NFL Recaps: Late revanche Steelers, Colts superieur

Door

De NFL games van de vroege zondag hebben weer een hoop spektakel geboden. Zes van de zeven wedstrijden waren tot het allerlaatste moment spannend. Ben Roethlisberger zal de gelukkigste man zijn op dit moment, hij hielp zijn Steelers alsnog aan de overwinning na een horrordag in Jacksonville. Verder liet Andrew Luck zien het nog steeds niet verleerd te zijn tegen de onvoorspelbare Titans.

Tekst: Toon Aerts, Luuk Dokter, Wouter Boerkamp


LATE REVANCHE STEELERS IN JACKSONVILLE


De Pittsburgh Steelers hebben zich met heel veel moeite gerevancheerd in Jacksonville voor het verloren play-off duel van vorig jaar. Ondanks dat het eerste kwart zich voor het grootste deel afspeelde in Jaguars territory begon thuisploeg ‘DUUUVAL’ veelbelovend. Tegen één van de betere rush defenses in de NFL leken ze zo af en toe zelfs op het Jacksonville van 2017. Het veelvuldig afwisselen van hun drie running backs was daarin de sleutel. Met Leonard Fournette als grote man.

Pittsburgh had offensief weinig in de melk te brokkelen, voornamelijk door een slechte dag van Ben Roethlisberger. Echter, zodra de Jaguars in field goal range waren, leken ze allergisch voor first downs. In de eerste helft behaalden ze daardoor slechts negen punten door drie field goals. Na halftime waren de Jags in staat om hun eerste touchdown te noteren.

Dat gold echter ook voor de Steelers. In het derde kwart probeerden zij wat terug te doen en dat lukte deels. Antonio Brown scoorde een touchdown, maar de two point conversion mislukte. Lange tijd leek Jacksonville aan het langste eind te trekken, maar it ain’t over till the fat lady sings. De Steelers beroofden, door een onwaarschijnlijke touchdown van ‘Big Ben’, de thuisploeg in een tumultueus slot van de overwinning.


RAMPDAG TITANS IN INDIANAPOLIS


Het treffen tussen divisie rivalen Colts en Titans begon vrij gezapig. Het duurde tot de tiende minuut in het eerste kwart tot een team doorstoomde naar FG-positie. De Colts verzilverden dit direct en zetten de eerste redzone touchdown op het bord. Een vrij zeldzame prestatie tegen de Titans. Het bleek de opmaat voor een game waarin de Colts steeds de overhand hadden. Het team dat de Patriots veegde, kwam eenvoudig weg niet opdagen tegen de divisiegenoot. Een magistrale pass van Andrew Luck op T.Y. Hilton bracht de stand binnen de eerste helft op 0-17.

Daarna haalde rookie RB Jordan Wilkins voor het eerst in zijn NFL-carrière de endzone: 0-24. Tennessee kon alleen wat terug doen met een field goal. Tot overmaat van ramp raakte Marcus Mariota geblesseerd en moest Blaine Gabbert het in de tweede helft overnemen. Hij had vrij snel een interception te pakken. In het restant van de wedstrijd konden de Titans geen vuist meer maken en wisten de Colts hun voorsprong te consolideren: 10-38


COWBOYS WINNEN NIPT IN ATLANTA


De Dallas Cowboys hebben de Atlanta Falcons hun tweede nederlaag op een rij toegediend. In het Mercedes Benz Stadium speelde alle actie zich af in het vierde kwart, waarin er maar liefst 26 punten gescoord werden. De eerste drie kwarten hadden weinig om het lijf en geen van de teams slaagde erin een touchdown te scoren. Maar in het beslissende kwart gingen de sluizen helemaal open en bleef de game spannend tot het bittere eind.

De Cowboys waren het eerste team dat een touchdown wist te scoren, in het vierde kwart met Dak Prescott die de bal zelf de eindzone binnenliep. De Cowboys leken dan weg te lopen van de Falcons met een interceptie van Leighton Vander Esch die in de daaropvolgende drive ook nog eens een touchdown opleverde van Ezekiel Elliott.

Toch kwamen de Falcons nog terug, door een uitstekende drive die uiteindelijk werd bekroond met een touchdow-pass van Matt Ryan naar Julio Jones. Er stond nog voldoende tijd op de klok voor een drive van Dallas en daar maakten ze optimaal gebruik van. Onder impuls van Dak en Zeke kwamen Them Boys net dicht genoeg om een field goal te proberen. Een koud kunstje zo bleek voor Brett Maher die de doelpalen splitste en de Dallas Cowboys een cruciale zege on the road opleverde: 22-19.


PANTHERS MAKEN UITSCHUIVER IN DETROIT


De Detroit Lions hebben verrassend de maat genomen van de Caroline Panthers. In het eigen Ford Field werd met het kleinste verschil gewonnen. Onder impuls van Kenny Golladay en Kerryon Johnson zetten de Lions 20 punten op het bord, terwijl ze de Panthers op 19 hielden. Gek genoeg kozen de Panthers bijna uitsluitend voor de pass, terwijl de Lions meer op de running game vertrouwden. Het waren wel twee passes die uiteindelijk het verschil maakten voor de Lions, tweemaal gevangen door Kenny Golladay. De tweede was in de eindzone en bracht de Lions op een definitieve voorsprong.

De Panthers vochten echter nog terug en Cam Newton wierp een touchdown pass naar de ongrijpbare D.J. Moore om zijn Carolina tot op een punt te brengen. Daarna liep het evenwel mis, want in plaats van de game gelijk te trekken met een extra punt, gingen de Panthers voor een 2-point conversion. Een klassieke ‘Riverboat Ron’ gamble. Die conversie ging echter de mist in en zo konden de Lions de victory formation aannemen en de onverhoopte “W” in eigen huis houden.


ZEVEN OP EEN RIJ VOOR TEXANS


Twee 6-3 teams stonden tegenover elkaar in Washington. Ook in het onderlinge duel tussen de Redskins en de Texans lagen de verhoudingen dicht bij elkaar. Na een helft waren de statistieken nagenoeg gelijk, maar was de score toch in het voordeel van Houston na een cruciale fout van Alex Smith (en Jordan Reed).

In de tweede helft leek het van kwaad tot erger te gaan voor de thuisploeg zeker toen Smith uitviel met een zware blessure. Voormalig Redskins quarterback en Super Bowl-winnaar Joe Theismann zag vanaf de tribune de ernst van de situatie in.

Theismann zag wel meer goed, bijvoorbeeld het optreden van de officials. Die zagen in de eerste helft een catch and fumble van DeAndre Hopkins en een turnover voor de Skins terwijl de wide receiver de bal nooit onder controle had. Bij een 23-21 achterstand van Washington maakten ze ‘hun fout goed’ door de Texans een holding call tegen Josh Norman cadeau te doen terwijl er niets aan de hand was. Daardoor ging er veel tijd van de klok en konden de Redskins net niet echt in field goal range kwamen. Dustin Hopkins miste vervolgens vanaf 63 yards.

Het optreden van de zebra’s wierp een schaduw over een mooi duel met een eeuwig jonge Adrian Peterson (51 yards, 2 touchdowns), een geweldige invalbeurt van Colt McCoy (bracht zijn team terug van 7-17 naar 21-20 en de mooie matchup tussen Josh Norman en DeAndre Hopkins. De Texans winnen voor de zevende keer op rij, de Redskins verliezen weer na een vroege achterstand.


RAVENS RENNEN VOORBIJ BENGALS


De Baltimore Ravens hadden, traditioneel, weer veel moeite met de Cincinnati Bengals. Na twee snelle touchdowns in het derde kwart leek er zelfs weer een upset aanstaande in Baltimore, maar nu herstelden de Ravens zich net op tijd. Basisdebutant Lamar Jackson wist net genoeg te doen om zijn eerste overwinning te verzekeren.

Vooral met zijn benen want zijn passes (150 yards, 1 INT) waren niet om over naar huis te schrijven. Met 117 rushing yards was hij toch de aanvalsleider van de Ravens, al kwamen de beslissende scores van running backs Alex Collins, Gus Edwards en kicker Justin Tucker. Edwards had een career day met 115 yards en een touchdown.


BUCS KOMEN WEER TE LAAT MET BIZARRE QUARTERBACK-WISSEL


Een ding is dit seizoen duidelijk: de Tampa Bay Buccaneers starten altijd met de verkeerde quarterback. Dit keer was het opnieuw Ryan Fitzpatrick die de Bucs met een slecht optreden (167 yards, 3 INT) aan een grote achterstand mocht helpen. Jameis Winston viel goed in (199 yards, 2 touchdowns), maar na een geweldige comeback kostte ook een interceptie van hem de Bucs de wedstrijd.

Het was misschien ook iets teveel van het goede geweest in een duel waarin de Tampa Bay secondary weer een gatenkaas was en Eli Manning bijna perfect speelde (17/18 voor 231 yards en 2 touchdowns) en Saquon Barkley (152 yards from scrimmage, 3 total touchdwons) over het veld raasde. Het kunststukje kwam echter weer van OBJ.

Foto: Getty Images (archief)

Ook leuk om te lezen