New York Jets leggen rugby ster vast

Door

De New York Jets hebben Hayden Smith, een voormalig rugby ster van 2.01 meter en 109 kilo, vastgelegd voor drie seizoenen. Smith heeft nog nooit football gespeeld, maar toch zijn coaches enthousiast over zijn potentieel als tight end in NFL.

Smith groeide op in Australië maar droomde van een carrière in de NBA. Hij kreeg een scholarship van Metropolitan State, een tweede divisie school in Denver, maar kon niet op NBA interesse rekenen na afloop van zijn carrière in de Mile High city. Een omschakeling naar rugby was snel gemaakt, en in no time speelde Smith voor de Saracens of St. Albans, één van de beste rugby teams in Europa. Daar verdiende hij ongeveer 300.000 dollar per jaar, een bedrag dat hij gaat evenaren bij de Jets.

De afgelopen maanden heeft Smith getraind met Tim Brewster, de tight end coach die Antonio Gates veranderde van een basketbalspeler in één van de beste tight ends in de NFL. Brewster was onder de indruk van Smiths snelheid van leren: “Hij nam alle informatie die ik op hem afvuurde zo snel op. Hij begrijpt de sport, en dat zal hem ontzettend helpen.”

Zijn kersverse agent regelde een workout met voormalig scouting director Greg Gabriel, en op een afgelegen veldje vertoonde Smith tijdens de Senior Bowl zijn kunsten. “Ik was skeptisch, hij had immers nog nooit in zijn leven gespeeld,” zei Gabriel. “Ik hoefde maar één maal uit te leggen wat hij moest doen. Technieken die hij nog nooit in zijn leven gebruikt had zagen er binnen minuten uit alsof hij ze al jaren uitvoerde.”

De Jets zullen Smith de tijd geven zich te ontwikkelen achter veteraan Dustin Keller, maar als hij zich net zo snel weet aan te passen als bij basketball en rugby zal het niet lang duren voor hij in de NFL op het veld staat.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen