NFL Draft 2015 Preview — Cornerbacks

Door

Nebraska v Michigan State

Op 30 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje. We zijn al weer even onderweg en naderen 30 april met rasse schreden. Nog vier posities zijn onbesproken geweest, maar vandaag is het de beurt aan de secondary. We praten als eerste over de cornerbacks: de fysiek sterke, snelle man-to-man of cover verdedigers, die als enige doel hebben om hun directe tegenstander gek te maken en uit de wedstrijd te halen.

1. Trae Waynes – Michigan State 

Trae Waynes (#15 op de foto) is de top corner prospect van deze Draft. De ex-speler van de Michigan State Spartans beschikt over bijna alles waar defensive back coaches tegenwoordig naar op zoek zijn. Hij is lang, snel en behendig, maar ook sterker dan hij op het eerste gezicht doet vermoeden. Plus, hij speelde bij Michigan State (vaak geroemd om de defense) ook al vaak in man-tegen-man situaties, dus hoeft ook geen nieuwe spelsystemen te leren. Kortom, Waynes is het prototype van een man-to-man corner.

Het enige verbeterpunt is het vasthouden van tegenstanders. In de NCAA is het toegestaan/ wordt het getolereerd dat een corner de eerste vijf yards aan zijn tegenstander mag zitten. Bumpen, in de weg staan, met je handen werken, alles om hem uit zijn patroon te halen en Waynes deed dat maar al te graag. In de NFL is het tegenwoordig verboden om als corner je man aan te raken, tenzij je allebei voor de bal gaat. Leert Waynes dat af, dan is deze jongen

2. Jalen Collins – LSU

Jalen Collins is, na Trae Waynes, de meest interessante speler op de cornerback positie. Collins speelde voor de LSU Tigers, die (net als de meeste SEC-teams) een gevreesde secondary defense op het veld weten te zetten. Collins is een zeldzame combo van lengte, snelheid en gewicht, en maakt goed gebruik van deze sterke punten. Beschikt daarnaast nog eens over bijzonder veel talent, maar vertrouwt daar zelf ook iets teveel op. Speelde overigens maar tien wedstrijden als starter voor de Tigers.

Hij mist nog de techniek en de agressiviteit om bijvoorbeeld een goede tackle te maken of zijn heupen goed en snel open te draaien. Maar dat is altijd aan te leren. Collins maakt veel goed met zijn fysiek en is eigenlijk een ruwe diamant, die alleen nog maar geslepen hoeft te worden. Kan misschien wel de beste cornerback uit deze Draft worden, mits hij de techniek er snel in krijgt.

3. Marcus Peters – Washington 

De speler van de Washington Huskies staat in onze top drie van cornerbacks en hoort daar, qua talent en fysieke ‘traits‘, absoluut thuis. Peters is daarnaast lang, hij speelt met veel zelfvertrouwen en is voor niemand bang, waardoor er in eerste instantie niet veel aan de hand lijkt. Het zijn echter zijn vervelende maniertjes die NFL-teams zorgen baren. Hij werd vorig seizoen voor één wedstrijd geschorst door zijn headcoach Chris Petersen, nadat hij door het lint ging na een persoonlijke fout. Later werd hij uit het team gezet, omdat hij te vaak in aanvaring kwam met de coaching staff. De kwaliteiten zijn er, maar vooral zijn gedrag zal gaan bepalen of Marcus Peters een success wordt in de NFL of een draft bust.

4. P.J. Williams – Florida State 

Samen met zijn teamgenoot Ronald Darby, zorgde P.J. Williams voor een prima passing defense bij de Florida State Seminoles. Williams lijkt qua spelstijl een beetje op Trae Waynes, maar vertoont iets meer zwakheden dan de corner van Michigan State. Speelt het liefst bump-and-run, maar beschikt ook over de snelheid om zijn tegenstander te achtervolgen en over genoeg atletisch vermogen om voor zijn man te komen en de bal te onderscheppen of weg te slaan. Kan, net zoals Darrelle Revis, op een ‘eiland‘ spelen.

Het zijn vooral de details die het verschil maken tussen Williams en Waynes. Waar Waynes altijd honderd procent geeft en het ‘dirty work‘ van een corner, zoals het stoppen van de run, niet schuwt, doet Williams dat wel. Wat in wedstrijden van Florida State ook opviel, was dat Williams wel altijd goed start, maar op cruise control overschakelt als de defensie eenmaal draait. Laksheid, daar houdt niemand in de NFL van. Ondanks dat maakt Williams wel degelijk kans om een basisplek te veroveren bij verschillende teams. Zou daarnaast ook nog kunnen overschakelen op de safety-positie.

5. Byron Jones – Connecticut

Hier hadden een hoop andere namen kunnen staan, maar we hebben er toch voor gekozen om Byron Jones hier neer te zetten. Een wat onbekendere corner bij de kleinere football school Connecticut, die elke scout op de Combine verbaasde door steevast bij de top performers te zitten op de verschillende onderdelen. Beschikt over een bijzonder hoog football-IQ en speelt bijzonder instinctief op het veld, wat eigenlijk alleen maar goed is. Hij was daarnaast defensive captain bij de Huskies en geeft alles om zichzelf en zijn teamgenoten beter te laten spelen.

Ook bij Byron Jones kunnen vraagtekens worden gezet of hij wel geschikt is als cornerback. Hij heeft moeite om snel van richting te veranderen en staat altijd vrij hoog. Daarnaast is zijn voetenwerk slordig, waardoor hij vaak uit balans raakt. Zou ook nog free safety kunnen spelen, maar mist daarvoor net wat lengte en gewicht. Desalniettemin is Jones een interessante optie, zeker gezien zijn werkinstelling, instinctieve spel en zijn leiderschap.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen