NBA Recap: Warriors verpulveren Nuggets

Door

Indiana Pacers v Golden State Warriors

Gisteren was het Martin Luther King Day in de Verenigde Staten. Op de dag dat Dr. King en diens gedachtengoed werden herdacht stonden liefst twaalf wedstrijden op het programma. Verdraagzaamheid en compassie waren twee dingen die de bekende mensenrechtenactivist vaak predikte. Wie verwacht dat de NBA-spelers die boodschap ook op sportief gebied zouden uitdragen heeft het evenwel mis. Er zaten vannacht een paar genadeloze optredens tussen. Lees mee!

Tip-Off: Golden State haalt Denver door de mangel
Je hebt vernederen en vernederen. Hoewel het nog niet op het niveau was van de Clippers versus de Lakers vorig seizoen (de beruchte vijftig punten verschil) kwamen de Golden State Warriors toch een eind in de buurt. De ‘Dubs’ lieten werkelijk geen spaan heel van de Denver Nuggets en wonnen met liefst 43 punten verschil: 122-79.

Het leek alsof er niks mis kon gaan bij de Warriors. En als er dan een keer een bal niet in de basket verdween, pikten ze die gewoon weer op om in de volgende play alsnog te scoren. Splash Brothers Klay Thompson en Steph Curry hadden iets meer dan 20 minuten nodig om tot respectievelijk 22 en 20 punten te komen. Daarna konden ze de beentjes omhoog doen en kijken hoe hun teamgenoten het ervan af brachten.

Iedereen kreeg namelijk de kans van coach Steve Kerr om zich te laten zien. Normaal gesproken spelen de starters van een team een stuk meer dan de bankzitters, maar alle dertien spelers mochten meer dan tien minuten in actie komen. Ook nieuwbakken aanwinst James Michael McAdoo, die maandagochtend zijn contract tekende.

McAdoo had volgens basketball-journalist Marc Spears ook bij de Grizzlies kunnen tekenen, maar gaf de voorkeur aan de Warriors. Wij bij SportAmerika snappen wel waarom. Minimaal tien dagen meespelen met het meest swingende en gezellige team in de NBA, wie wil dat nou niet? Zeker niet als je zo luid wordt aangemoedigd tijdens de wedstrijd, lovende kritieken krijgt én na afloop van de pot de wedstrijdbal mag houden.

McAdoo was na afloop begrijpelijkerwijs in de wolken. Hij dankte op zijn Twitter-account God voor de kans die hij kreeg, maakte in het post-game interview duidelijk dat Curry de MVP van het seizoen moest worden en staat als klap op de vuurpijl bovenaan als we kijken naar het staatje +/-. Misschien dat de Warriors hem maar wat langer moeten vasthouden?

De Nuggets waren na afloop begrijpelijkerwijs volledig gedesillusioneerd na de oorwassing. Coach Brian Shaw had het idee dat zijn team niet op het veld had gestaan met de wil om tegenstand te bieden. Dat ze volledig lamgeslagen waren.

We didn’t compete. We looked like we were scared. I’m trying to be guarded in what I’m saying because I don’t want to throw anybody under the bus, but I just don’t understand how as a team we can’t come out and compete when you’re playing the best team in the league.
— Brian Shaw (Denver Nuggets)

Het is al de tweede keer op rij dat de Golden State Warriors een tegenstander volledig van de mat blazen. Eerst wonnen Curry en de zijnen de topper met de Houston Rockets op eenvoudige wijze (131-106) en nu rolden ze de Nuggets op. Wat zit er in hemelsnaam in het eten in San Francisco?

Three Point Play
* De één z’n dood, is de ander z’n brood. De lach op het gezicht van LeBron James is ons veel waard, maar of dat nu ten koste moet gaan van de Chicago Bulls? Dat gaat misschien wat ver. Het pijnigt het merendeel van de redactieleden van SportAmerika dan ook dat de Bulls zo nadrukkelijk worstelen met hun vorm. Vannacht was het weer raak in negatieve zin: met 108-94 gingen ze voor de tweede keer dit seizoen ten onder tegen de Cavaliers. Jimmy Butler deed nog zijn best om het tij te keren met twintig punten, maar als je point guard maar achttien punten scoort en twee assists uitdeelt weet je dat het goed mis is. Rose was dan ook niet mild na afloop. “Het hele team is schuldig aan onze huidige vormdip. We communiceren niet. Vertrouwen heeft er ook mee te maken. We moeten beter ons best doen. Het lijkt wel alsof we het niet ons proberen, ik heb geen idee waarom niet. Basketball zou leuk moeten zijn.” Misschien beginnen met de bal niet tegen de coach van de tegenstander aan gooien?

* Dames en heren, het onmogelijke is mogelijk gebleken: de Knicks hebben weer eens gewonnen! Tegen de New Orleans Pelicans werd het in het eigen Madison Square Garden 99-92. Spike Lee kan ongetwijfeld zijn geluk niet op nu de zesde winst van het seizoen binnen is. Met 24 punten, 9 rebounds en 3 assists was Carmelo Anthony de grote man bij de Knickerbockers. Ook nieuwbakken New York-aanwinst Langston Galloway speelde een puike wedstrijd, waarin hij 21 punten scoorde en 5 rebounds pakte. Een blijvertje dus, vond de New York Post. De enige kanttekening? De Pelicans moesten het nog altijd doen zonder Anthony Davis, de man met de meeste stemmen in de All Star Vote in het westen. De zege van de Knicks zou je om die reden best geflatteerd kunnen noemen. Maar het is en blijft een zege.

* Een belangrijke wedstrijd vannacht in Los Angeles. De Clippers namen het op tegen de Boston Celtics, de ploeg waar coach Doc Rivers zo lang aan het roer stond, en konden de aansluiting verder vinden bij de top van de Western Conference. Maar niet alleen dat, ook Docs zoon Austin, tot anderhalve week geleden nog speler van de Pelicans, moest nog zijn eerste punten scoren. En wat is dan mooier dan dat doen tegen het oude team van je vader? De Clippers leken lange tijd af te stevenen op een eenvoudige overwinning, maar in het vierde kwart werd het nog even spannend toen de 24 punten tellende voorsprong terug werd gebracht tot 6. Gelukkig trokken Chris Paul en de zijnen aan het langste eind en wonnen met 102-93. Niet dankzij Paul, overigens, die een slechte wedstrijd speelde. DeAndre Jordan daarentegen was een klasse apart met negentien punten, twaalf rebounds en zes blocks. Dan mag je best afgeleid zijn door de muziek.

Stat of the Night
Galloway en McAdoo verdienen het als debutanten beiden hier te staan, want ze speelden een uitstekende eerste NBA-wedstrijd. Maar ja, er was ook nog iemand die luistert naar de naam James Harden en liefst 45 (!) punten scoorde vannacht in de met 110-98 gewonnen partij tegen de Indiana Pacers. Ja, bijna de helft van de punten was voor Harden.

The Paint
Rajon Rondo probeert koste wat kost de bal binnen de lijnen te houden. Arme Marc Gasol is de ongelukkige ontvanger van de wilde worp. Waarom Tyson Chandler zo blij is dat Gasol heel even drie ballen heeft? Geen idee. Lullig is het wel in ieder geval.

Er staan vijf Kings op het veld. Wat denkt Damian Lillard? “I can take them.” En hij zet net als Marshawn Lynch de #beastmode aan en vermorzelt ze met een werelddunk.

Een van de mooiere voorbeelden van perfect defense to perfect offense. Eric Bledsoe ontfutselt de bal aan Jordan Hill en gooit vervolgens een loepzuivere pass richting zijn maatje Goran Dragic. Een razendsnelle twee punten. De Suns wonnen bovendien het Pacific-onderonsje met de Lakers met 115-100.

Big Baby schiet met veel pijn en moeite een baseline jumper van drie meter in de basket. En doet daarna een mini-dansje… die door internethelden tot een John Travolta-imitatie wordt verheven. Inclusief goedkeurende blik van Doc Rivers.

Box Score
Minnesota Timberwolves – Charlotte Hornets: 80-105
Philadelphia 76ers – Washington Wizards: 76-111
Detroit Pistons – Atlanta Hawks: 82-93
Boston Celtics – Los Angeles Clippers: 93-102
Denver Nuggets – Golden State Warriors: 79-122
Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies: 103-95
Indiana Pacers – Houston Rockets: 98-110
New Orleans Pelicans – New York Knicks: 92-99
Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers: 94-108
Toronto Raptors – Milwaukee Bucks: 92-89
Sacramento Kings – Portland Trail Blazers: 94-98
Los Angeles Lakers – Phoenix Suns: 100-115

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen