NCAA Recap: Wolfpack wint North Carolina battle

Door

North Carolina v North Carolina State

NC State werd voorafgaand aan het seizoen ingeschat als het betere team ten opzichte van North Carolina. Afgelopen weekend werd die favorietenrol bevestigd. Mooi, maar wat te denken van de winst van Indiana tegen Michigan State? Of de derde nederlaag op rij van Louisville? Of de zevende zege op rij van Miami?

Victor Oladipo held van de dag in Assembly Hall
Victor Oladipo held van de dag in Assembly Hall

Michigan State Spartans @ Indiana Hoosiers  70 – 75

Gary Harris is een Indiana kid die afgelopen zomer tot groot ongenoegen van Hoosiers fans koos om bij de Spartans te gaan spelen. De eerstejaars guard is sinds zijn schouderblessure niet meer zo goed geweest als in de eerste wedstrijden van het seizoen. Onder het toeziend oog van vrienden, vijanden en familie was Harris goed, maar werd overvleugeld door Indiana’s Victor Oladipo.

De derdejaars Oladipo begon ijzersterk aan de wedstrijd, hitste het luidruchtige publiek in Assembly Hall op, dat op zijn beurt reageerde door luid brullend Oladipo nog beter te laten spelen. Hij scoorde uiteindelijk 21 punten, pakte 7 rebounds, 6 steals en 3 blocks. Oladipo’s beste prestatie ooit. En het bewijs dat Indiana niet simpelweg Cody Zeller & Co. Is. Hoewel Zeller in de slotseconden 74-70 scoorde en meteen daarna een aanvallende fout ‘pakte’  om de winst te bezegelen.

Indiana looks ready terwijl Michigan State in de bekende rol van outsider zit.

 

Shane Larkin was de grote man voor Miami
Shane Larkin was de grote man voor Miami

Florida State Seminoles @ Miami Hurricanes  47 – 71

Wat is er aan de hand met Miami zeg?! De Hurricanes zijn 6-0 in de Atlantic Coast Conference… 8000 toeschouwers zagen Florida State gruwelijk geveegd worden. Maar ze zijn verwend in Miami. Het veld bestormen is er al niet meer bij.

Dat gebeurde na de winst op Duke. Florida is niet zo basketball minded, maar de Hurricanes houden de goegemeente inmiddels in hun greep. Het geheim? Verdedigen. Niets geks dus. De Seminoles schoten 30% tweepunters en 17% driepunters. Dan kun je nooit winnen.

Miami is thuis inmiddels onverslaanbaar (9-0) en moet zich nu in uitwedstrijden bewijzen. Eerst tegen Virginia Tech en komend weekend voor het echie tegen NC State. De Seminoles moet hun record deze week thuis opvijzelen tegen eerst Maryland en dan Duke. Succes…

 

Louisville Cardinals @ Georgetown Hoyas  51 -53

De Hoyas draaien een moeizaam seizoen. Maar uitgerekend nu leading scorer Greg Whittington vijf wedstrijden geleden is geschorst om ‘academische redenen’, lijkt het team te gaan draaien (4-1).

Rick Pitino moet zijn team weer laten winnen
Rick Pitino moet zijn team weer laten winnen

Tegelijk  heeft Louisville een probleem. De mannen van Rick Pitino verloren voor de derde keer op rij. Na Syracuse en Villanova moesten de Cardinals, een week terug nog No. 1 in de rankings, nu buigen voor de Hoyas.

Pitino passeerde Russ Smith voor de starting five omdat hij meer moest passen en minder scoren. Spelverdeler Peyton Siva moest juist meer gaan scoren. Agelopen week tekende hij 3pt bij op zijn totaal, tegen Georgetown scoorde Siva niet. En dat terwijl juist hij het laatste schot kreeg. Twee punten voor de winst, maar Siva schoot de bal achterop de ring, einde wedstrijd.

Nu moet Louisville maandag winnen van Pittsburgh om nog wat van hun seizoen in de Big East te maken.  

 

North Carolina Tar Heels @ North Carolina State Wolfpack  83 – 91

CJ Leslie was één van de drie spelers met een double-double
CJ Leslie was één van de drie spelers met een double-double

Het was alweer dertien jaar geleden dat het voor het laatst lukte. Maar NC State was dit seizoen thuis nog ongeslagen. En dat bleef het ook nadat buurman North Carolina over de knie was gelegd.

Amerikaanse sporten leven van cijfertjes. Die waren na afloop in Raleigh veelzeggend. De Wolfpack noteerde drie spelers met double-doubles. Pointguard Lorenzo Brown ging voorop met 20pt en 11ast. Gevolgd door frontcourtmannen CJ Leslie (17pt, 10rb) en Richard Howell (16pt, 14rb). De Tar Heels konden daar alleen James Michael McAdoo tegenover zetten. De running game van NC State is, zeker in eigen huis, ongeëvenaard. Dat de Tar Heels (13-6 season, 3-3 ACC) dit seizoen niet zo goed zijn maakte dat kenners zelfs rekening hielden met een blowout. Zo ver kwam het niet.

De Wolfpack wint in de Atlantic Coast Conference nu van Duke en North Carolina. Zaterdag wacht het nog altijd ongeslagen Miami Hurricanes.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen