NHL Player Of The Week: Tyler Johnson

Door

Nashville Predators v Tampa Bay Lightning
De play-offs zijn nog steeds in volle gang en voor onze POTW rubriek van afgelopen week was het uitzoeken geblazen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Tyler Johnson van de Tampa Bay Lightning. De kleine en veel scorende aanvaller maakt dit seizoen furore als center ‘achter’ Steven Stamkos. Die aanhalingstekens staan er niet voor niets, want Johnson speelt eigenlijk al het hele jaar net zo goed als Lightning captain Stamkos, zo niet beter. Dat mag heel knap genoemd worden, in de wetenschap dat Johnson nooit gedraft werd en zich via minor leagues als de AHL heeft opgewerkt naar ’s werelds hoogste ijshockeypodium. En dat hij in de NHL thuishoort laat hij ook in de play-offs zien. Op niet mis te verstane wijze.

Hoofdrol in series tegen Detroit
In de eerste ronde speelde Tampa Bay tegen de ervaren Red Wings van pucktovenaar Pavel Datsyuk. Die serie kwam afgelopen woensdag tot een einde, toen Lightning de beslissende zevende wedstrijd wist te winnen. Zonder Johnson was het waarschijnlijk niet eens tot een Game 7 gekomen. Hij scoorde in de cruciale zesde wedstrijd, waarin zijn team nog tegen een 3-2 achterstand in wedstrijden aankeek, twee doelpunten (waaronder de winnende). In de hele series was het eigenlijk Johnsons lijn, gecompleteerd door Ondrej Palat en Nikita Kucherov, die voor het meeste gevaar zorgde. Ook in de tweede ronde tegen de Canadiens waarin Tampa Bay brutaal een 2-0 voorsprong heeft genomen, blijft deze lijn dominant. Johnson liet in twee wedstrijden tegen Montreal al een goal en twee assists noteren en in de hele play-offs al zeven goals en drie assists. Men kan inmiddels wel concluderen dat Steven Stamkos écht niet meer de enige steunpilaar is onder de voorwaartsen van Florida’s beste club.

‘Honorable mention’
Waarschijnlijk had niemand er raar van opgekeken als de Russische superster Ovechkin voor de DERDE keer dit seizoen POTW zou zijn geworden met zijn prestaties van deze week. Hij krijgt in ieder geval wel een eervolle vermelding. Belangrijkste reden: zijn wonderschone goal tegen de Rangers in Game 4.

Scoren zoals alleen ‘Ovi’ dat kan:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen