NHL 30-in-30: Tampa Bay Lightning

Door

Montreal Canadiens v Tampa Bay Lightning

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Tampa Bay Lightning.

Seizoen 2014-2015
Tampa Bay was één van de grote verrassingen het afgelopen seizoen. Voor het seizoen waren er heel wat twijfels (ook wij hier op SportAmerika), maar Tampa Bay bewees dat ook een jonge, onervaren ploeg ver kan geraken. De Lightning werd tweede in de Atlantic Division met 108 punten. In de playoffs ging het in eerste instantie nog moeizaam door pas in game 7 af te rekenen met Detroit. Nadien wonnen ze nog van Montréal en de New York Rangers. In de Stanley Cup Final kwamen ze uiteindelijk twee overwinningen te kort om de felbegeerde beker in ontvangst te mogen nemen.

De Draft
Tampa Bay heeft hun prospect pool stevig kunnen aanvullen met maar liefst negen picks. Mitchell Stephens is de belangrijkste naam om te onthouden. De Canadese centerspeler maakte vooral indruk op het afgelopen WK onder 18 jaar. Hij maakte op dat toernooi vier doelpunten en had daarnaast ook nog twee assists. Stephens zijn belangrijkste kwaliteiten zijn snelheid, techniek en kan ook fysiek zijn mannetje staan. We mogen Stephens binnen enkele jaren in de NHL verwachten.

Nieuwe talenten
Tampa Bay heeft de laatste jaren heel wat aanvallend talent uit hun prospect pool kunnen halen, de komende jaren mogen we ons aan verdedigend talent verwachten. Een eerste naam die we de komende weken veel zullen horen is die van Kristers Gudlevskis. Door de blessure van Vasilevskiy zal de Let een plekje opschuiven en voor even de tweede doelman van Tampa Bay zijn. Een ander talent die kans maakt op speelminuten is Slater Koekkoek. Zijn ontwikkeling werd wat gestuit door blessures, maar lijkt nu echt kans te maken op een rosterplek. De concurrentie achteraan is niet min, maar als negende of tiende verdediger in de selectie moet haalbaar zijn voor de Canadees.

New additions
Erik Condra: Free agent die voor drie seizoenen tekende. Speelde de voorbije 5 seizoenen bij Ottawa, waar hij een nuttige pion was. Bij Tampa Bay ontmoet hij opnieuw Jon Cooper, beiden werkten al samen met elkaar bij Texarkana in de NAHL.

Tye McGinn: Speelde vorig seizoen bij Philadelphia en Arizona. Deze laatste ploeg plaatste McGinn echter op de waiver-list. Tampa Bay besloot hem een éénjarig contract aan te bieden. Versterking in de breedte.

Matt Taormina: Vertrok een goed jaar geleden bij Tampa Bay en is dus nu terug. Hij speelde vorig seizoen bij Worcester Sharks in de AHL waar hij een goed seizoen speelde. Ook hij wordt gezien als een versterking in de breedte.

Departed
Brenden Morrow: 36-jarige LW, speelde 70 wedstrijden vorig seizoen. Morrow was een nuttige ervaren speler, maar Tampa Bay heeft hem niet meer nodig. De Canadees is momenteel nog steeds een free agent.

Mark Berberio: Vertrok als free agent naar Montréal. Hij speelde de afgelopen seizoenen een respectabel aantal wedstrijden.

Roster
Beste verdedigers: Victor Hedman, Anton Stralman

Beste aanvallers: Steven Stamkos, Tyler Johnson, Nikita Kucherov

Keep an eye on: Jonathan Drouin

Special teams
Powerplay had een succesratio van 18,8% en de Lightning waren daarmee 13e in 2014-2015. Middelmatige cijfers en dat is toch een mysterie. Tampa Bay was vorig seizoen de best scorende ploeg in de NHL (gemiddeld 3.16 doelpunten per wedstrijd), maar 5 tegen 4 ging het dus moeizamer. Met al het aanvallend geweld in Tampa – met op kop Steven Stamkos – moet men toch beter kunnen doen.

Met de Penalty Kill konden ze in 83,7% van de gevallen de tegenstander van scoren houden. Daarmee waren ze 7e in 2014-2015. Respectabele cijfers en aangezien er geen sleutelspelers op de PK vertrokken zijn, moet het lukken om dit komend seizoen te herhalen.

Off season grade
6

Het was een rustige zomer voor Tampa Bay. Er zijn amper spelers vertrokken en bijgekomen. Dat laatste was ook niet nodig, want geen gebrek aan (jong) talent. De grootste prioriteit was dan ook het resignen van Steven Stamkos. De aanvaller gaat het laatste jaar in van zijn contract, dus de tijd dringt. Tampa Bay hoopte op een akkoord voor de start van de preseason, daar is men dus al niet in geslaagd.

De vraag is dan ook of dit weerslag zal hebben op de prestaties van Stamkos en de Lightning? Komt men wel nog tot een akkoord? En hoe lang gaat dit nog duren? En mocht men niet een akkoord komen, gaat Tampa Bay dan kiezen om Stamkos te traden? Een pak vragen die wel eens het seizoen van Tampa Bay grondig kunnen bepalen. Als Stamkos een nieuw contract krijgt, staat er hun niets in de weg om een zelfde parcours af te leggen zoals vorig seizoen. Wie weet met een beter einde deze keer.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen