NFL Recaps: Patriots winnen kraker in AFC, Rams slopen Seahawks

Door

De New England Patriots hebben de eerste plaats in de AFC overgenomen van de Pittsburgh Steelers door in een rechtstreeks duel te winnen van Big Ben & Co. Elders namen de Los Angeles Rams een voorschot op divisiewinst in de NFC West door de Seattle Seahawks in eigen huis te vernederen.

CONTROVERSIEEL EINDE BEZORGT PATRIOTS UITSTEKEND PERSPECTIEF IN AFC

Het leek over en uit voor de één en tijd voor een feestje bij de ander. Steelers-quarterback Ben Roethlisberger leek zijn team in de slotseconden van de thuiswedstrijd tegen de Patriots naar de zege te hebben gegooid, met een touchdown pass bestemd voor tight end Jesse James.

Even daarvoor waren de Patriots op een 27-24 voorsprong gekomen. Een drive waarin de Tom Brady – Rob Gronkowski-connectie goed was voor 69 yards in ongeveer een minuut werd succesvol afgesloten. Ondanks die late drive, leek het Pittsburgh te zijn dat er met de winst vandoor ging.

Het liep echter anders. De scheidsrechters zagen in de booth dat de bal in de handen van James lichtjes bewoog toen deze de grond raakte. De zebra’s besloten op basis daarvan de call terug te draaien: geen touchdown. Twee plays later probeerde Big Ben de wedstrijd alsnog te beslissen. Zijn pass werd echter door New England-verdediger Duran Harmon gevangen voor een game-winning interception.

Eerder in de wedstrijd was er overigens meer slecht nieuws voor de Steelers: wide receiver Antonio Brown moest de wedstrijd verlaten met een kuitblessure. De ernst van de blessure lijkt mee te vallen en ‘AB’ zou, zo is de eerste verwachting, voor de playoffs terug kunnen keren.

Met de overwinning op de Steelers pakken de Patriots niet alleen de hoogste plaats in de AFC terug. New England besliste er ook de AFC East mee. Het team van Bill Belichick wint de divisie nu voor het negende seizoen op rij.

Patriots 27 @ 24 Steelers

RAMS LATEN NIETS HEEL VAN SEAHAWKS

Het duel tussen Los Angeles en Seattle was een absolute kraker met hoge inzet. Winst voor Seattle zou betekenen dat de Rams en Seahawks op gelijke hoogte zouden staan. Winst voor de Rams zou betekenen dat de NFC West zo goed als beslist zou zijn. Het thuisvoordeel voor Seattle maakte dat eerste scenario voor de hand liggend. Het waren echter de LA Rams die heer en meester waren op Centurylink Field. Een absolute oorwassing voor Seattle was het gevolg.

Eigenlijk was het treffen tussen beide NFC West-rivalen niet zo zeer een wedstrijd, alswel ‘de grote Todd Gurley-show’. De running back liep 152 yards en drie touchdowns bij elkaar en voegde er nog een receiving touchdown aan toe. De Seahawks gaven ondertussen op alle fronten niet thuis. De ploeg wist pas in het derde kwart de enige punten van de dag op het scorebord te zetten.

Met de overwinning komen de Rams op 10-4, waardoor zij nog één overwinning nodig hebben om de divisie in hun voordeel te beslissen. Seattle blijft in de race voor een wild card, al zou dat, gezien de heftige concurrentie in de NFC, nog behoorlijk lastig kunnen worden.

Rams 42 @ 7 Seahawks

GAROPPOLO LEIDT NINERS OPNIEUW NAAR ZEGE

De deal die de San Francisco 49ers voor de trade deadline sloten met de New England Patriots moet er in Californië steeds zonniger uit gaan zien. Voor de derde keer in evenzoveel starts leidde quarterback Jimmy Garoppolo zijn team naar een overwinning. De zege geldt tegelijkertijd als een strop voor de Titans, die hun kansen op deelname aan de play-offs zagen slinken.

Het was een drive zoals Garoppolo ze al zo vaak vanaf de zijlijn moet hebben gezien, als understudy van New England’s Tom Brady. Met nog enkele minuten op de klok kreeg de quarterback de bal diep op eigen helft. Zijn doel: de bal in field goal range te krijgen voor een beslissende kick van Robbie Gould.  Enkele prachtige passes later mocht de kicker inderdaad aanleggen en won San Francisco de wedstrijd.

Met 381 passing yards was Garoppolo zelf opnieuw de grote man bij de Niners, die in receiver Marquise Goodwin opnieuw zijn favoriete target vond. De receiver met 10 gevangen ballen op 13 targets, goed voor 114 yards.

Titans 23 @ 25 49ers

‘INDEX CARD-GATE’ OVERSCHADUWT OVERWINNING COWBOYS

De Dallas Cowboys hebben hun playoff-hoop in leven gehouden met een overwinning op de Oakland Raiders. Gemakkelijk ging het allemaal echter niet. Twee opvallende calls waren nodig om America’s Team te verzekeren van de ‘W’. De beslissing viel toen Oakland-quarterback Derek Carr de bal kort voor het einde de endzone in fumblede wat, zoals we dit seizoen al een aantal keer hebben gezien, een turnover oplevert. Een touchdown zou Oakland de winst hebben gebrcht, maar in plaats daarvan was er dus winst voor de Cowboys.

Het grootste punt van discussie ontstond echter enkele minuten daarvoor. Bij 17-17 besloten de Cowboys er op 4th-and-1 op eigen helft voor te gaan. Dak Prescott sneakte de bal naar voren, net wel of net niet voorbij de markers. Met het blote oog was niet waar te nemen of de bal nu wel of niet ver genoeg was gekomen.

Scheidsrechter Gene Steratore probeerde toen een opgevouwen Index Card tussen de marker en de bal te schuiven, om zo aan te tonen dat de bal wél ver genoeg lag voor een first down. De drive ging dus verder en eindigde in een field goal, die de Cowboys aan de leiding bracht en uiteindelijk de overwinning opleverde.

Dankzij de overwinning mogen ook de Cowboys nog hopen op een plekje in de playoffs. Dallas kan zich in elk geval opmaken voor goed nieuws, want de schorsing van running back Ezekiel Elliott zit er op, wat het team een flinke impuls geeft in de laatste twee weken van het reguliere seizoen.

Cowboys 20 – 17 Raiders

(Cover Photo: AP / Keith Srakocic)

Ook leuk om te lezen