NFL Draft Update – Garrett eerste keuze, drie quarterbacks in top 12

Door

C-eL6oVXUAAQP1z

De eerste avond van de NFL Draft zit erop, en wat betreft de allergrootste talenten weten we na de eerste avond in ieder geval waar zij komend seizoen te bewonderen zullen zijn. In bovenstaand plaatje is een mooi overzicht te zien, en hieronder zullen we de meest opvallende zaken eruit pakken.

Garrett ‘gewoon’ als eerste op podium voor actieve Browns

Er waren toch nog wat twijfels over, maar defensive end Myles Garrett ging uiteindelijk toch als eerste naar de Cleveland Browns. De verdediger van Texas A&M werd toch wel gezien als de meest getalenteerde speler, en voor een ploeg die vorig jaar met 26 sacks één na laatste was in dat aspect, was hulp dringend nodig. Samen met de jonge Emmanuel Ogbah, die in 2016 nog als 32e gekozen werd door Cleveland, en met 5.5 sacks de meest productieve pass rusher binnen de ploeg was, mag Garrett een tandem gaan vormen.

En de Browns zouden de Browns niet zijn als zij niet, net als vorig jaar, besloten om heel actief te zijn. Want keuze #12 werd weggeruild om later in de ronde als 25e een safety te nemen in Jabril Peppers, maar op de valreep ruilden ze wel weer hun 34e keuze voor keuze #29 van de Green Bay Packers om daar tight end David Njoku van Miami te selecteren. Daarmee heeft Cleveland drie hele goede jonge atleten in huis gehaald…de enige vraag is echter nog steeds wie de quarterback van de toekomst gaat worden.

Het feit dat ze echter, door te ruilen vanaf #12, een eerste keuze van de Texans voor 2018 er bij hebben gekregen, geeft wel reden tot optimisme. En wanneer Garrett, Peppers en Njoku aan de verwachtingen kunnen voldoen, dan ziet de toekomst in Cleveland er ineens een stuk beter uit.

Jaarlijkse ‘quarterback jacht’ wederom een feit

Vorig jaar zag men, ondanks de nodige vraagtekens, de Los Angeles Rams en de Philadelphia Eagles heel veel opgeven voor respectievelijke Jared Goff en Carson Wentz. En dit jaar was het niet anders, want ondanks dat er voorafgaand aan de NFL Draft de nodige vraagtekens werden gezet bij de aanwezige quarterbacks door verschillende experts, werd er flink omhoog geruild voor spelverdelers.

Lees hier meer over de quarterbacks in de 2017 NFL Draft Class

 • Het begon op plek #2, waar de Chicago Bears voor Mitch Trubisky gingen. Een opvallende keuze, want de Bears kozen in het beginsel als derde, maar ruilden één plekje omhoog met de San Francisco 49ers voor vier keuzes (!), namelijk de 3e, 67e en 111e keuze plus hun keuze uit derde ronde in 2018. Een flink risico voor een onervaren quarterback, en de reden voor deze trade kan bijna niet anders dan dat San Francisco hun collega’s uit de Windy City hadden verteld dat zij anders voor Trubisky zouden gaan.
 • Daarna was er op plek tien de volgende trade voor een quarterback. De Kansas City Chiefs, die met Alex Smith (32) al met al een capabele quarterback hebben, lijken met het oog op de toekomst toch een andere weg te willen inslaan en gingen heel ver voor Patrick Mahomes. Buffalo, dat eigenlijk als tiende koos, kreeg er de 27e en 91e keuze in dit jaar voor terug, plus een keuze in de eerste ronde in 2018. Toch een groot risico voor een quarterback die nog veel moet leren, maar daarvoor in Kansas City naar alle waarschijnlijkheid wel de tijd zal krijgen.
 • En dan het team waarvan iedereen wist dat ze een quarterback nodig hadden: de Houston Texans. Na het wegvallen van Trubisky en Mahomes vond de ploeg het blijkbaar een té groot risico om stil te blijven zitten op de 25e plek. Ze boden de Cleveland Browns hun 25e keuze aan, en een keuze uit de eerste ronde in 2018, om vervolgens Deshaun Watson te kiezen. Een quarterback die in college alles heeft gewonnen wat er te winnen valt, en waarschijnlijk in Houston al vrij snel de kans zal krijgen om zichzelf te bewijzen.

Teams die daarmee, misschien enigszins opvallend gezien hun situatie, niet voor een quarterback gingen in de eerste ronde waren (voorlopige starters tussen haakjes) de Cleveland Browns (Cody Kessler), San Francisco 49ers (Brian Hoyer) en de New York Jets (Josh McCown).

Toch veel offense in top 10

De algemene mening over deze NFL Draft was helder: vooral in defensief opzicht is die ijzersterk. Maar toch gingen er uiteindelijk zeven offensieve spelers in de eerste ronde, waaronder de eerder besproken Mitch Trubisky (Bears) en Patrick Mahomes (Chiefs).

Wat betreft de runningbacks kozen de Jacksonville Jaguars voor de dynamische Leonard Fournette als hun nieuwste playmaker, terwijl de Carolina Panthers een soortgelijke rol in het verschiet zien voor de veelzijdige Christian McCaffrey. Daarmee zijn er toch, ondanks dat het een mindere tijd zou zijn voor runningbacks, weer twee spelers op deze positie in de top tien gekozen.

Lees meer: 2017 NFL Draft Preview – Runningbacks

Ook wat betreft de wide receivers ging het sneller dan verwacht, ondanks dat het allemaal toch teams waren die hier hulp nodig hadden. Zo gingen de Tennessee Titans voor Corey Davis als hun toekomstige #1 receiver, en moet Mike Williams – de #1 receiver van Deshaun Watson bij Clemson – er voor zorgen dat Philip Rivers er bij de Los Angeles Chargers weer een wapen bij heeft.

Lees meer: 2017 NFL Draft Preview – Wide Receivers

Wat verrassender was het feit dat John Ross, die tijdens de NFL Combine nog de snelste 40-yard dash ooit noteerde, als negende richting de Cincinnati Bengals ging. De Bengals kunnen een playmaker naast A.J. Green prima gebruiken, alleen de vraag is of de negende plek niet wat hoog was voor Ross, en of er voor de Bengals misschien niet een defensieve speler was die qua keuze logischer zou zijn geweest.

Raiders kiezen voor Conley ondanks aanklacht

Het grootste vraagteken van deze NFL Draft was Gareon Conley, de cornerback van Ohio State. Vlak voor de NFL Draft kwam er immers naar buiten dat er een onderzoek gaande was naar Conley die is beschuldigd van verkrachting. Volgens geruchten zou één team daarna hebben aangevraagd of hij een leugendetectortest wilde ondergaan, en sommige teams zouden hem ook niet meer willen nemen.

Lees meer over Conley in de 2017 NFL Draft – Cornerbacks preview

Andere teams zouden echter volgens geruchten geloven dat Conley zonder meer onschuldig is, en de Oakland Raiders geloofden daar schijnbaar ook in, want met de 24e keuze gingen zij voor Conley om zodoende hun kwetsbare secondary (vorig seizoen #24 in pass defense) een handje te helpen. Nu is het alleen hopen voor de Raiders dat Conley inderdaad onschuldig blijkt te zijn, anders is het een hele grove fout geweest om deze keuze te maken.

Jacht op offense komt sommige teams ten goede

Zoals gezegd, was er veel aandacht voor aanvallende spelers in de top 10, en dat kwam teams die defensieve hulp nodig hadden alleen maar ten goede. Hieronder een overzicht van de teams die volgens ondergetekende het meest profiteerde van de keuzes van andere teams.

 1. San Francisco 49ers – #3 DE Solomon Thomas & #31 LB Reuben Foster – De 49ers besloten de wanhopige Bears hun tweede keuze te geven, en kozen vervolgens twee hele goede talenten in Solomon Thomas en Reuben Foster. Daarmee slaat rookie GM John Lynch een ware slag in zijn eerste NFL Draft, door niet mee te gaan in de gekte voor een quarterback, maar simpelweg twee superieure talenten te kiezen.
 2. Indianapolis Colts – #15 S Malik Hooker – Voordat hij vanwege blessures niet in actie kwam tijdens o.a. de NFL Combine, zagen sommige teams Malik Hooker als dé beste safety van deze draft class. Volgens verschillende experts zou Hooker vele overeenkomsten hebben met ene Ed Reed, die jaren een playmaker van jewelste was namens de Baltimore Ravens. Het feit dat de Colts – vorig seizoen 27e in pass defense – zo’n speler in hun schoot krijgen geworpen is een ware luxe.
 3. New York Jets – #6 S Jamal Adams – Ook de New York Jets gingen niet mee in de gekte voor een quarterback. Er gingen geruchten dat Adams, misschien wel de hoogst aangeschreven verdediger van deze NFL Draft op Myles Garrett na, waarschijnlijk al in de top drie zou gaan. Maar de Bears gingen voor Trubisky, de Jaguars voor Fournette, en de Titans, die heel goed een safety konden gebruiken, gingen verrassend voor een wide receiver in Corey Davis. De Jets deden daarna wat ze moesten doen en gingen voor Adams, die de ploeg vanaf dag één zal helpen.
 4. Washington Redskins – #17 DT Jonathan Allen – De Washington Redskins zijn het volgende voorbeeld van een team dat op een specifieke positie hulp nodig had (defensive line), en dat door afwijkende keuzes van andere teams ineens een geweldig talent in de schoot kreeg geworpen. Een tijd geleden werd Allen gezien als een zeker top vijf/tien selectie, maar vragen over zijn schouderproblemen deden hem zakken. Als Allen gewoon aan de verwachtingen voldoet, hebben de Redskins een geweldige speler binnen weten te halen zonder omhoog te ruilen.
 5. Tampa Bay Buccaneers – #19 O.J. Howard – Volgens experts waren ook de tight ends in deze draft class geen verkeerde spelers, vooral na de afgelopen twee jaar die wat dun bezet waren op deze positie. Toch duurde het tot de negentiende keuze tot O.J. Howard werd gekozen, en voor de Buccaneers was het een geschenk uit de hemel. De verwachting was dat Howard al weg zou zijn, en dat ze moesten hopen op David Njoku (#29 Browns) of Evan Engram (#23 Giants), maar gelukkig voor Jameis Winston en co. viel Howard naar de negentiende plek en hebben de Buccaneers zodoende een extra wapen voor hun jonge quarterback.

Aankomende nacht zullen de tweede en derde ronde van de NFL Draft worden afgewerkt, en later vandaag zullen we op SportAmerika meer insight geven over welke spelers er in deze rondes zonder meer gekozen zullen gaan worden!

3 Reacties
 1. Simon 6 jaar ago

  Erg netjes om zo snel de volgende dag zo’n uitgebreid verslag te posten, mijn complimenten. Ik kan me voorstellen dat het voor échte NFL volgers een feest is om de draft helemaal te volgen. Voor mijzelf is het de eerste keer. Ben je trouwens vergeten de seizoensreview van de Patriots te schrijven/plaatsen? Ik heb hem nog niet voorbij zien komen.

 2. Jetsfan 6 jaar ago

  Uitstekende keus. Hoopte aanvankelijk meer op Fournette of Howard, maar wat jullie zeggen: “Adams is een versterking vanaf dag 1.”. Kun je niks van zeggen en de meeste fans zijn dik tevreden. Maar in ronde 2 wel graag een aanvaller en dat kan volgens de NFL wel eens RB Dalvin Cook worden. Laat maar komen.

 3. Sander 6 jaar ago

  De 49ers hebben het uitstekend gespeeld zeg. Samen met de Browns de winnaars van de dag.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen