NHL 30-in-30: New York Islanders

Door

during Game Six of the Eastern Conference Quarterfinals during the 2015 NHL Stanley Cup Playoffs at Nassau Veterans Memorial Coliseum on April 25, 2015 in Uniondale, New York.

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de New York Islanders.

Seizoen 2014-2015
Men had aan het begin van het seizoen twijfels over de Islanders, maar dat veranderde toen New Yorks GM Garth Snow deals met Chicago en Boston maakte voor respectievelijk Nick Leddy en Johnny Boychuk, die samen de verdediging van de ‘Isles’ een boost gaven, zeker in combinatie met de nieuwe keeper, Jaroslav Halak. Het zorgde ervoor dat de Islanders na een jaar van afwezigheid weer mochten aantreden in de play-offs, tegen Washington. De Islanders delfden het onderspit in een spannende best-of-seven-series.

De Draft
Aan het begin van Draft Day hadden de Islanders geen draftpicks in de eerste ronde (Snow stuurde deze samen met o.a. Matt Moulson naar Buffalo voor Thomas Vanek, die vervolgens in Minnesota tekende). Echter, Garth Snow stuurde Griffin Reinhart (vierde keuze overall in 2012) naar Edmonton voor keuzes in ronde één en twee (die voor nog een keuze in ronde één werd geruild) en koos Mathew Barzal en Anthony Beauvillier.

Nieuwe talenten
De belangrijkste jeugdige kandidaat voor een plek in de NHL is Ryan Pulock, gekozen in de eerste ronde in 2013. De verdediger beheerst al het schot van een pro, en een extra jaar in het tweede heeft hem geholpen om de volgende stap te zetten. Of hij daadwerkelijk voor de Islanders zal spelen volgend jaar, moeten we nog afwachten, omdat New Yorks verdediging geen vrije plek heeft. De in 2014 als vijfde overall-gekozen Michael Dal Colle maakt ook kans, al staat de voorhoede van New York momenteel als een huis.

New Additions
Thomas Greiss: Na een vergeetbare periode van Neuvirth als Halaks backup, tekende Greiss voor deze rol, na jaren ervaring te hebben opgedaan achter Antti Niemi (Sharks), Mike Smith (Coyotes) en Marc-André Fleury (Penguins).

Barclays Centre: Na 33 seizoenen werd in april afscheid genomen van het Nassau Coliseum op Long Island, waar de Islanders al hun glorietijden beleefden, met vier Stanley Cups als bewijs. Vanaf komend seizoen zal het Barclays Centre in Brooklyn, New York, het nieuwe onderkomen zijn van de Isles.

Departed
Nassau Coliseum: Door de verhuizing naar Brooklyn, komt er een einde aan het Long Island-tijdperk in de Islanders-historie. Niet alleen wordt de arena achtergelaten, maar ook alle fans die de reis naar Brooklyn niet kunnen maken.

Generated by  IJG JPEG Library

Michael Neuvirth: Na op de trade-deadline te zijn toegevoegd in ruil voor een draftpick en geflopte backup Chad Johnson, leek het erop dat Halak zware concurrentie kreeg voor zijn startersrol, maar Neuvirth kon geen potten breken en zijn contract werd niet verlengd.

Griffin Reinhart: Ondanks dat Reinhart geen belangrijk onderdeel van de Islanders was afgelopen seizoen, deed Garth Snow met de jonge verdediger wel een beoogde hoeksteen van de toekomst weg. Het is aan Reinhart om te tonen of Snow gelijk had of dat de GM zijn geduld had moeten bewaren.

Roster
Beste verdedigers: Nick Leddy, Johnny Boychuk

Beste aanvallers: John Tavares, Kyle Okposo, Frans Nielsen

Keep an eye on: Travis Hamonic

Special teams
De powerplay had een succesratio van 18,7% en de Islanders waren daarmee 16e in 2014-2015. De Islanders’ voorhoede is jong en zal in de komende jaren alleen maar beter worden, wat ook zijn weerslag zal geven op de powerplay. Enige slag om de arm is de onzekerheid rond topaanvaller Kyle Okposo, wiens contract komende zomer afloopt. GM Garth Snow zocht al naar een deal voor Okposo tijdens de Draft (zonder resultaat). Als Okposo niet bijtekent binnenkort, zal Snow hoogstwaarschijnlijk weer op zoek gaan.

De Penalty Kill was 26e. In 78,0% konden ze de tegenstander van het scoren houden. Dit percentage zal echt verbeterd moeten worden, anders zou het de Islanders in het ergste geval een plek om de play-offs kunnen kosten, zeker nu de Metropolitan Division alleen maar sterker geworden lijkt te zijn. Hiervoor zal Travis Hamonic van goudwaarde zijn.

Off season Grade
6,5
De Islanders verrichtten deze zomer alleen de noodzakelijke acties; het vinden van een nieuwe backup van Halak. Het wegdoen van Reinhart is een gok, maar andere jonge verdedigers zijn in aantocht.
De Islanders worden geacht om het eerste seizoen in Brooklyn te bekronen met een play-offs-ticket, gezien de resultaten van vorig seizoen. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren, hangt af van het succes van de PK en of steraanvaller Kyle Okposo bijtekent. Als Okposo noodgedwongen moet worden gedeald, kan dit een fikse deuk in de kansen van de Isles vormen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen