islanders een van de sensaties van dit seizoen. Met fris spel wordt menig tegenstander opzij gezet en de Islanders lijken tot zover een zekerheidje voor de play-offs aan het einde van dit seizoen. Opvallend: de Islanders zijn de enige ploeg in de NHL die nog niet na overtime/shootout verloren.

3. New York Rangers

New York Rangers won de laatste wedstrijd voor de kerststop tegen Washington Capitals. Daarmee werd de zevende overwinning op rij geboekt en de tegenstander van die avond gepasseerd, al hebben beide ploegen nu 40 punten behaald. De Rangers leken vooraf een zekerheidje, maar bevinden zich tot dusver in het heetst van de strijd om de play-off plaatsen.

4. Washington Capitals

De Capitals zouden misschien de play-offs halen en staan daarmee precies op de plek die je mag verwachten van Ovechkin en co. De aanvoerder is dit seizoen is minder doeltreffend, maar is verdedigend betrouwbaarder en daarmee belangrijk voor zijn ploeg. Vorig seizoen viel niet alleen zijn doelpuntentotaal (51) op, maar toch vooral zijn plusminus rating (-35). Tot dusver staan Ovechkin op 16 treffers en een plusminus rating van +5.

5. Philadelphia Flyers

De Flyers stonden een maand lang achter elkaar in de “not” categorie in de NHL Standings Update, maar lijken het goede pad weer enigszins te hebben gevonden met drie overwinningen op rij. Al lijken de play-offs, zoals voorspeld, ver weg.

6. Columbus Blue Jackets

Columbus werd in oktober nog een zekerheidje voor de play-offs genoemd, maar de ploeg uit Ohio heeft met veel blessures te maken gehad. Er stond dit seizoen al meer dan 200 keer een speler geblesseerd langs de kant. Vorig seizoen was het gemiddelde over een heel seizoen in de NHL 245. Dat brak Columbus in het begin van het seizoen vooral op. Toen werden er veel punten verspeeld en was de ploeg zelfs even de nieuwe topfavoriet voor Connor McDavid. De laatste wedstrijd ging weliswaar verloren, maar dat was een uitzondering: in de laatste 10 wedstrijden behaalden de Blue Jackets een 8-1-1 record. Misschien is er nog een uitweg mogelijk naar de play-offs.

7. New Jersey Devils

De Devils begonnen sterk aan het seizoen met drie overwinningen, maar sindsdien is het bergafwaarts gegaan met de ploeg die in 2012 nog in de Stanley Cup Finals stond. In de preview viel al te lezen dat het op basis van het aantal gescoorde doelpunten moeilijk zou worden. Dat is tot dusver ook zo gebleken. De Devils maken 2,11 goals per wedstrijd en staan daarmee 28ste in de NHL. Voorspeld werd dat de Devils de play-offs niet zouden gaan halen en daar heeft het alle schijn van.

8. Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanes staat in dezelfde statistiek 29ste met 2,03 goals per wedstrijd. De Hurricanes krijgen iets minder goals tegen als de Devils, maar lijken met 24 punten uit 34 wedstrijden volledig kansloos voor een plek in de play-offs. Wel kunnen de Hurricanes nog concurreren met de Oilers om het draften van Connor McDavid, de Hurricanes hebben drie punten meer als de Oilers.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen