NBA Update: Pau Gasol, de driepuntkoning

Door

pau-gasol-spain-olympics

Eurobasket is de hoop voor een NBA-fan is stille dagen. Geen denderend hoog niveau, maar wel basketbal dat ergens om gaat. Nederland verraste met een knappe overwinning op Georgië, maar kwam vervolgens, zoals verwacht, te kort om door te gaan naar de laatste 16. Zo niet België, die met drie winstpartijen genoeg punten wisten te verzamelen om door te mogen stromen naar de knock-out-fase. Hierin was gisteren, zaterdag, Griekenland de tegenstander. In deze update een overzicht van de wedstrijden van zaterdag, waaronder ook Spanje (met Pau Gasol) tegen Polen en Frankrijk (met Tony Parker) tegen Turkije.

Griekenland maatje te sterk voor België
Dat België de laatste zestien haalden vonden velen al knap, maar voor de Belgische Leeuwen was dat lang niet genoeg. De laatste acht was het doel, maar daar lag toch echt het sterke Griekenland in de weg. De Griekse ploeg, met NBA ster in wording Giannis Antetokounmpo in de gelederen, won tegen België hun zesde wedstrijd op rij. Eindstand na vier kwarten: 75-54

In de eerste helft bleven de Lions nog knap bij, maar een 21-3 run in het vierde kwart deed België de das om. Giannis Antetokounmpo scoorde een double-double voor Griekenland met tien punten en tien rebounds. Veteraan Kosta Koufos, komend jaar spelend voor de Sacramento Kings, noteerde dertien punten en negen rebounds.

Pau Gasol schiet drietjes
Hoewel Polen absoluut geen slechte ploeg liet Spanje zien wat een favoriet voor de Europese titel in huis moet hebben: een NBA-ster. Pau Gasol was all over the place voor de Spanjaarden, tussendoor aantonend dat een driepunter in FIBA basketball gewoon een simpele lange tweepunter is voor een NBA-ster. Gasol scoorde 30 punten in 31 minuten basketbal, waarbij hij zes van zijn zeven driepuntpogingen raak schoot. Voeg daarbij zeven rebounds en vier assists en je hebt de ster van de avond te pakken.

Ook Nikola Mirotic liet zich niet onbetuigd. De geboren Montenegrijn, die net als Gasol bij de Chicago Bulls speelt, noteerde vijftien punten en acht rebounds. Washington Wizards’ Martin Gortat kwam voor Polen niet verder dan negen punten en twee rebounds. Eindstand: 80-66.

Frankrijk verslaat Turkije
Ook Frankrijk heeft flink wat NBA-sterren inde gelederen, waaronder Nicolas Batum, Tony Parker en Boris Diaw. Ster van de avond was echter ex-NBA-speler Nando de Colo, die na een avontuur bij de Spurs en de Raptors nu bij CSKA Moskou speelt. De Colo noteerde vijftien punten, zeven assists en zeven rebounds in de 76-53 winstpartij van Frankrijk tegen Turkije. Eryan Ilyasova, vanaf komend jaar spelend voor de Detroit Pistons, hield de Turken enigszins in de race met een double-double (14 punten, 10 rebounds, 7 assists), maar het was bij lange na niet voldoende.

Programma
Naast Frankrijk, Spanje en Griekeland is ook Letland door naar de kwartfinales. Zij wonnen met 73-66 van Slovenië. Op zondag komen de acht overige teams in actie, waaronder het sterke Servië, Italië en het eerder door Nederland verslagen Servië. Op dinsdag worden de eerste kwartfinales gespeeld. Spanje komt daarin uit tegen Griekenland, Frankrijk tegen Letland.

In tegenstelling tot de groepsfase, die over heel Europa verspreid werd, worden alle wedstrijden vanaf nu in Lille afgewerkt. Voor de liefhebber, Lille is ca. 3 uur rijden en voor een schappelijke €138 zit je praktisch court-side. Geen slechte deal voor twee wedstrijden met daarin een tiental NBA-sterren.

NBA Nieuws
Gelukkig staat ook de NBA niet helemaal stil deze dagen. Zo werd bekend dat Allen Iverson wellicht al in 2016 toegevoegd zal worden aan de Hall of Fame. Iverson won in 2001 de MVP-titel en werd vier keer topscoorder van de NBA. Gemiddeld scoorde Iverson 26,7 punten in zijn 14-jarige carrière.

Toegegeven, het is al even geleden dat Linsanity een ding was in NBA-land, maar toch zou je denken dat iedereen ondertussen een vaag idee heeft van wie Jeremy Lin is. Zo niet een beveiliger van de Hornets Arena in Charlotte. Volgens een tweet van Lin had de beveiligingsbeambte geen idee van wie hij was en wilde zij hem eigenlijk de toegang ontzeggen. Het verhaal vertelt helaas verder niet hoe Lin uiteindelijk de arena binnen kwam.

Foto: NBC Sports

Ook leuk om te lezen