NFL: Vooruitblik seizoen 2011/2012 (2)

Door

Het is April, en zelfs als de NFL door een lockout geplaagd wordt betekent dat voor Football fans maar één ding: de draft nadert. Ook dit jaar kent de draft enkele opvallende verschijningen. Vandaag kijken we naar een drietal aanvallende opties.

Cam Newton

De voormalig quarterback van Auburn won vorig jaar de Heisman Trophy én leidde Auburn naar een nationaal kampioenschap. Ondanks dat behoorlijk indrukwekkende CV zijn er ook veel vraagtekens.

Op de vooravond van de wedstrijd om het nationale kampioenschap tegen de Oregon Ducks raakte Newton verwikkeld in een schandaal. Newton’s vader bleek ooit te hebben gepoogd zijn zoon’s diensten aan de hoogste bieder te verkopen. Dat is een schending van de amateurcode van het college football.

Daarnaast is er nog de kwestie van een gestolen laptop die dateert uit Newton’s periode als back-up van de Universiteit van Florida. NFL franchises kunnen de aandacht die Newton met zich meebrengt missen als kiespijn.

Het meest gehoorde vraagteken rondom Newton is de eeuwige vraag of een quarterback zoals hij, die gedijde in de op universiteiten populaire spread-offense, de overgang naar een pro-offense wel aankan.

Newton speelde in Auburn bijna uitsluitend vanuit de shotgun positie en koos er herhaaldelijk voor om zijn reads te onderbreken en het zelf op een lopen te zetten.

Michael Vick, in zijn periode in Atlanta ook een run-first quarterback, verbaasde dit seizoen vriend en vijand door te bewijzen dat hij zich ook comfortabel voelde in de bescherming van de pocket, en zijn mobiliteit hoogstens gebruikte om aan verdedigers te ontsnappen.

Over het antwoord op de vraag of Newton eenzelfde ontwikkeling kan doormaken zijn veel NFL franchises niet zeker. Carolina lijkt echter verkocht.

Julio Jones

Dan is er Julio Jones. Maandenlang leek A.J. Green de gedoodverfde beste receiver in de draft. Maar in Indianapolis, tijdens de combine, opende Jones de ogen van de NFL scouts.

Jones’ bouw doet veel denken aan die van Lions wide receiver Calvin Johnson. Ondanks dat flinke frame toonde de receiver van de Georgia Bulldogs zijn snelheid met een 40-yard dash van 4.39 seconde.

Hij was daarmee de op twee na snelste receiver in het Lucas Oil Stadium.

Maar het onderdeel waarmee Jones behalve ogen opende ook heel wat monden open liet vallen van verbazing was de broad jump. Jones sprong uit stand maar liefst 11 feet en 3 inches, ofwel een krappe drieeneenhalve meter.

Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg was bleek dat Jones tijdens de combine moest inhouden in verband met een breukje in zijn voet.

Blaine Gabbert

Newton is niet de enige gegadigde voor de eerste selectie.Mogelijk valt die keuze op Blaine Gabbert, de quarterback van Missouri. Gabbert imponeerde op de combine.

De vergelijking met Steelers-quarterback Roethlisberger was snel gemaakt. Evenals Big Ben is Gabbert ondanks zijn enorme postuur behoorlijk mobiel en daarom zeer moeilijk neer te krijgen.

Rondom Gabbert, in het bezit van een NFL-kwaliteit diepe pass, zweven minder vraagtekens over zijn instelling dan bij Newton. De Carolina Panthers, die over de eerste keuze in de draft beschikken, drafte ook vorig jaar al vroeg een quarterback, maar Jimmy Clausen heeft tot dusver niet weten te overtuigen.

Ook leuk om te lezen