Raiders voor het eerst sinds 2002 naar play-offs

playoffs
De Oakland Raiders hebben zich voor het eerst sinds 2002 geplaatst voor de play-offs. In San Diego werden de Chargers met 19-16 verslagen, waardoor Oakland voor het eerst in veertien jaar weer mee mag doen in januari. Uitgerekend kicker Sebastian Janikowksi, de enige speler die er in 2002 al bij was, schoot de beslissende field goal tussen de palen voor de Raiders.

De fans van de Raiders wilden de eerste play-off plek in veertien jaar niet missen en waren massaal naar San Diego afgereisd om de ‘silver and black’ te ondersteunen. Ze zorgden er voor dat het duel een extra thuiswedstrijd werd voor de Raiders. Zo werden de Chargers in eigen huis uitgefloten toen ze voor de wedstrijd richting de kleedkamer gingen.

De Chargers leken aanvankelijk niet onder de indruk in deze ‘uitwedstrijd’ en leken vast van plan de Raiders nog even van hun play-offplaats af te houden. De Chargers namen de leiding, maar vlak voor rust kwamen de Raiders op gelijke hoogte na een touchdown pass van Carr naar Michael Crabtree, die met uitstekend voetenwerk net binnen de lijnen wist te blijven.

De vangbal werd in eerste instantie niet als touchdown gezien, omdat de referees dachten dat Crabtree buiten het veld stond, maar op de video was te zien dat er een heel klein beetje blauw veld tussen Crabtree zijn schoenen en de zijlijn te zien is, dus werd de beslissing omgedraaid tot een touchdown.

Nadat de Raiders voor het eerst op voorsprong kwamen bezorgde Philip Rivers zijn ploeg weer een nieuwe voorsprong, maar het waren gelijk de laatste punten van de Chargers in de wedstrijd. Twee field goal drives bezorgden Oakland uiteindelijk de zwaarbevochten overwinning en voor het oog van de uitzinnige fans boekten de Raiders eindelijk weer een plek in de play-offs.

Door de nederlaag van de Kansas City Chiefs eerder op de dag gaan de Raiders ook weer aan kop in de AFC West en hebben de Raiders het weer in eigen hand om de divisie te winnen en in de eerste ronde een bye-week te hebben. Voor de Chargers was het halen van de play-offs al sinds de overwinning van Miami zaterdag tegen de Jets al niet meer haalbaar. Aangezien de kans groot is dat de Chargers gebruik gaan maken van de mogelijkheid naar Los Angeles te verhuizen kunnen de Chargers over twee weken weleens hun laatste wedstrijd in San Diego spelen. Hopelijk komen er dan meer eigen fans om afscheid te nemen van de franchise.

Zeldzame zege Brady in Denver
De New England Patriots kunnen zich opmaken voor een weekje rust na het reguliere seizoen. De ploeg van quarterback Tom Brady versloeg in Denver de Broncos met 16-3 en is hierdoor zeker een van een bye-week in de play-offs. Het was een zeldzame zege voor Brady in de Mile High City, want de quarterback had hier slechts twee van zijn negen voorgaande wedstrijden gewonnen.

De wedstrijd leek in niets op de play-off wedstrijd van vorig seizoen. In die wedstrijd stond Brady voortdurend onder druk en wist de pass rush de quarterback steeds te bereiken. De O-line van de Patriots deed het dit keer een stuk beter en stonden slechts twee sacks en vijf hits toe. Hierdoor had Brady meer tijd, ook al wist hij geen touchdown te gooien. Wel waren drie drives goed voor een field goal en scoorde LeGarrette Blount een rushing touchdown. Het was zijn vijftiende van het seizoen, een Patriots-record.

Door de zege zijn de Patriots zeker van de zege in de AFC en een bye in de eerste ronde van de play-offs en kunnen ze volgende week zich verzekeren van thuisvoordeel in de hele play-offs. Voor de Broncos was het een dure nederlaag, want de Super Bowl winnaars van vorig seizoen vallen nu buiten de play-offs en zullen de laatste twee wedstrijden moeten winnen om hun titel te kunnen verdedigen. Met een uitwedstrijd tegen de Chiefs en een thuiswedstrijd tegen de Raiders nog op het programma lijkt dit een onmogelijke opgave te worden.

Cowboys stoppen winning streak Bucs
Na vijf overwinningen hebben de Tampa Bay Buccaneers weer een nederlaag geleden. In Dallas waren de Cowboys met 26-20 te sterk, die door de zege dichterbij thuisvoordeel in de NFC kwamen.

De Bucs leken in het derde kwart terug te komen uit verslagen positie, want de 17-6 achterstand bij rust werd met twee touchdowns van Jameis Winston omgezet in een 20-17 voorsprong. Het was echter niet genoeg, want in het laatste kwart kwamen de Cowboys terug met drie field goals om zo de zege met 26-20 binnen te halen.

Na afloop ging de meeste aandacht uit naar Ezekiel Elliot, de running back was goed voor een career high 159 yards, en scoorde een touchdown in het eerste kwart. De gesprekken gingen echter vooral om zijn actie na de touchdown, want Elliot sprong in een pot van het Leger des Heils en verstopte zich hier.

Uiteraard werd de actie door de scheidsrechters bestraft, maar eigenaar Jerry Jones stond na afloop achter zijn rookie.

“I think the Salvation Army should give him the highest award. My dream would be for the NFL to really fine me a lot of money and I’ll take them to the Supreme Court and we’ll get the Salvation Army more attention than anybody can get them. So let’s go.”

Door de zege zijn de Cowboys nog maar een zege verwijderd van de zege in de NFC East en thuisvoordeel in de play-offs. De enig overgebleven concurrent is New York, en dat is net de ploeg waar de Cowboys twee keer van verloren hebben. De Bucs hebben nu een achterstand van een wedstrijd op de Atlanta Falcons en staan net buiten de wild cards, maar een nederlaag van de Redskins tegen de Panthers komende nacht kan Tampa Bay al weer terugbrengen in de virtuele play-off stand.

Falcons pakken kop na zege op Niners
De San Francisco 49ers leken vorige week tegen de Jets lang op zoek naar een overwinning. Tegen de Atlanta Falcons was het duel al na een kwart helemaal over. De Falcons stonden binnen vijftien minuten met 21-0 voor en kwamen in het vervolg van de wedstrijd geen moment in de problemen tegen de Niners, die voor de dertiende keer op rij verloren.

De Niners waren vooral niet in staat de running game van de Falcons te stoppen, iets wat al het hele jaar het probleem is in San Francisco. Devonta Freeman was goed voor drie rushing touchdowns, waaronder deze van 34 yards.

Door de zege hebben de Falcons de leiding weer genomen in de NFC South, met een wedstrijd voorsprong op de Bucs. Volgende week gaat de ploeg op bezoek bij de Carolina Panthers en een zege brengt de play-offs dan wel heel dichtbij voor Atlanta. Voor de 49ers is het aftellen tot dit rampseizoen eindelijk over is. Volgende week wordt wel spannend voor San Francisco. Tegen de Rams hebben ze misschien nog een kans op de zege, alhoewel er ook gekeken zal worden naar Cleveland. De Browns spelen daar tegen de Chargers, misschien wel de enige kans voor de Browns om een zege te pakken dit jaar. Een overwinning van de Browns en een nederlaag van de Niners zou betekenen dat San Francisco waarschijnlijk de eerste pick in de komende draft krijgt.

Saints winnen shootout van Cardinals
Na twee wedstrijden zonder touchdowns en zes intercepties liet Drew Brees zien nog steeds een aardig balletje te kunnen gooien. In een echte shootout versloegen de New Orleans Saints de Arizona Cardinals met 48-41. Beide teams waren in Arizona goed voor zes touchdowns, waarbij het verschil uiteindelijk gemaakt werd door twee field goals van de Saints en een gemiste PAT van de Cardinals.

De wedstrijd ging lang gelijk op, en pas in de slotfase wisten de Saints weg te lopen van de Cardinals. De vierde touchdown van Brees zette zijn ploeg op een 41-34 score met vijf minuten te spelen.

Niet veel later scoorden de Saints ook nog een rushing touchdown, wat nog wel werd beantwoord door de Cardinals met een laatste touchdown, maar de tijd was te kort voor de thuisploeg om de fans nog iets meer waar voor haar geld te geven.

Door de nederlaag zijn de Cardinals officieel uitgeschakeld voor een plaats in de play-offs. De New Orleans hebben nog wel een kans, maar dit is meer theoretisch, aangezien in de laatste twee weken dan wel alles mee moet zitten.