NFL 32-in-32 | Cleveland Browns: Wordt dit het jaar van ‘Believeland’?

Door

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. We beginnen in deel één met het team dat al meer dan een jaar op een overwinning wacht: de Cleveland Browns.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE CLEVELAND BROWNS


FREE AGENCY


Met een karrenvracht aan cap space, had John Dorsey als GM zijnde genoeg kapitaal om de markt op te gaan. Maar het was vooral het kapitaal aan draft picks dat werd gebruikt. Zo werden er in totaal drie draft keuzes verscheept voor het aantrekken van zowel Jarvis Landry als Tyrod Taylor. Twee spelers die direct de offense van een boost moeten voorzien.

Carlos Hyde – overgekomen van San Francisco – moet hier, samen met offensive lineman Chris Hubbard, bij assisteren. Aan de andere kant werd Damarious Randall voor de defensieve hulp overgenomen van de Green Bay Packers, waarbij de jonge Deshone Kizer al na één seizoen werd weggedaan.

Aan de uitgaande kant valt vooral op dat er niet heel veel grote namen zijn vertrokken.  Met uitzondering van Joe Thomas uiteraard, die na elf jaar in dienst van Cleveland met pensioen zal gaan. Verder valt nog wel te bezien hoe de verdediging het wegdoen van Danny Shelton, Jason McCourty en Jamar Taylor gaat opvangen. Het vertrek van Isaiah Crowell zou normaliter gezien opgevangen moeten worden door de binnengebrachte Carlos Hyde.


NFL DRAFT


Het meeste was natuurlijk te doen rond de draft van de Browns, en dan met name waar ze met de eerste keuze heenging. Het antwoord bleek uiteindelijk Baker Mayfield, de 23-jarige Texaan die in 2017 het College Football domineerde en de volgende quarterback wordt die het in Cleveland mag gaan proberen. De andere hoge pick, de vierde welteverstaan, werd aan de defensieve kant gebruikt om een local prospect binnen te hengelen: te noemen cornerback Denzel Ward.

Waar Mayfield en Ward de headlines van de Browns-draft domineerden, is het indrukwekkend te noemen dat Cleveland ondanks het binnenhalen van Tyrod Taylor en Jarvis Landry, nog steeds drie andere keuzes in de top 75 had. Ook deze werden stuk voor stuk op posities besteed waar de hulp dringend nodig is (al kan je natuurlijk na een 0-16 seizoen overal wel hulp gebruiken…). Nick Chubb en Austin Corbett kunnen allebei meteen op een belangrijke rol rekenen in de offense, terwijl Chad Thomas de defensive line van extra diepte moet voorzien.


OFFENSE


Met name de offense staat er, op papier, een stuk beter op dan vorig jaar het geval was. De offensive line moet alleen zien hoe het gemis van Joe Thomas opgevangen gaat worden en tot op heden lijkt Shon Coleman de aangewezen persoon om left tackle te gaan spelen. Ook rookie Austin Corbett zal een kans gaan krijgen, terwijl de overige vier posities worden bemand door ervaren rotten in onder andere Joel Bitonio, J.C. Tretter en Kevin Zeitler.

De grootste impact wordt echter gemaakt door de aanwezigheid van Tyrod Taylor. Zowel bemind als verguist in Buffalo, krijgt hij nu een kans om in Cleveland – met Baker Mayfield in zijn rug – succes te brengen dat er lang niet is geweest. Met een kern aan wapens rond hem heen – afhankelijk van het feit of Josh Gordon de start van het seizoen haalt – lijkt er genoeg talent te zijn om op dit gebied te winnen. De terugkeer van Gordon is wel essentieel zeker na het wegtraden van Corey Coleman naar de Buffalo Bills voor een draft pick.


DEFENSE


Aan de kant van de verdediging wordt het vooral interessant hoe de nieuwe secondary zich gaat houden, met uitzondering van sophomore Jabrill Peppers zijn er namelijk vele nieuwkomers waaronder de eerder genoemde Denzel Ward en Damarious Randall. Gesteund door een pass rush waarin Myles Garrett met Emmanuel Ogbah een grote rol moet spelen, lijkt dit een unit te zijn die ook verbetering kan laten zien ten opzichte van vorig seizoen.


Toch zijn er ook nog steeds genoeg vraagtekens, want diezelfde secondary is wel zeer onbewezen en wanneer de juiste chemie ontbreekt, kan het net zo goed een drama worden. Ook zullen veel ogen gericht zijn op Jamie Collins, die na zijn vertrek uit New England niet meer dezelfde speler leek, maar allicht komt hij in zijn tweede seizoen sterker terug dan ooit tevoren.


CONCLUSIE


Vorig jaar bleek de jonge ploeg van Hue Jackson op geen enkel front opgewassen tegen NFL-oppositie, maar dit jaar gloort er oprecht hoop. Er is een ervaren quarterback met wapens en een degelijke offensive line. Tegelijkertijd is er een defensie met steeds meer talent van de bovenste plank, die echter als groep nog wel onbewezen is.

Wat wel zeker lijkt, is dat de Browns met dit spelersmateriaal komend seizoen wel minstens één keer gaan winnen. Aan de andere kant komt de klap in Cleveland des te harder aan als zelfs deze groep niet tot enige vorm van succes kan komen. Maar met een fitte Taylor aan het roer, en de jonge Baker Mayfield in zijn kielzog, lijkt de weg omhoog ingezet. Dat betekent echter nog niet dat er gedacht moet worden aan play-offs, daarvoor moeten de jonge talenten nog minstens een extra seizoen rijpen.

CONCLUSIE: 5-11

Ook leuk om te lezen