Tampa Bay Buccaneers preview

NFL 32-in-32 | Tampa Bay Buccaneers: Brady brengt hoop

Door

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge draftees en de nieuwe stand van zaken op de depth chart: alles komt aan bod. In deel 14 het team dat erin slaagde de man die door velen als GOAT wordt beschouwd binnen te halen: de Tampa Bay Buccaneers preview!


FREE AGENCY


Twee woorden: Tom, Brady. Meer hoeft er in principe niet over de free agency van de Tampa Bay Buccaneers gezegd te worden. Na maandenlange speculaties gebeurde het ondenkbare. Op 20 maart verliet Tom Brady “zijn” New England Patriots en tekende hij een contract bij de Tampa Bay Buccaneers. Na twintig seizoenen in Foxborough kon er geen nieuwe overeenkomst bereikt worden. Daarom zien we Tom Brady in 2020 voor het eerst in een gloednieuw shirt. Het zal in ieder geval wennen worden.

Het bleef voor Tampa echter niet bij die ene gigantische naam. De komst van Tom Brady zorgde ervoor dat een pensionado terugkeerde. Dat was niemand minder dan Rob Gronkowski. Gronk zag het helemaal zitten om in het zonnige Florida te spelen met de quarterback waarmee hij drie titels haalde. Een andere veteraan die voor Tampa Bay koos, was running back LeSean “Shady” McCoy. Ook aan de bescherming van Brady werd gedacht in Tampa Bay; de beste man is immers geen 24 meer. Right tackle Joe Haeg kwam over van de Indianapolis Colts.

Met de komst van Brady zat het verhaal van de voormalige starting quarterback in Tampa Bay er echter op. Jameis Winston, de nummer 1 pick in de 2015 NFL Draft, trok na vijf seizoenen de deur achter zich dicht en verkaste naar de New Orleans Saints. Verder aan uitgaande zijde vinden we wide receiver Breshad Perriman, defensive end Carl Nassib en nose tackle Beau Allen. Stuk voor stuk degelijke spelers, maar de balans oogt op het eerste gezicht meer dan positief voor de Tampa Bay Buccaneers.


NFL DRAFT


Ook de draft van Tampa Bay stond in het teken van Tom Brady. De eerste keuze van de Bucs viel met pick dertien op offensive tackle Tristan Wirfs uit Iowa. Hij moet de 42-jarige quarterback voldoende bescherming bieden. Voorafgaand aan de draft behoorde Wirfs tot een kransje van vier top-tackles. De Bucs hebben hier dus wellicht een goede keuze gemaakt.

Breshad Perriman werd in de draft vervangen door Tyler Johnson uit Minnesota. De Bucs pikten hem op in de vijfde ronde en kunnen hem rustig laten groeien in een met talent doorspekt receiver-korps. In de derde ronde ging Tampa Bay voor een running back van Vanderbilt: Ke’Shawn Vaughn. Hij speelt wellicht derde viool in het backfield dit jaar.

De defensie werd in de tweede ronde geadresseerd. Daar koos Tampa Bay met de 45ste pick voor safety Antoine Winfield, ook al uit Minnesota. Winfield is weliswaar wat aan de kleine kant, maar toch zal hij met zijn intelligentie en balbehandeling meteen op wat snaps kunnen rekenen in de Bucs-defensie.

Tampa Bay Buccaneers preview


OFFENSE


De hoeksteen van de Bucs aanval is uiteraard Tom Brady. De quarterback neemt het over van Jameis Winston en moet ervoor zorgen dat al het offensieve talent eindelijk ten volle benut wordt. Hij kan alvast rekenen op vier receivers die potentieel heel wat yards en heel wat punten op het bord zetten. Mike Evans en Chris Godwin zijn twee toppers en haalden beiden meer dan duizend yards vorig seizoen, evenals een Pro Bowl-selectie. Ook op de tight end-positie lopen twee jongens rond die prima een bal kunnen vangen. Rob Gronkowski kwam terug uit pensioen en naast hem is er ook O.J. Howard, die goed was voor 34 recepties in 2019.

Vanuit het backfield oogt de spoeling iets dunner. Ronald Jones liet vorig seizoen reeds significant betere cijfers optekenen dan in zijn rookiejaar, maar is hij goed genoeg om de running game van de Buccaneers te dragen? Hij zal in ieder geval bijgestaan worden door de veteraan LeSean McCoy, die vorig jaar nog de Super Bowl won met de Kansas City Chiefs.

O-line wordt essentieel voor Tampa Bay

Een goede passing en/of running game hangt uiteindelijk ook af van de o-line. En die is bij Tampa Bay niet slecht, maar ook niet fantastisch. De o-line van de Bucs liet in 2019 40 sacks van hun quarterback toe. Dat is ongeveer de middelmaat van de competitie. Nagenoeg alle namen van vorig jaar, op right tackle Demar Dotson na, keren ook dit jaar terug. De vrijgekomen plek op right tackle wordt zoals eerder vermeld ingevuld door rookie Tristan Wirfs.

Deze o-line moet er dus vooral voor zorgen dat Tom Brady heel blijft. De kans is groot dat het succes van de Bucs staat of valt met de prestaties van dit vijftal. Als Brady tijd krijgt in de pocket, dan heeft hij een indrukwekkend arsenaal wapens klaarstaan om naar te gooien. Op voorwaarde dat zijn 42-jarige arm nog voldoende krachtig is.


DEFENSE


De Tampa Bay Buccaneers hadden vorig seizoen de beste defensie tegen de run. Het was voor de front office dan ook een prioriteit om de front seven, de D-line en linebackers, zo goed als mogelijk bij elkaar te houden. Dat is met verve gelukt. Alle namen van vorig seizoen keren terug. Vooral het verlengen van zowel linebackers Jason Pierre-Paul, Shaq Barrett als defensive tackle Ndamukong Suh, is significant. Deze unit moet in 2020 in staat zijn om haar prestaties van afgelopen seizoen te herhalen.

De pass defense oogde dan weer heel wat minder rooskleurig. Daar werd in het tussenseizoen echter niet dezelfde aandacht aan geschonken. Dat mag op zich niet verbazen, aangezien alle energie is opgegaan naar de komst van Tom Brady. De resterende aandacht ging naar het verlengen van de defensieve front seven. Enkel op de safety-positie kwam er nieuw bloed bij in de vorm van tweede ronde-pick Antoine Winfield. Het is duidelijk dat de secondary de achilleshiel zal zijn van dit team.


CONCLUSIE


De Tampa Bay Buccaneers hebben het NFL-nieuws maandenlang gedomineerd. Het binnenhalen van Tom Brady is niets minder dan een stunt en het zet deze weifelende franchise opnieuw op de kaart. Er hangt een sfeer van optimisme en intrige rondom de Bucs en dat op zich is al een stap in de juiste richting. Dat daarenboven Rob Gronkowski opnieuw de cleats aantrekt om in Tampa Bay te gaan spelen, voegt alleen maar meer optimisme toe. De Bucs geven hiermee alvast één duidelijk signaal af: wij willen meespelen om de prijzen. Dat is ook de mentaliteit die iemand als Tom Brady met zich meebrengt. Brady neemt geen vrede met verlies.

Het probleem voor Tampa Bay schuilt in de divisie, de NFC South. Daar spelen namelijk ook de New Orleans Saints. De Saints hoorden vorig seizoen al tot de beste teams in de NFL en zij lijken in het tussenseizoen enkel maar sterker geworden. Als we de rosters naast elkaar leggen, dan lijkt het te hoog gegrepen voor Tampa om meteen de NFC South te winnen. Een play-off-plek daarentegen behoort zeker tot de mogelijkheden.

Voorspelling: 10-6


Lees hier alle NFL 32-in-32 previews voor het aankomende seizoen!

Cover photo: Kim Klemens | USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen