NBA West Ranks [3]: San Antonio Spurs

Door

 

Het is nog iets meer dan een week tot de start van het nieuwe NBA-seizoen. SportAmerika neemt tot de opening de teams die de play-offs gaan halen (volgens ons, wees het er gerust mee oneens) nader onder de loep. Western Conference #3: San Antonio Spurs. 

Tot game 3 in de Western Conference Finals leek het erop dat de San Antonio Spurs hun weg konden vervolgen naar de NBA Finals. Uitgerekend tegen een van de jongste teams van de league leken de Spurs nogmaals te bewijzen hoe belangrijk ervaring is. Helaas voor de Spurs bleek het evenwicht tussen ervaring en leeftijd tegen de gretige en atletische jonge honden van de Thunder net even zoek en konden ze na vier opeenvolgende nederlagen naar huis.

De Spurs wonnen dit jaar voor de dertiende keer op rij vijftig of meer wedstrijden in een seizoen, maar in de play-offs werd door de Thunder de vinger op de zere plek gelegd. De Spurs zijn oud. Het zijn woorden die iedere speler laat optekenen voordat de play-offs beginnen ‘de afgelopen maanden tellen niet meer, vanaf nu is het voor echte mannen.’  De 82 wedstrijden in het reguliere seizoen kunnen de Spurs nog uitspelen op ervaring, maar daarna gaat het niveau een treedje omhoog. Het leek er even op dat de Western Conference op ervaring verslagen kon worden, maar Durant & co zetten Parker en Duncan op hun plaats.

Het bleef deze zomer opvallend stil in San Antonio. Het was een heus dilemma. Een begin maken met het herbouwen of nog een jaar, of twee, met de huidige groep. De Spurs kozen overduidelijk voor het tweede. Verder was het even spannend wat sterspeler Tim Duncan zou gaan doen. ‘Gaat ie nog even door of houdt ie het voor gezien’ was de grote vraag. Het antwoord was een driejarige contractverlenging voor de 36-jarige Duncan.

Maar niet alleen Duncan had na dit seizoen geen contract meer. Boris Diaw, Danny Green en Patty Mills waren allen aan het wachten op een telefoontje over hun contract en nadat Duncan zijn handtekening had gezet werd het drietal dan ook gebeld. Boris Diaw kreeg een tweejarig contract met een waarde van negen miljoen dollar. Danny Green werd in 2009 gedraft door de Cavs maar al sne gewaived. Daarna werd hij opgeraapt door de Spurs, die hem vervolgens weer waiveden. Later dat seizoen kreeg hij alsnog zijn kans van Popovich, toen Manu Ginobli geblesseerd raakte.

Tijdens deze periode liet hij zien een zeer goede speler te zijn en eindigde negende in de stemming om Most Improved Player. Het leverde hem een driejarig contract op met een waarde van elf miljoen dollar. Naast Diaw en Green kreeg ook Patty Mills een nieuw contract. Mills werd ook in 2009 werd gedraft en speelde afgelopen seizoen mee in zestien wedstrijden. In die wedstrijden scoorde hij gemiddeld 10 punten en dat overtuigde de Spurs ervan dat hij een nieuw contract verdiende. Een jaar lang met een waarde van 885 duizend dollar.

De Spurs hebben in Nando de Colo toch nog een nieuw gezicht. Colo is een Fransman die in 2009 als 23e werd gekozen in de tweede ronde van de draft. Hij besloot vervolgens zelf dat hij nog niet helemaal klaar was om in de NBA te gaan spelen en vertrok naar de Spaanse competitie en tekende bij Valencia. In Europa was hij goed voor zo’n twaalf punten per wedstrijd, maar met verminderde speeltijd en betere competitie lijkt de kans klein dat hij dat -meteen- gaat doen in de NBA.

Het belooft een uiterst vermakelijk jaar te gaan worden in San Antonio, maar een titel? Die lijkt er niet in te zitten met Parker, Ginobli en Duncan die alle drie de dertig al gepasseerd zijn. De vijftig zeges zullen wel weer worden gehaald, maar in play-offs lijken de Spurs dit jaar geen echte rol van betekenis te gaan spelen.

Lees hier de NBA West Ranks van eergisteren: #4 Los Angeles Clippers.

Ook leuk om te lezen