NHL 30-in-30: Edmonton Oilers

Door

Edmonton Oilers v Arizona Coyotes

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Edmonton Oilers.

Seizoen 2014-2015
Dit seizoen moest alles anders worden. De fans waren het helemaal zat om sinds 2006 geen play-offs te halen. Toch was er weinig hoop op een goede afloop. Het bleef een team vol jonge spelers en zonder leiders met ervaring. Andrew Ference heeft ervaring en een Stanley Cup uit zijn tijd met de Boston Bruins. Maar hij kan het ook niet alleen natuurlijk….

Het werd uiteindelijk plek 28. Alleen de Sabres en Coyotes deden het slechter. Typerend is dat er slechts één speler was met een positieve plus/minus. Steve Pinizzotto had in 18 westrijden een +1.

Inmiddels speelt Pinizzotto in Duitsland.

De Draft
De goden waren de Oilers erg goed gezind. Voor de vierde keer in zes jaren wonnen de Oilers de DraftLoterij. Na Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins en Nail Yakupov viel de keuze dit keer op Connor McDavid. Geen verrassing en dit zou wel eens de dealbreaker kunnen zijn voor de Oilers. In de Draftwatch werd vorig seizoen al volop aandacht besteed aan het fenomeen.

 

De keuze voor McDavid was een logische, maar er was meer activiteit rond de tafel van de Oilers. Zo werd Cam Talbot aangetrokken als versterking in het doel. Ook Vezina-finalist Dubnyk kon bij de Oilers geen potten breken, dus de vraag zal zijn of Talbot de Oilers een stap verder brengt. Het kostte de Oilers picks 57, 79 en 184.

Versterking voor de verdediging kwam met de komst van Griffin Reinhart. De broer van Sam Reinhart ( pick 2 uit 2014 van de Sabres) kwam van de Islanders in ruil voor pick 16 en 33.

Nieuwe talenten
De laatste jaren werden de picks uit de eerste ronde direct in het diepe gegooid. Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins en Nail Yakupov speelden direct het gehele seizoen. Het moet raar lopen wil McDavid ook niet direct na zijn draft van oktober tot april in het Oilers uniform spelen. Voor Leon Draisaitl gold dat niet. De Duitser was de derde pick in 2014 en speelde vorig seizoen bij de Kelowna Rockets in de WHL.

Deze zomer stond Darnell Nurse in de schaduw van zijn zus Kia. Ze werd nationaal kampioen met UCONN. Tijdens het WK basketball won Kia goud met Canada. Dat moet voldoende inspiratie zijn voor Darnell om deze winter een plek in de verdediging van de Oilers te bemachtigen.

New Additions
Todd McLellan: Kon bij de Sharks de stap naar de Stanley Cup nét niet maken. Werkte tijdens het WK al met Eberle en Hall en dat werd een groot succes.

Andrej Sekera: Kon in de laatste maand de Los Angeles Kings niet richting de play-offs loodsen. Gaat het de 29-jarige Slowaak komend seizoen wel lukken in Edmonton?

Griffin Reinhart: De vierde pick in 2012 kwam tijdens de draft over van de Islanders. Speelde vorig seizoen maar acht wedstrijden voor de Islanders en maakte het seizoen af in Edmonton bij de Oil Kings in de WHL. Een fulltime verblijf in de NHL lijkt niet waarschijnlijk.

Eric Gryba: De Brent Burns look-a-like kwam over van de Ottawa Senators en is een stay-at-home verdediger.

Lauri Korpikoski: Kwam over van de Arizona Coyotes in een ruil met Boyd Gordon.

Departed
Jeff Petry: Vertrok tijdens de deadline en maakte direct een goede indruk in Montréal.

Derek Roy: Drukte in 2006 en 2007 zijn stempel op de Buffalo Sabres, maar heeft sindsdien aardig wat clubs versleten. De kleine creatieve center kan met de juiste wingers nog steeds van waarde zijn. Is nu een unrestricted free agent.

Boyd Gordon: Deze PK-specialist zorgde voor balans tussen alle jonge creatieve aanvallers.

Roster
Beste verdedigers: Justin Schultz, Andrej Sekera

Beste aanvallers: Connor McDavid, Jordan Eberle, Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins en Connor McDavid

Keep an eye on: Teddy Purcell ( hier had ook Connor McDavid kunnen staan)

Special teams

De Powerplay van de Oilers had een succesratio van 17,7%. Daarmee waren ze 19e in 2014-2015. De powerplay was dus redelijk vorig seizoen, niet zo gek ook met alle vuurkracht voorin. Jeff Petry zal in de powerplay-unit worden vervangen door Nurse of Reinhart. De toevoeging van McDavid moet de Oilers minimaal op gelijkmatig niveau kunnen houden.

De Penalty Kill was net als de verdediging overall niet goed genoeg. Vorig seizoen wisten de Oilers maar in 76,7% van de gevallen de tegenstander van het scoren te houden. Dat was goed voor plek 28. Niet verrassend waren de Sabres en de Coyotes nog niet iets slechter. Het vertrek van Gordon wordt ruimschoots opgevangen door de komst van Sekera en Gryba in de verdediging. Een PK van 80% en plek 20 of beter moet tot de mogelijkheden behoren.

Off season Grade
7,5
De Oilers hadden veel stomme dingen kunnen doen. Maar voor het eerst in jaren lijken ze zich dit jaar voornamelijk verbeterd te hebben. Met de komst van McDavid hebben ze letterlijk een cadeautje in de schoot geworpen gekregen. Daar moet je het management van de Oilers dan ook niet op beoordelen. De verdediging is sterk verbeterd. Het grote vraagteken is nu vooral de aanval. Kan deze verzameling van de first round picks het ook eindelijk opbrengen om een all-round team te vormen. Highlight reel goals kunnen ze allemaal maken, maar kunnen ze ook de D ondersteunen als de tegenstander de puck heeft?

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen