‘Nieuwe NFL CAO is op oor na gevild’

Door

Er zijn zelfs (anonieme, doch goed ingevoerde) optimisten die voorspellen dat de NFL-lockout binnen nu en 24 uur zal worden opgeheven. Wie weet, maar de meeste betrokkenen zijn het er hoe dan ook over eens dat er binnen afzienbare tijd een akkoord zal zijn bereikt over de nieuwe CAO.

Een van de laatste breekpunten, het verlagen van het automatische monstercontract dat klaarligt voor rookies die zijn gedraft in de eerste ronde, werd op donderdag grotendeels uit de weg geruimd. Er leken op vrijdag nog slechts twee beren op de weg te liggen: nieuwe regels voor het off season, en een nieuwe structuur voor free agency.

,,Ik weet dat de fans gefrustreerd zijn en willen dat we het eindelijk gedaan krijgen”, aldus spelers-vertegenwoordiger DeMaurice Smith na de onderhandelingen van donderdag. ,,We zullen het bereikte resultaat aan de spelers voorleggen zodra de tijd rijp is.”

Het heeft er overigens alle schijn van dat de clubs als grote winnaar uit de lockout naar voren komen. De eigenaren hebben – op een seizoen van achttien wedstrijden na, en dat was wellicht al vooral geopperd als onderhandelingswapen – op de meeste van hun eisen hun zin gekregen. De spelers daarentegen lijken, zeker tegen het einde van de besprekingen, hun cool en eenheid te verliezen.

Baltimore Ravens’ defensive back Domonique Foxworth, een van de hardliners onder de spelers, liet donderdagmiddag nog maar eens weten dat er ‘absoluut nog geen deal is zonder dat de spelers er hun fiat aan hebben geven’. In de dagen voorafgaand echter, hadden de spelers Drew Brees, Peyton Manning en Tom Brady nog kenbaar gemaakt dat overeenstemming ‘dichtbij’ was, en dat wat er in grote lijnen op tafel lag ‘fair’ was, en dat het ‘tijd was om een deal te maken’.

Het maakt de onderhandelingspostitie van Smith, nu het gaat om de laatste loodjes, er nou niet bepaald sterker op. Maar de fans zullen de laatsten zijn die daar om malen.

Denk overigens niet dat het footballseizoen meteen zal beginnen zodra er een (principe-)akkoord is bereikt. Geschat wordt dat er tien dagen nodig zullen zijn om het principe-akkoord er juridisch doorheen te jassen. Pas daarna kan de periode van free agency beginnen,  en ook dat zal weer de nodige tijd (lees: weken) in beslag nemen.

Het doorgaan van de Hall of Fame game, tussen de Chicago Bears en de St. Louis Rams, die gepland staat voor 7 augustus in Canton, Ohio, en die het voorseizoen zou moeten openen, staat sowieso op losse schroeven.

 

[UPDATE]

De NFL en de NFLPA kwamen vrijdag aan het einde van de middag locale tijd met een gezamenlijk statement naar buiten:

“The discussions this week have been constructive and progress has been made on a wide range of issues. Our legal and financial teams will continue to work through the weekend. We will continue to respect the confidentiality orders of Chief Magistrate Judge Arthur Boylan and will therefore refrain from commenting on specific issues or aspects of the negotiations. We will provide additional information as developments in this process continue.”


 

Ook leuk om te lezen