Canucks eren Bure, verslaan Leafs

Door

Toronto Maple Leafs v Vancouver Canucks

Blessures beperkten zijn jaren in de NHL, maar Pavel Bure was in zijn gezonde seizoenen een van de beste spelers ooit. Gisteravond werd zijn rugnummer 10 door de Vancouver Canucks vereeuwigd in de nok van hun stadion en de avond werd opgeluisterd met een 4-0 overwinning over de Toronto Maple Leafs.

De wedstrijd zelf was een zeer eenzijdige affaire, die werd ontsierd door een botsing tussen Zach Kassian en Dave Bolland, waarbij Bolland een ernstige snee in zijn been opliep. De center van de Leafs werd nog gisteravond geopereerd en is voor onbepaalde tijd uitgeschakeld. Het verlies van Bolland en eerder al center Tyler Bozak kwamen de Leafs niet te boven, waardoor de vroege powerplay goal van Daniel Sedin al de gamewinner bleek te zijn.

De avond begon zoals gezegd met een ceremonie ter ere van Pavel Bure, wiens nummer 10 niet langer gebruikt zal worden door de Canucks. Bure scoorde in 702 duels voor de Canucks, Panthers en Rangers 437 goals en 342 assists en won in 1990 met Rusland goud op het WK. Hij kwam in 1994 dicht bij een Stanley Cup, maar miste in game 4 de beroemde penalty shot tegen Richter en de Rangers en zou uiteindelijk in zeven duels de Cup net mislopen.

Bure, inmiddels 42, stopte in het seizoen 2002-2003 al met professioneel ijshockey vanwege aanhoudend blessureleed. Hij was in 2006 general manager van het Russische Olympische ijshockeyteam dat de wedstrijd om het brons verloor. Afgelopen jaar werd Bure al opgenomen in de Hall of Fame van de internationale ijshockeyfederatie IIHF.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen