Is het einde van de discussie dan eindelijk in zicht? De afgelopen dagen schemerde er al wat door, maar de NCAA heeft nu toch de eerste stap gezet. De Board of Governors heeft anoniem voor het begin van het proces gekozen dat ervoor moet zorgen dat spelers gebruik mogen maken van hun portretrecht om geld te verdienen.
DE SITUATIE
Een hele mond vol en het lijkt een kleine stap in de goede richting, maar dat is het allesbehalve. Het is alleen niet een kwestie van nu, maar een kwestie van later. De Board of Governors heeft namelijk gestemd voor het starten van het proces om spelers op deze manier geld te laten verdienen. Het is dus niet vanaf nu al toegestaan om als speler geld te verdienen door middel van sponsorcontracten. Het proces daarvan is nu in gang gezet en de regels zullen door de drie NCAA-divisies eerst opgesteld moeten worden.
MISVATTING
En dat is dus precies waar het fout gaat. Heel veel mensen (en zelfs de grote media-bedrijven) denken dat het vanaf nu toegestaan is om als speler geld te verdienen via je portretrecht. Dat is dus NIET het geval. Er is gestemd om het proces daarvan in gang te zetten. Hier is door de Board of Governors anoniem ja op gestemd. Dit proces kan nu dus (voor elke NCAA-divisie) gaan beginnen, maar dit gaat tijd kosten.
Dit betekent namelijk dat alle drie de NCAA-divisies apart regels moet gaan opstellen zodat spelers van welke NCAA-sport dan ook geld kunnen verdienen via hun naam en image. Dit moet elke divisie voor januari 2021 in hun nieuwe regelgeving hebben staan of in ieder geval aanleveren. Het kan dus zo maar zijn dat de hoogste divisie van de NCAA (Division I) de regels over twee of drie weken al gereed heeft, terwijl bijvoorbeeld de Division II in 2020 of later pas met nieuwe regels komt. Het belangrijkste, en dit is een al een stap in de goede richting, is dat de NCAA nu eindelijk overstag is gegaan en de divisies nu allemaal hun eigen regels mogen gaan bedenken. Dit is tevens ook gevaarlijk.
Want dit kan natuurlijk voor verwarring gaan zorgen. De regels in de eerste divisie zullen anders zijn dan in de tweede en derde divisie. In de eerste divisie is de impact van sponsorcontracten natuurlijk een stuk groter dan in de tweede en derde divisie en zijn tevens de universiteiten een stuk grotere en bekender. Daarnaast zullen de regels per sport ook gaan verschillen. De regels voor basketbal zullen normaal gesproken niet hetzelfde zijn als die van volleybal of American Football. Daarnaast krijg je natuurlijk ook de situatie mannen en vrouwen. Worden die regels hetzelfde? Moeten deze regels verschillen van elkaar? Allemaal vragen die de drie divisies tussen nu en januari 2021 moeten gaan beantwoorden.
SPELERS WORDEN NIET DOOR UNIVERSITEITEN BETAALD
Een andere gevaarlijke misvatting. Ook dat is namelijk niet het geval. Het gaat hier simpelweg over het portretrecht van de spelers en het verdienen van geld via dit portretrecht. ‘We want to make clear that compensation for athletics performance or participation is impermissible”. Niet toegestaan dus. Sowieso moeten alle NCAA-divisies zich gaan houden aan bepaalde richtlijnen als ze aan de slag gaan met deze nieuwe regels. Die zijn als volgt:
WAAROM NU INEENS WEL?
De uitleg van de NCAA is als volgt: “The board’s action was based on comprehensive recommendations from the NCAA Board of Governors Federal and State Legislation Working Group, which includes presidents, commissioners, athletics directors, administrators and student-athletes. The group gathered input over the past several months from numerous stakeholders, including current and former student-athletes, coaches, presidents, faculty and commissioners across all three divisions. The board also directed continued and productive engagement with legislators.”.
De NCAA beweert dus dat het al maanden bezig is met het verzamelen van informatie, waarvan deze stemming en de nu bekendgemaakte uitslag het gevolg is. Echter zal dit proces versnelt zijn door de situatie in de staat Californië. Daar werd namelijk een wetsvoorstel geaccepteerd en ondertekent. U raad het al: ook dit ging om het portretrecht van spelers en het verdienen van geld. Het ging om de Fair Play To Play Act.
Kort samengevat: de wet zorgt ervoor dat spelers in de staat Californië geld kunnen verdienen door middel van sponsordeals (vanwege hun portretrecht en naambekentenis) zonder dat ze hun eligibility of NCAA scholarship kwijtraken. Iets wat in andere staten wel het geval is. De NCAA was hier vel op tegen, omdat het niet eerlijk zou zijn vergeleken met andere staten en het deze staten misschien ook aan het denken zou zetten. Nadat de wet toch werd geaccepteerd, is de NCAA waarschijnlijk overstag gegaan en heeft het dit ‘al maanden durende onderzoek/vergaren van informatie’ versnelt. Waarom deze stemming niet eerder plaats kon vinden (want dit is al jaren onderwerp van gesprek) zal niemand ooit weten.
HOE NU VERDER?
In principe is dit heel simpel. Alle drie de divisie in de NCAA mogen nu op basis van deze stemming en de genoemde richtlijnen van de NCAA hun eigen portretrecht-regels gaan bedenken. Dit moet binnen nu en januari 2021 gebeuren en moet natuurlijk goedgekeurd worden. Wat de consequenties zullen zijn als dit niet binnen nu en januari 2021 lukt, is niet bekend. Het is dus afwachten hoe snel de verschillende divisies te werk gaan en met plannen en regels gaan komen. Het tempo waarmee gewerkt gaat worden kan dus per divisie verschillen, wat ook weer voor interessante situaties gaat zorgen. Maar de belangrijkste conclusie is: de eerste stap is gezet. Het proces kan gaan beginnen.
(Top/Cover Photo: ABC.com)
Reacties