NCAA Preview: Iedereen maakt kans in Big East, behalve Uconn…

Door

In de aanloop naar de seizoenstart in college hoops nemen we dagelijks een top Conference onder de loep. Op de dag van de seizoenstart de op één na sterkste Conference in NCAA basketball. De Big East.

De Big East leverde afgelopen seizoen met afstand de meeste teams aan het NCAA Tournament. Het is dus the place to be. Toch vertrekken er volgend seizoen een paar grootmachten uit deze krachtpatser onder de Conferences. Pittsburgh en vooral Syracuse nemen de benen, waar West Virginia al weg is dit seizoen. Daar komen een zwik (wannabe) big names voor terug. Temple, Memphis, St. Mary’s, Central Florida en Houston brengen het totaal aantal scholen van 16 vorig seizoen, naar 18 volgend seizoen.

We weten maar één ding zeker. Uconn zien we niet in de Big Dance in maart. De spelers van de kampioen van 2011 (de superster van toen, Kemba Walker, komt eindelijk op stoom bij Charlotte Bobcats) haalden het minimaal geëiste aantal studiepunten niet en zijn uitgesloten van deelname aan het NCAA Tournament en het Big East Tournament.

Peyton Siva kan de Cardinals kampioen maken

Aahhh ja, de Cardinals… Coach Rick Pitino die net heeft bijgetekend tot zijn 70ste verjaardag. All American pointguard kandidaat Peyton Siva en center Gorgui Dieng. Hun geheim in het kort: defense, pick and roll en away wins. Opmerkelijk, want Yum! Centre (heerlijke naam) is een state of the art basketball arena. Pitino kijkt graag in de ogen van zijn spelers als ze 10 punten achterstaan in een uitwedstrijd. “Wie staat er dan op, daar gaat het om”, zegt hij daarover. De Cardinals spelen dit seizoen uitwedstrijden tegen Syracuse en Notre Dame. Must see TV, heet dat dan.

Syracuse verloor Dion Waiters en Fab Melo aan de NBA. Ook Scoop Jardine en Kris Joseph zijn weg. Dus heeft coach Joe Boeheim een probleem. NOT! Er is nog genoeg ervaring en kwaliteit aanwezig. Twee vierdejaars en twee derdejaars aan boord die de kar kunnen trekken. Van Rakeem Christmas en Michael Carter-Williams mogen we verwachten dat ze doorbreken. Daar komen nog twee eerstejaars spelers bij die zo meekunnen in de rotatie. The Orange zijn ervaren en diep. Final Four team.

Rakeem Christmas mag zich dit jaar niet meer verstoppen bij The Orange

Coach Mike Brey kreeg deze zomer een nieuw contract onder zijn neus geduwd voor tien seizoenen. Hij tekende en kan niet wachten tot het seizoen begint. In tegenstelling tot voorgaande jaren geen rustige zomer op zijn boot. Met uitzicht op de oceaan en een drankje met papieren parapluutje erin, in de buurt. Hij mocht voor het eerst een zomer doortrainen van de NCAA en deed dat ook. Brey zag dat het goed was en is klaar om de Big East hemel te bestormen. Alle starters zijn terug. Een blik talenten is opengetrokken. De Fighting Irish zijn diep en ready to go.

Cincinnati Bearcats mogen we niet tot de hoogvliegers in de Big East rekenen. Een gerenommeerde school. Zeker. Met een herkenbaar basketball programma ook. Onder Mick Cronin is defense the name of the game. Cincinnati zal, terwijl het van de nood een deugt maakt, ‘klein’ gaan spelen dit seizoen. Dus gaat het tempo omhoog. Dat is leuk, voor ons als kijker dan.

Georgetown Hoyas werd vorig seizoen onderschat. En raad ‘s… dit jaar ook weer een beetje. Het probleem van Georgetown is ook vergelijkbaar met vorig seizoen. Het verliest opnieuw drie ervaren spelers. Punten en rebounds vervangen is één ding. Ervaring en leiderschap vervangen is de kunst. Coach John Thompson III zei vorig jaar voorafgaand aan het seizoen: “I like this group”. Hij vermoedde dat zijn team werd onderschat. Zover gaat hij dit jaar niet, maar hij zegt ook nu: “I like this group.”

Marquette was de runner up vorig seizoen. Dat was toen een verrassing. Nu zijn er vooral vraagtekens. Crowder en Johnson-Odom, de scorende spelers van vorig seizoen (het best scorende koppel in de Big East), zijn weg. En wie vervangt ze? Er zullen spelers moeten opstaan.

 

TOP 5 Big East:

1 Louisville Cardinals

2 Syracuse Orange

3 Notre Dame Fighting Irish

4 Georgetown Hoyas

5 Marquette Golden Eagles

Ook leuk om te lezen