NFL Coaching Carrousel: Falcons verbazen met Koetter

Door

Dat de Jacksonville Jaguars Falcons’ offensive coordinator Mike Mularkey aanstelden als hoofdcoach was in de nasleep van Atlanta’s offensieve wanprestatie tegen de Giants opvallend te noemen. Maar dat de Falcons hebben gekozen om Mularkey te vervangen met Dirk Koetter is ronduit verbazingwekkend.

Koetter was afgelopen seizoen namelijk verantwoordelijk voor de slechtst presterende aanval van de NFL; die van de Jacksonville Jaguars. En dat ondanks de aanwezigheid van Maurice Jones-Drew, de meest productieve running back van de NFL. Koetter moest dankzij de komst van Mularkey vertrekken bij de Jags. De nieuwe hoofdcoach bracht Bob Bratkowski met zich mee uit Georgia om Koetter te vervangen als OC.

In de playoff nederlaag van de Falcons tegen de New York Giants liet de passing game de ploeg van Mike Smith volledig in de steek. Dirk Koetter lijkt op het eerste oog niet de man die daar verandering in kan brengen; zijn Jaguars leunden volledig op Maurice Jones-Drew. Door de lucht wisten rookie quarterback Blaine Gabbert en backup Luke McCown onder Koetter’s leiding gemiddeld slechts 136 yards per wedstrijd te veroveren. De St. Louis Rams, het op één na slechtste team door de lucht, boekte per wedstrijd maar liefst veertig yards meer.

Maar in Atlanta mag Koetter met een ervaren offense aan de slag. In 2011waren Matt Ryan, Roddy White, Tony Gonzalez, Michael Turner e.a. goed voor 376 yards per wedstrijd. Toch konden ze niet voorkomen dat de Falcons voor het derde jaar op rij in hun eerste wedstrijd uit de playoffs vlogen.

Hoewel Koetter op het eerste oog in een gespreid bedje terecht komt, mogen we niet vergeten dat de Falcons afgelopen draft hun toekomst verpandden om receiver Julio Jones binnen te halen. Er is niet veel speelruimte in Georgia om versterkingen binnen te halen. Het is nu aan Koetter om samen met zijn oude collega Mike Smith uit te vogelen hoe een team dat dacht zó dicht tegen de Super Bowl aan te zitten zó in kon storten tegen de Giants.

 

foto: jagsonville.com

Ook leuk om te lezen