NFL onderzoekt vragen seksuele voorkeur tijdens combine

Door

2011 NFL Scouting Combine - Day 3De NFL gaat onderzoek doen naar de vragen die afgelopen week tijdens de combine zijn gesteld aan Colorado tight end Nick Kasa. In een radio-interview vertelde Kasa dat hij werd gevraagd naar zijn seksuele voorkeur.

“Teams vroegen mij zaken, zoals, ‘heb je een vriendin?’ ‘Ben je getrouwd?’ ‘Hou je van vrouwen?’ Ze vragen dat soort dingen met een stalen gezicht, in zijn geheel is het best een vreemde ervaring”, verklaarde de 22-jarige senior van de universiteit van Colorado in het gesprek. Hij gaf niet aan welke teams hem deze vragen voorlegden en voegde toe dat hij van mening was dat de vragen niet serieus bedoeld waren. Hij dacht dat ze gesteld werden om hem van zijn voetstuk te krijgen. Ondanks die nuancering neemt de NFL de uitspraken van Kasa in het interview serieus.

Onderzoek
NFL-woordvoerder Greg Aiello reageerde woensdag: “Net als elke werkgever, worden onze teams geacht de wetgeving op het gebied van overheid, staat en arbeid te volgen. Daarbij is het beleid om in sollicitatieprocedures niet te overwegen op basis van, of te vragen naar, seksuele voorkeur.”

Aiello verwijst daarnaast naar het cao van de NFL waarin discriminatie van spelers op onder andere seksuele voorkeur, is verboden. “We zullen naar het verslag van de ondervraging van Nick Kasa tijdens de combine kijken. Elk team dat vraagt naar ongeoorloofde onderwerpen, of een werkgeversbeslissing neemt op basis van die factoren, is strafbaar.”

Eerdere ophef
Pre-draft interviews staan vaak bol met opmerkelijke vragen om zo het karakter van toekomstig NFL’ers te doorgronden. Zo vroeg general manager Jeff Ireland van de Miami Dolphins drie jaar geleden aan wide receiver Dez Bryant of zijn moeder een prostituee was.

De zaak bezorgde Ireland een lawine aan kritiek en de Dolphins-directeur leed gezichtsverlies. Ireland moest diep door het stof en verontschuldigde zich publiekelijk tegenover Bryant.

Maatregelen
Met het recentste incident rondom Kasa verwachten Amerikaanse media dat Roger Goodell nu maatregelen gaat nemen, om zo het grijze gebied waar tendentieuze interviewvragen zich in bevinden, uit te bannen. Als teams schuldig worden bevonden na het onderzoek van de NFL volgen hoogstwaarschijnlijk boetes.

Ook leuk om te lezen