NFL: Vooruitblik seizoen 2011/2012 (9)

Door

Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar rookie sterren zoals Cam Newton en Julio Jones, is er minder aandacht voor een veel grotere groep jonge spelers. De draft telt immers maar 254 selecties. De vraag naar rookies in de altijd verversende NFL is veel groter.

Elke zomer melden zich honderden rookies bij de trainingskampen van NFL teams. De zomer is in de NFL meestal gereserveerd voor trainingskampen waarin de NFL teams zich voorbereiden op het komende seizoen. Maar onder de regels van de lockout zijn dat soort georganiseerde teamactiviteiten niet geoorloofd.

Om toch een beetje de conditie op pijl te kunnen houden proberen enkele NFL spelers zoveel mogelijk van hun ploeggenoten te verzamelen. Zolang de activiteiten maar niet officieel door coaches georganiseerd worden is dat toegestaan.

Onder leiding van quarterback Drew Brees hebben de Saints vooralsnog de meeste spelers weten op te trommelen. Maar de grote afwezigen bij deze vrijwillige workouts zijn de rookies die niet werden geselecteerd in de draft afgelopen april.

Elk jaar nadat Mr. Irrelevant, de laatste selectie van de draft, gekozen wordt, volmaken teams de groep waarmee ze op trainingskamp gaan. De groep van spelers die met elkaar de strijd aan gaan voor slechts een handvol rosterspots bestaat uit free agents en spelers die hebben aangegeven de stap van college naar de NFL te maken, maar die niet tot de tweehonderdvijftig draftkeuzes behoorden.

Het is vooral die laatste groep die wordt getroffen door de lockout. Het zijn deze spelers, die al een erg kleine kans hebben om bij het begin van het seizoen bij een NFL selectie te behoren, voor wie de officiële trainingskampen een kans zijn om zich het playbook eigen te maken en zo een contract af te dwingen.

Maar playbooks mogen onder de lockout regels niet aan spelers verleend worden die niet onder contract staan. En nieuwe contracten mogen niet worden ondertekend.

De eigenaren snijden hun eigen technische staf daarmee flink in de vingers. De extra tijd die nu beschikbaar is tussen het einde van de draft en het vastleggen van rookies geeft alle teams extra tijd om het werk van deze prospects nog eens van dichtbij te bekijken, waardoor steeds meer teams bij dezelfde spelers zullen uitkomen.

De meeste NFL teams hebben hun lijstje met telefoonnummers al klaar liggen om zo snel mogelijk toe te kunnen slaan als de lockout wordt opgeheven. De NFL beschuldigt teams zelfs van het afmaken van illegale afspraken met rookies, terwijl zij het einde van de lockout toch in eigen handen hebben.

Als de lockout voortduurt tot in september of later, zullen veel NFL teams, met name voor hun special teams, onbewezen rookies voor de leeuwen moeten gooien. De kwaliteit van de scouting van de teams zal op deze manier wel eens doorslaggevend kunnen worden.

Foto: img.ibtimes.com

Ook leuk om te lezen