NBA Recap: Grizzlies sturen Blazers naar huis

Door

Memphis Grizzlies v Orlando Magic

Van de acht match-ups in de play-offs waren er tot vannacht vier beslist, dus we zijn al op de helft van de eerste ronde. De Cleveland Cavaliers, Golden State Warriors, Houston Rockets en Washington Wizards hebben zich al voor de Conference Semifinals geplaatst, en bij dat rijtje kon zich nog een andere ploeg voegen: de Memphis Grizzlies.

Gezien het eentonige karakter van de eerdere ontmoetingen tussen de Grizzlies en de Portland Trail Blazers lag het in de lijn der verwachtingen dat laatstgenoemd team met 4-0 zou worden afgedroogd. Maar in Game 4 won de ploeg uit Oregon plotseling, en even leefde de hoop bij Portland op. Zou het? Kort antwoord: nee. Het zou niet. Vannacht werd het alsnog 4-1, door een 93-99 overwinning voor Memphis.

In eigen huis moesten en zouden de Grizzlies het afmaken. Onder toeziend oog van Mike Conley, die geblesseerd moest volgen hoe zijn teamgenoten het er vanaf brachten, kwam Memphis goed uit de startblokken. Vooral Zach Randolph was ijzersterk bezig, met acht punten in het eerste kwart.

De Blazers waren echter niet van zins om stilletjes ten onder te gaan. Vooral C.J. McCollum had het op z’n heupen. De ene na de andere driepunter vloog het netje in: in totaal waren zeven van de elf driepuntspogingen raak, en was McCollum goed voor 33 punten.

Mede dankzij McCollum, en in iets mindere mate ook Damian Lillard (22 punten), kwam Portland terug in de wedstrijd. De Grizzlies keken elkaar vervolgens vertwijfeld aan en even leek het er zelfs op dat onderlinge frustratie Memphis de das om zou doen. Zo ver kwam het gelukkig niet.

De ploeg rechtte de rug, en op basis van de jarenlange ervaring die de mannen uit Tennessee inmiddels hebben in de NBA wisten ze de wedstrijd alsnog in hun voordeel te beslissen. Niet alleen dankzij mensen als Randolph en Gasol, maar ook oudgediende Vince Carter meldde zich even. Met een dunk, hoe kan het ook anders.

Voor de Blazers zit een wisselvallig seizoen er daarmee op. Vraag is: wat nu? Aan LaMarcus Aldridge wordt nadrukkelijk getrokken (vooral door de Spurs en de Rockets) en blijft Damian Lillard in Rip City? Laatstgenoemde zei vanmorgen vroeg van wel. En er zijn genoeg verbeterpunten, dus weggaan hoeft niet.

Tip-Off: Hawks nemen momentum over van Nets
In de jongste aflevering van Buckets (online vanaf 12:00) voorspelde Jaryd Wilson, digital content manager van de Atlanta Hawks, al dat zijn ploeg de winst zou binnenhalen vannacht. En hij kreeg zowaar gelijk. Door een moeizame gewonnen thuiswedstrijd kwamen de Hawks op match point tegen de Brooklyn Nets: 97-107.

De Hawks begonnen furieus en namen al snel een grote voorsprong. Liefst zeventien punten stonden de Hawks voor na het eerste kwart, maar elke keer als Atlanta uitliep, hadden de Nets een antwoord dankzij de uitstekend spelende Alan Anderson (23 punten) en ook dankzij Joe Johnson (18 punten), die voor het eerst deze serie driepunters begon raak te schieten.

Bij de Hawks, die bekend staan om hun driepunters, heeft Kyle Korver inmiddels ook zijn bril weer gevonden. De meest sportieve speler van de NBA worstelde nadrukkelijk de afgelopen wedstrijden, maar vannacht waren vijf van zijn twaalf driepuntspogingen raak. In totaal maakte Korver 17 punten, en zijn collega’s Carroll (24 punten), Teague (20 punten) en Horford (20 punten, 10 rebounds) klaarden de rest van de klus.

Komende donderdag spelen de Hawks en de Nets wederom tegen elkaar en kunnen de Hawks zichzelf garanderen van de half finales van de Eastern Conference tegen de Washington Wizards. Dan moeten ze wel winnen van de Brooklyn Nets in het hol van de leeuw. Iets wat tot nog toe niet gelukt is.

Stat of the Night
Kijk naar die blik van Al Horford en je weet dat het menens is. Mond open, een schreeuw uit het diepste van zijn ziel. Horford wil koste wat kost naar de volgende ronde, en zorgde er met een prima optreden voor dat zijn Atlanta Hawks weer een stukje dichterbij zijn.

Tweet of the Night
Of misschien wel: de ‘niet-Tweet’ van de avond. Want Chad Shanks zal de haren wel uit z’n hoofd willen trekken nu hij door de Houston Rockets is ontslagen omwille van een geladen tweet die hij plaatste tijdens de beslissende wedstrijd tussen de Rockets en Dallas Mavericks.

The Paint
Niemand brengt meer energie met zich mee dan Vince Carter. Heerlijk hoe hij staat te juichen na zijn dunk.

… maar wat Carter kan, kan Alan Anderson ook. De driepuntsspecialist haalt uit. “Where did that come from?”

Box Score
Brooklyn Nets (2) @ Atlanta Hakws (3): 97-107
Portland Trail Blazers (1) @ Memphis Grizzlies (4): 93-99 (Memphis door naar Conference Semifinals)

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen