NBA Recap #5: Thompson verbreekt 3PT-record in Chicago, Rose scoort er 50

In NBA Recap kijken we met enige regelmaat terug naar de gespeelde wedstrijden in de NBA. Van korte verslagen van de wedstrijd tot het uitlichten van opmerkelijke gebeurtenissen, in de recap is het allemaal te lezen. Uiteraard bijgevoegd met een videosamenvatting van de wedstrijd.

MAANDAG 29 OKTOBER

THOMPSON VERBREEKT 3PT-RECORD IN CHICAGO

Op voorhand leek de wedstrijd tussen de Chicago Bulls en de Golden State Warriors geen hele spectaculaire wedstrijd. Echter was dit wel het geval. Niet door een spannend wedstrijdverloop, maar door de individuele kwaliteiten van de Warriors. De ploeg van coach Steve Kerr verpulverde de Chicago Bulls met 149-124 dankzij 14(!) rake driepunters van Klay Thompson. Thompson was goed voor 52 punten in slechts 26 minuten. Het oude record stond op naam van ploeggenoot Steph Curry met 13 driepunters.

Thompson begon fenomenaal aan de wedstrijd. De shooting guard schoot al zes driepunters raak in het eerste kwart.  Ook Kevin Durant en Steph Curry waren goed voor 16 punten in totaal. Na het eerste kwart hadden de Warriors al een voorsprong van 16 punten. In het tweede kwart nam deze voorsprong alleen maar toe. De Warriors scoorde 92 punten in de eerste helft. Alleen de Phoenix Suns wisten in 1990 meer dan 92 punten te scoren in de eerste helft. Zij scoorden er 107 tegen de Denver Nuggets.

Aan het begin van het derde kwart ging Thompson rustig door waar hij in de eerste helft mee bezig was. Binnen zeven minuten had Thompson vier driepunters er in gegooid en verbrak hij het record van ploeggenoot Steph Curry. De rest van het derde en vierde kwart bleven de sterspelers op de bank en mochten de bankzitters de wedstrijd uitspelen. Alfonzo McKinnie greep deze kans met beide handen aan en scoorde 19 punten en pakte 10 rebounds.

Of er dan niets positiefs  te benoemen was van de Bulls? Eigenlijk niet. Alleen de prestatie van Antonio Blakeney is misschien nog een heel klein lichtpuntje. Blakeney scoorde 21 punten in evenveel minuten.

DEROZAN BESLISSEND IN OT TEGEN MAVERICKS

DeMar DeRozan kent voorlopig een prima start van zijn carrière in het shirt van de San Antonio Spurs. Terwijl zijn assist-aantallen flink omhoog geschoten zijn, was hij maandagnacht vooral belangrijk met zijn scorend vermogen. DeRozan wist 34 punten te scoren en was de voornaamste reden dat de Spurs in overtime met 108-113 wonnen van de Dallas Mavericks.

Het was een mooi duel tussen DeMar DeRozan en Luka Doncic, die 31 punten, 8 rebounds en 4 assists wist te noteren tegen de Spurs. De rookie lijkt zich steeds meer thuis te gaan voelen in de NBA. Naast Doncic speelde ook Dennis Smith Jr een goede wedstrijd voor de bezoekers (22 punten en 4 assists). Bij de Spurs was naast DeRozan ook LaMarcus Aldridge met 20 punten, 6 rebounds en 4 assists erg belangrijk tijdens de vierde zege van de Spurs dit seizoen (4-2).

DINSDAG 30 OKTOBER

KYRIE IRVING BLINK UIT TEGEN PISTONS

De start van Kyrie Irving dit seizoen was voorafgaand aan het duel tegen de Detroit Pistons nog niet fantastisch te noemen (minder dan 15.0 punten, 5.0 assists en 42% van het veld). Dinsdagnacht ontwaakte Irving eindelijk uit zomerslaap. Met 31 punten, 5 rebounds en 5 assists wist hij de Celtics naar een moeizame 108-105 zege te loodsen. Irving blonk weer ouderwets uit met ridicule dribble-moves en lay-ups zoals we die kennen uit zijn tijd bij de Cavaliers.

Bij de Pistons waren Andre Drummond en Blake Griffin de uitblinkers. Drummond wist 17 punten en 12 rebounds te noteren en liet een paar keer zien beter te zijn geworden in zijn post-game. Blake Griffin scoorde 24 punten en wist daar 15 rebounds aan toe te voegen. Onder Dwane Casey is Griffin nog belangrijker geworden dan hij in de tweede helft van het seizoen was voor de ploeg uit Detroit.

WOENSDAG 31 OKTOBER

DERRICK ROSE STEELT DE SHOW MET 50 PUNTEN

Woensdagnacht was de nacht van Derrick Rose. De ervaren point guard van Minnesota wist tijdens het duel tegen de Utah Jazz de show te stelen met 50 punten. Rose wist nog nooit zoveel punten te scoren in zijn carrière. Rose was beslissend tijdens de 125-128 zege van de Timberwolves. Hij schoot goed van de driepuntlijn (4-7), maakte lay-ups zoals we die kennen van Rose en wist ook een paar midrange schoten te maken.

Toch was hij met een game winning block het meest belangrijk voor de zege van de Timberwolves. Het block zorgde er namelijk voor dat Minnesota in eigen huis met 125-128 won van de Jazz. Ook Karl-Anthony Towns speelde een uitstekende wedstrijd met 28 punten, 16 rebounds en vier assists. Bij Utah waren Donovan Mitchell (26 punten en 5 assists) en Rudy Gobert (22 punten, 13 assists) de uitblinkers. De Jazz zien hun winning streak van drie wedstrijden in Minnesota ten einde komen. De Timberwolves speelde zonder Jimmy Butler, maar hebben nu wel twee duels op rij weten te winnen.

MILLSAP BEZORGT NUGGETS ZEGE IN CHICAGO

Er waren woensdagnacht twee wedstrijden die pas in overtime beslist werden. In Chicago wisten de Nuggets met 108-107 te winnen van de Bulls. De zege kwam tot stand door een tip-in van Paul Millsap. Hij wist na een gemist schot de bal achterovervallend in de ring te gooien, waardoor Denver zijn zesde wedstrijd van het seizoen wist te winnen (6-1). De enige nederlaag van de Nuggets was op bezoek bij de Lakers.

Nikola Jokic was de uitblinker bij de Nuggets met 22 punten, 12 rebounds, negen assists, drie blocks en twee steals. Bij de Bulls, die na deze nederlaag 2-6 zijn, speelde Zach LaVine weer een fantastische wedstrijd. Met 28 punten, vijf rebounds en zeven assists wist hij zijn team lang in de wedstrijd te houden. Zach LaVine kent sowieso een fantastische start van het seizoen en maakt zijn vernieuwde contract van afgelopen zomer meer dan waar tot nu toe (28.1 PPG, 5.0 REB, 3.6 AST en 51% van het veld). Ook rookie center Wendell Carter Jr speelde zijn eerste uitstekende wedstrijd voor de Bulls (25 punten, 8 rebounds, 5 assists, 3 blocks en 3 steals).

DINWIDDIE BESLISSEND TEGEN PISTONS

Het andere duel dat woensdagnacht pas na overtime beslist werd was Pistons – Nets. Dit was vooral te danken aan Spencer Dinwiddie. De point guard van Brooklyn wist met een driepunter het duel aan overtime te schieten, waarna hij in overtime met een driepunter opnieuw beslissend was. De Nets zouden met 120-119 nipt winnen, waardoor de losing streak van drie ten einde kwam. Dinwiddie scoorde in totaal 25 punten en voegde daar vier rebounds en vier assists.

Naast Dinwiddie speelde ook Joe Harris een goede wedstrijd voor de thuisploeg (23 punten, 5 assists en 4 driepunters). Bij de Detroit Pistons was het duo Blake Griffin (25 punten, 9 rebounds en 4 assists) en Andre Drummond (24 punten, 23 rebounds en 2 blocks) niet te stoppen. Ook point guard Reggie Jackson was met 25 punten, 9 rebounds en 4 assists erg effectief. Helaas voor de bezoekers was het niet goed genoeg om de derde nederlaag op rij te kunnen voorkomen (4-3).