NHL 30-in-30: Montréal Canadiens

Door

620-canadiens-senators-thumb-620xauto-357013

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Montréal Canadiens.

Seizoen 2014-2015
Montréal was vorig seizoen een zekerheidje wat betreft het halen van de playoffs. Dat gebeurde dan ook, de Canadiens draaiden een goed seizoen en wonnen de Atlantic Division met 110 punten. In de eerste ronde van de playoffs wonnen ze in zes wedstrijden van de Ottawa Senators om er dan in de volgende ronde zelf uit te gaan in zes wedstrijden tegen Tampa Bay Lightning.

De Draft
Montréal haalde vijf spelers uit de afgelopen Draft. Noah Juulsen selecteerde men in de eerste ronde. Juulsen is een two-way defender die ook aanvallend zijn steentje bij kan dragen. In de derde ronde haalde men Lukas Vejdemo. De Zweed is een jaartje ouder dan de meeste andere spelers die gedraft werden, hij wordt dan ook gezien als een laatbloeier. Een gewaagde keuze van Montréal onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet.

Nieuwe talenten
De prospect pool van Montréal is niet zo diep als bij Winnipeg bijvoorbeeld. Dat komt grotendeels doordat Montréal op de afgelopen drie Drafts pas als 25e (of later) mocht kiezen. In twee van die drie Drafts had men zelfs ook geen pick in de tweede ronde. Als resultaat daarvan ontbreken de echte toptalenten bij de Canadiens, al zijn er wel enkele prospects die het talent hebben om een degelijke speler in de NHL te worden. Jacob De La Rose is daar een voorbeeld van. De Zweed die gekozen werd als 34e overall tijdens de 2013 NHL Draft maakt een goede kans om een plekje te verzilveren in de roster van de Canadiens. Nog iemand die daar kans op maakt is Greg Pateryn. De ondertussen al 25-jarige verdediger kwam in 2008 over van Toronto, het heeft een tijd geduurd maar de Amerikaan lijkt eindelijk klaar te zijn voor de NHL.

New additions
Alexander Semin: Free agent die de vervanger moet worden van Parenteau. Speelde de voorbije seizoenen bij de Hurricanes, maar dat werd geen succesverhaal. De Rus tekende een contract voor één seizoen.

Zack Kassian: Overgekomen van Vancouver, Prust (zie hieronder) maakte de omgekeerde beweging. Ook hij zal vechten voor het plekje op de RW dat is vrijgekomen door het vertrek van Parenteau.

Mark Berberio: Free agent die voor één jaar tekende. De Canadees speelde de voorbije seizoenen voor Tampa Bay, maar echt doorbreken kon hij daar niet. De 25-jarige verdediger wordt voorlopig nog niet gezien als een top-4 defender.

Departed
P-A Parenteau: Zijn contract werd uitgekocht en vertrok als vrije speler naar Toronto.

Brandon Prust: LW die vertrokken is naar Vancouver in ruil voor Kassian. Prust speelde vorig seizoen alle wedstrijden in het reguliere seizoen.

Sergei Gonchar: De ondertussen al 41-jarige Rus mocht vertrekken bij Montréal. Gonchar hoopt nu een contract te versieren bij de Penguins.

Manny Malhotra: Ook deze mocht vertrekken bij Montréal. De 35-jarige aanvaller is nog steeds een free agent.

Mike Weaver: En ook deze ervaren speler mocht vertrekken. De 37-jarige verdediger heeft nog geen nieuw team gevonden.

Roster
Beste verdedigers: P.K. Subban, Andrei Markov

Beste aanvallers: Max Pacioretty, David Desharnais, Brendan Gallagher

Keep an eye on: Alexander Semin

Special teams
Powerplay had een succesratio van 16,5% en de Canadiens waren daarmee 23e in 2014-2015. Zowat alle ingrediënten zijn er om een goede PP te hebben. Montréal heeft spelers als Markov en Subban, met dan nog eens Pacioretty op de flank. Vorig seizoen focuste de tegenstander zich enkel op Subban, omdat hij voor het meeste gevaar zorgde. Dit seizoen moet dit toch minder het geval zijn door het aanwerven van Kassian.

Met de Penalty Kill konden ze in 83,7% van de gevallen de tegenstander van scoren houden. Daarmee waren ze 7e in 2014-2015. Deze cijfers zijn een pak beter en de zaak is om dit seizoen hetzelfde – wie weet nog een tikkeltje beter – te doen. Pacioretty en Plekanec is een goed duo die makkelijk kansen weet te creëren, ook al spelen ze met een man minder.

Off season grade
7

Het aantrekken van Alexander Semin kan een heel goede zaak blijken, maar het kan ook tegenvallen zoals bij de Hurricanes. Als Semin terug zijn niveau kan halen, dan heeft Montréal er een ferme aanwinst bij. Als het niet lukt, dan is het ook geen ramp. Semin tekende voor maar één seizoen ter waarde van $1.1 miljoen, zeker het proberen waard. De Canadiens hebben ook het contract van Jeff Petry kunnen verlengen. Petry vormt een sterk duo met P.K. Subban. Ten slotte hebben ze Prust kunnen ruilen voor Kassian. Deze laatste had niet zo’n succesvolle periodes in Buffalo en Vancouver, maar hij is wel vijf jaar jonger dan Prust. Hij was ook nog eens productiever vorig seizoen en heeft een groter potentieel. Minpuntje is dat er geen echte topspeler vooraan is bijgekomen. Een speler die elk seizoen goed is voor een pak doelpunten en assists ontbreekt nog in Montréal.

De playoffs halen zal geen enkel probleem worden voor deze ploeg. Ze hebben een topgoalie in de vorm van Price, een sterke verdediging met onder andere Subban en Petry, maar aanvallend zijn er nog mankementen. Scoren blijft een probleem in Montréal en dat lijkt men niet hebben aangepakt afgelopen zomer. In de playoffs kan er veel gebeuren, maar ook dit seizoen lijkt er geen Stanley Cup in te zitten voor de ploeg uit Montréal.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen