NFL Sunday: Giants verslaan NFC-concurrent, Brock naar de bank

Door

obj

De verhoudingen leken de laatste weken redelijk duidelijk in de NFL, maar op deze zondag bleek de onvoorspelbaarheid van American Football weer eens. De Indianapolis Colts zorgden voor een bizarre verrassing in het splinternieuwe stadion van de Vikings: 6-34.

De Houston Texans haalden Brock Osweiler naar de kant na een dramatische start, de schade werd gerepareerd door back-up Tom Savage: 21-20 tegen de Jacksonville Jaguars. Ook de Green Bay Packers, Ravens en de Steelers ontsnapten maar net aan een nederlaag. De Chiefs moesten er wel aan geloven tegen de Titans: 17-19.

Gelukkig zijn er ook nog zekerheden waar je wel van uit kan gaan. Een ijzersterk optreden van de defense van New York Giants en een touchdown van Odell Beckham Jr. waren voldoende voor een zege tegen NFC-concurrent Detroit Lions: 17-6. De Browns staan op 0-14 na een ruime nederlaag tegen de Buffalo Bills 33-13.

Detroit Lions @ New York Giants

De Lions hadden dit seizoen al acht wedstrijden gewonnen met minder dan acht punten verschil, maar konden die reeks tegen de Giants niet uitbreiden. De defense van Steve Spagnualo is eenvoudigweg te goed om de punten op te geven die Detroit in andere wedstrijden in het vierde kwart wel binnen kon slepen. Tel daar een foutloos optreden van Eli Manning en de extra kwaliteit van Odell Beckham bij op en het recept voor een belangrijke overwinning in een NFC-onderonsje is compleet.

Het toestaan van slechts zes punten (twee field goals van Matt Prater) was des te knapper gezien het feit dat Jason Pierre Paul ontbrak en top corner Janoris Jenkins al snel uitviel met een rugblessure. Het belette de Giants D niet om er op cruciale momenten te staan. Een zekere score van Zach Zenner voor 10-7 werd voorkomen door een forced fumble van Leon Hall en in het vierde kwart hield Dominique Rodgers-Cromartie de start van een mogelijke comeback tegen.

OBJ tilde de score aan het begin van het vierde kwart naar een veilige 17-6 marge. Het verschil had nog groter kunnen zijn als deze heerlijke punt return TD niet teruggefloten was.

De Giants gaan naar 10-4, de Lions zitten wat minder comfortabel in de zetel met 9-5 en Green Bay als eerste achtervolger.

Lions 6 @ 17 Giants

Indianapolis Colts @ Minnesota Vikings

De Vikings wisten niet te profiteren van de misstap van de Lions. De terugkeer van Adrien Peterson werd volledig overschaduwd door een dramatisch optreden van de Colts. In Minnesota nota bene keek “één van de beste defensies van de NFL” bij rust naar deze stand op het scorebord.

Peterson droeg zelf ook zijn steentje bij aan de malaise met 4 carries voor slecht 16 yards in de eerste helft waaronder een fumble.

Good old Frank Gore (73 yards na twee kwarten) en Robert Turbin (2TD’s voor de pauze) lieten zien hoe het wel moet. Adam Vinatieri (twee field goals) en Erik Swoope (eerste TD in de NFL) zorgden voor de 0-27 op het scorebord in Minnesota.

Na rust werd het alleen maar erger, de teller van AD stopte op 22 yards na 6 carries en Minnesota kwam niet verder dan twee field goals. De Colts scoorden nog wel een touchdown. Andrew Luck en Phillip Dorsett combineerden voor zes punten, waardoor de Vikings een complete afgang voor eigen publiek beleefden.

Colts 34 @ 6 Vikings

Green Bay Packers @ Chicago Bears

Dat de Chicago Bears in de laatste weken niet alleen meedoen als veldvulling werd de afgelopen weken al duidelijk. Ook de Green Bay Packers kregen het vuur aan de schenen gelegd door Jordan Howard, Matt Barkley en de teruggekeerde Alshon Jeffery. Chicago was zelfs even dicht bij een stunt na een spectaculaire comeback van 17 punten in het vierde kwart. Maar als het er echt om gaat gooit Aaron Rodgers gewoon weer een pass over 60 yards naar Jordy Nelson als opmaat voor de beslissende field goal van Mason Crosby.

De overwinning was niet alleen goed voor de play-off kansen (slechts één zege verwijderd van de Lions met 8-6), maar ook voor het vertrouwen van running backs. Christine Michael haalde 45 yards en een touchdown uit slechts 4 carries en Ty Montgomery imponeerde met 162 yards en 2 scores.

Packers 30 @ 27 Bears

Jacksonville Jaguars @ Houston Texans

Bij de Houston Texans werd de creditcard met het onbeperkte krediet van Brock Osweiler eindelijk geblokkeerd. De quarterback balanceerde al het hele seizoen op het randje door zijn slechte klik met de offense van de Texans. De maat was vol voor coach Bill O’Brien na intercepties in twee opeenvolgende drives in het tweede kwart.

De picks van Jacksonville waren bijna ook buitengewoon kostbaar voor Houston. De score werd van 0-3 naar 0-16 getild door de offense van de Jaguars. Back-up Tom Savage mocht proberen om de schade te repareren en deed dat met verve. Waar zijn zeer goed betaalde concurrent 6/11 voor 48 yards en 2 intercepties liet noteren, kwam Savage tot 23/36 voor 260 yards. Een safety, vier field goals van Nick Novak en een rushing TD beloonden Savage en coach O’Brien: 21-20.

Jaguars 20 @ 21 Texans

Pittsburgh Steelers @ Cincinnati Bengals

De rol van de Bengals in de AFC North leek al uitgespeeld, maar daar was tegen Pittsburgh weinig van te merken. Aan het begin van het tweede kwart keken de Steelers zelfs tegen een 17-3 achterstand aan. Chris Boswell toonde daarna aan uitstekend te zijn teruggekomen na zijn blessure en zijn Rabona kick-flater. Ook zijn volgende vijf driepunters benutte hij.

De achterstand was echter nog niet ingelopen omdat ook Cincinnati nog een field goal scoorde. De enige touchdown pass van Ben Roethlisberger was wel voldoende voor de cruciale zege.

Big Ben hield de offense van de rivaal in de laatste zes minuten van het veld waardoor de Steelers met een 9-5 record de divisie leiden. Het seizoen van de Bengals (5-8-1) is definitief naar de knoppen. Cincinnati is zo voor het eerst sinds 2010 niet te bewonderen in (één ronde van) de play-offs.

Steelers 24 @ 20 Bengals

Philadelphia Eagles @ Baltimore Ravens

De Ravens hielden ook ternauwernood de regie in eigen handen in de divisie. Tegen de Philadelphia Eagles ontsnapte Baltimore vlak voor tijd aan een nederlaag. Carson Wentz bracht de score op 26-27 met nog een paar seconden op de klok, maar de two point conversion voor een zege mislukte. De Ravens (8-6) houden zo zicht op de Steelers in de AFC North en mogen volgende week naar Pittsburgh.

Eagles 26 @ 27 Ravens

Tennessee Titans @ Kansas City Chiefs

De Titans hadden de traditionele koude start en keken na één kwart tegen een 0-14 achterstand aan. Tegen een sterke defense van KC zou dat een niet te overbruggen achterstand moeten zijn, maar Tennessee vocht zich toch terug. De Chiefs kregen geen vat op DeMarco Murray (141 total scrimmage yards) en Derrick Henry (58 yards, 2 TD’s) en zagen het kwartje eindelijk een keer de verkeerde kant opvallen in de slotfase.

Het kan een dure nederlaag zijn voor KC (10-4), die het initiatief in de AFC West weer in handen leggen van de Oakland Raiders. De Titans doen juist goede zaken en houden gelijke tred met de Texans (8-6).

Titans 19 @ 17 Chiefs

Cleveland Browns @ Buffalo Bills

Een one-man show van LeSean McCoy was voldoende om het verschil te maken tussen de Browns en de Bills. De 153 yards en 2 touchdowns hielpen Buffalo naar en 7-7 in de AFC East. De Browns hebben nog twee nederlagen nodig voor een 0-16 seizoen.

Browns 13 @ 33 Bills

Foto: Screenshot

Ook leuk om te lezen