NHL Recap: Eerste goal Connor McDavid

Na het geweld van maandag, ging de NHL afgelopen nacht weer verder met liefst 9 duels. En daar zaten een aantal topaffiches tussen met Detroit vs Tampa Bay, New York Rangers vs Winnipeg en Pittsburgh vs Montreal voor de liefhebbers. Het was de nacht waarin San Jose Washington in eigen huis vernederde, Connor McDavid zijn eerste NHL goal scoorde, Detroit Red Wings de eerste tik uitdeelde aan Tampa Bay Lightning en Pittsburgh Penguins opnieuw met lege handen stond. Rowdy van Grieken, Jens Demuynck en Ed Versteeve kijken terug op de gespeelde wedstrijden.

Dallas Stars – Edmonton Oilers

IMG_20151014_080830

De ploeg die fantastische zaken deed in de transferwindow, Dallas Stars, ontving vannacht de ploeg die de het grootste talent in huis haalde, Edmonton Oilers. Zeker die laatste ploeg had meer van de start van het seizoen verwacht. De Oilers verloren de eerste 2 duels, waar Dallas 2 punten haalde uit hun twee wedstrijden.

In de eerste periode gaf Dallas echter al de indruk dat er niks te halen viel in de ‘Lone Star-State’, want de Stars schoten twee keer zoveel op doel als Edmonton (18 tegen 9) en Jason Spezza kon laat in de eerste periode de 1-0 laten noteren. Vroeg in de tweede borduurde aanvoerder Jamie Benn hierop door, toen hij een wrap-around benutte. Edmonton antwoorde echter, dankzij Klefbom en… Jawel! De eerste goal van McDavid, waardoor de stand na 40 minuten 2-2 was.

Laat in de derde periode drukten de Stars dan toch nog hun overwicht uit, doordat Jason Spezza nog twee keer scoorde en hierdoor een hattrick achter zijn naam kon laten zetten en Dallas een 4-2 winst gunde. Dat Dallas de winst verdiende bleek wel uit de 52 (!) schoten op doel die de ploeg afleverde.

Washington Capitals – San Jose Sharks

IMG_20151014_065345

Eén van de ploegen die verrassend goed startte met 2 overwinningen, San José Sharks, ging op bezoek bij Washnington Capitals. De Caps kwamen pas één keer in actie, maar won wel. De ploeg wordt gezien als een strong contender voor de Stanley Cup.

Washington kon deze wedstrijd niet rekenen op hun topscorer Alex Ovechkin. De Russische scherpschutter kon niet meedoen door ‘persoonlijke problemen’. Een hele aderlating voor de Capitals natuurlijk, want Ovechkin is een attractie op zichzelf. San Jose zag het graag gebeuren en trok de lijn van de voorbije wedstrijden alvast door in de eerste periode. Ze waren veruit de betere ploeg en dat vertaalde zich ook in de kansen op doel (8-17). Braden Holtby had zijn handen meer dan vol, maar op de PowerPlay Goal in de 11e minuut had hij geen antwoord. Joe Thornton deed de puck lichtjes afwijken en dan ben je als doelman gezien.

Het beeld in de tweede periode was aanvankelijk hetzelfde. San Jose was baas en kon al snel hun voorsprong uitbreiden tot 3-0. Twee vergelijkbare doelpunten trouwens, schot op Holtby en de rebounder wel afmaken. Brown en Hertl waren de gelukkigen, voor Hertl is het alweer zijn tweede dit seizoen. Washington probeerde zich te herpakken en het duurde niet lang of de 3-1 lag in het netje. Ware het niet dat Peter DeBoer zijn coaches’ challenge gebruikte, omdat hij dacht gezien te hebben dat Jones werd gehinderd. Na overleg kreeg hij gelijk, maar zoveel leek er niet aan de hand te zijn…

In de derde periode probeerde Washington nog wel, maar telkens stuitte men op een heel sterke Jones. In de laatste vijf minuten mocht Holtby plaats ruimen voor een extra aanvaller. Dat leverde extra druk op, maar de doelpunten vielen langs de andere kant. De Sharks profiteerden optimaal door twee empty netters te potten. San Jose blijft zo ongeslagen dit seizoen met hun derde overwinning op een rij. Voor Washington is het de eerste nederlaag van het seizoen, ze mogen zich morgen proberen te herpakken. Dan ontvangen ze de kampioen Chicago.

Detroit Red Wings – Tampa Bay Lightning

IMG_20151014_065338

Detroit Red Wings ontving Tampa Bay Lightning in Joe Louis Arena. Een duel tussen twee teams die beiden een 100% score hadden en een flinke productie aan goals (4 per wedstrijd). Een herhaling van de eerste ronde van de afgelopen playoffs, toen Tampa Bay met 4-3 won. De strijd om de koppositie in de Atlantic Division kon losbarsten.

In de eerste periode bleek dat beide teams aan elkaar gewaagd waren. Er werd gezocht naar openingen in beide defensies, maar de kansen waren spaarzaam. Zowel Bishop (TBL) en Howard (DET) waren bij de les en keerden alle schoten die afgevuurd werden.

In het 2e deel trok Detroit het initiatief naar zich toe, al kreeg Tampa Bay de grootste kansen. Howard hield halverwege de periode Nemestikov van het scoren af na een 2-on-1 en Stamkos schoot 3 minuten voor tijd snoeihard op de paal. Amper een minuut later mocht Detroit de powerplay in. En net zoals tegen Toronto en Carolina scoorde het al binnen 20 seconden. Nyquist tekende voor zijn eerste treffer en zo gingen de Wings met een voorsprong de laatste periode in.

In het derde bedrijf had de thuisploeg aanvankelijk de overhand. Halverwege ontving Larkin via de referee de puck, waarmee de defensie van Tampa op het verkeerde been stond. Zetterberg zei ‘dank je wel’ op de assist en tekende voor de 2-0.

3 minuten later was het verschil weer 1 door een goal van Ryan Callahan. De Bolts schroefden de druk op, maar Detroit weerstond de thunderstorm. Kyle Quincey scoorde 2 minuten voor tijd met een empty netter en gooide het duel in het slot. Detroit bleef door de zege ongeslagen en Tampa Bay incasseerde de eerste nederlaag van het seizoen. Zetterberg kwam tot 1 goal en een assist en is met 7 points en 5 assists uitstekend gestart dit seizoen.

New York Rangers – Winnipeg Jets

De ongeslagen koploper in de Metropolitan, New York Rangers, ontving Winnipeg Jets. De Jets verloren afgelopen nacht voor de eerste keer van ‘het andere New York’ en wilden daar zeker geen 2 nederlagen op rij van maken in de Big Apple.

In de eerste periode ging het gelijk op, maar het was Mats Zuccarello die namens New York de score opende. Al binnen een minuut stond het alweer gelijk, dankzij een prachtig schot van Jets-rookie Nikolaj Ehlers op de power-play. In periode twee echter domineerde de Rangers, met wel twintig schoten op doel in die periode! Dit mocht echter niet baten, want Hutchinson had op elk schot een antwoord en Bryan Little trof namens Winnipeg doel op de penalty kill.

De derde periode leek het spelbeeld weer op die van periode 1, en opnieuw hoefde Hutchinson niet te vissen, maar Lundqvist wel voor de Rangers, nadat Little zijn tweede van de avond scoorde op de powerplay. Stuart’s goal in het lege doel, zorgde ervoor dat Winnipeg met een 1-4 overwinning van het ijs konden stappen.

Pittsburgh Penguins – Montreal Canadiens

IMG_20151014_065401

Teleurstellend. Zo kunnen we de seizoenstart rustig omschrijven van de Penguins. Met 2 nederlagen op zak ontvingen de Pens gisteren Montreal Canadiens. En die ploeg startte wel prima aan het seizoen en won zijn eerste drie duels. Pittsburgh kon dus aan de bak. En Daniel Sprong dus ook.

Pacioretty maakte er al vlug 0-1 van, maar verder viel er niet veel te beleven in de eerste periode. Beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe. In de tweede periode brak er wat spektakel los, er vielen heel wat kansen te noteren en uiteindelijk ook doelpunten. Het was eerst Bennett die de gelijkmaker op een heel mooie manier maakte, maar enkele minuten later stonden de Penguins opnieuw achter. Het was alweer Pacioretty die kon scoren, dat was al zijn vierde doelpunt dit seizoen! Opnieuw was het niet lang wachten op het volgende doelpunt. Een goed minuutje later kon Letang op aangeven van Kessel de bordjes weer gelijk brengen.

Het zou beslist worden in de derde periode en daar trok Montréal aan het langste eind. Fleischmann maakte het beslissende doelpunt op een counter. Pittsburg probeerde nog wel, maar Carey Price een derde keer kloppen zat er niet meer in. De Penguins blijven dus hangen op dat nulletje. De Canadiens denderen ondertussen rustig verder naar een acht op acht.

Los Angeles Kings – Vancouver Canucks

LAVAN

Vancouver Canucks is uitstekend gestart aan het seizoen. Met vijf uit drie voert de ploeg van de gebroeders Sedin de ranglijst aan in de Pacific Division. Datzelfde geldt voor Los Angeles Kings, maar dan moet je wel de stand op zijn kop houden. Zij verloren tweemaal heel ruim in eigen huis (5-1 en 4-1) van de Sharks en Coyotes.

Als iemand ons  kan vertellen wat er tot nu toe met de Los Angeles Kings aan hand is, kan diegene de redactie mailen. Als je het over een waardeloze start hebt, heb je het over LA. En vannacht was het opnieuw niet anders. Vancouver Canucks maakte gehakt op het ijs met de Kings. De eerste periode werd met een brilstand afgesloten.

In periode 2 was het Vancouver all over. Cracknall en Edler scoorden namens de Canucks die niets te duchten hadden van Los Angeles. 4 schoten vuurden de mannen in het zwart af op Ryan Miller. Dan zou je verwachten dat LA op zoek zou gaan naar op zijn minst een goal. Maar de ploeg is geen schim van het team dat onlangs nog 2 Cups won. Dorsett gooide het duel in het slot met zijn empty net goal en Miller noteerde zijn eerste shutout, En de Kings? Die dropen opnieuw puntloos af. Maar vooral inspiratieloos. Slechts 15 schoten in dit duel.

New Jersey Devils – Nashville Predators

IMG_20151014_065409

De koploper van de Central Division na 2 duels, Nashville Predators, ging gisteren op bezoek bij één van de zwakkere broeders van de league, New Jersey Devils. Nashville boekte twee kleine zeges tot nu toe, waar de Devils nog puntloss zijn na de eerste wedstrijden.

In de eerste periode vuurde Roman Josi een kanonskogel af op de powerplay, waardoor Nashville op een 1-0 voorsprong kon komen. In periode twee waren zowel Rinne (Nashville) en Kinkaid (New Jersey) perfect, waardoor het laat in de derde periode nog steeds 1-0. Dit resulteerde in een aantal knotsgekke slotminuten: tweeënhalve minuut voor het einde scoorde Josi opnieuw, ditmaal in een leeg doel. Echter, binnen een minuut scoorde Palmieri de aansluitingstreffer voor New Jersey, waardoor de Devils er toch weer vol op gingen. Dit resulteerde in een goal in het lege Devils-doel van Nystrom, waardoor Nashville toch weer won.

Carolina Hurricanes – Florida Panthers

IMG_20151014_065422

Fris spelen, complimenten krijgen en met lege handen staan. Carolina Hurricanes kan dat. 0 punten prijkten er voor aanvang van het duel op de scoresheet van de Canes. Florida Panthers schoot met een record (4 goals in de eerste 7 minuten van een seizoen) uit de startblokken tegen Philadelphia, maar verloor maandagnacht met 1-0 van dezelfde Flyers.

Eddie Lack maakte zijn debuut voor Carolina, de goalie die over kwam van Vancouver. Het zou echter een debuut in mineur worden. De Hurricanes konden lang stand houden, maar moesten uiteindelijk in de derde periode hun meerdere erkennen. Het begon al na 2 minuten toen Lack lichtjes in de fout ging, door de puck verkeerd in te spelen. Na enkele tussenstations kon Bjugstad dit foutje afstraffen. De Panthers waren in de eerste periode een stuk beter en hadden dan ook dubbel zoveel kansen (14-7).

In de tweede periode was er een pak minder te zien. De kansen waren schaars, dus kwam de gelijkmaker van Lindholm dan ook uit de lucht gevallen. Florida kon het verschil pas in de laatste periode maken door drie doelpunten te scoren op enkele minuten tijd. Brickley brak de ban door er 2-1 van te maken. Niet veel later maakte Barkov er 3-1 van. Jussi Jokinen legde de 4-1 eindstand vast door te scoren in het lege doel. Florida herpakt zich zo met een overwinning na de nederlaag van gisteren, Carolina blijft zoeken naar het eerste punt.

Calgary Flames – St. Louis Blues

IMG_20151014_065322

St. Louis Blues moet het dit seizoen laten zien. Een Cup of een rebuild, dat wordt alom verwacht. Twee punten uit de eerste wedstrijden zijn hun deel. Calgary Flames staat op eenzelfde score na een tweeluik met Vancouver Canucks. De Flames wachten nog op de eerste zege in reguliere speeltijd.

De Flames begonnen uitstekend en liet af en toe zien waarom we misschien wel rekening moeten houden met een playoff plek dit seizoen. Na amper een minuut leidde Calgary door een goal van Mason Raymond. Daarna namen de Blues het duel over en scoorden via Scottie Upshall de gelijkmaker. Een minuut later namen de Flames toch weer de leiding. Een schitterende passing goal op de powerplay van Jiri Hudler zorgde voor die stand na periode 1.

In de 2e periode drukten de Blues door en kwam Calgary er niet aan te pas. 2 goals van Parayko en één van Brouwer drukten het klasseverschil uit. Calgary kwam in 20 minuten ijshockey niet verder dan 3 doelpogingen. Vroeg in periode 3 scoorde David Jones de 4-3. Hierna sloeg het duel weer om naar Calgary, maar de gelijkmaker zat er niet meer in. St. Louis kwam door de winst op vier punten in de Central Division, waar alleen Nashville en Minnesoata nog op een 100% score staan.