NBA Recap: Curry vernedert Chris Paul en wint van Clippers

Sacramento Kings v Golden State Warriors
Slechts vier wedstrijden in de NBA, maar met spektakel voor tien. De Golden State Warriors gingen op bezoek bij de red hot Los Angeles Clippers. Het leverde een moment op waar nog lang over nagesproken zal worden, met uiteraard Stephen Curry in de hoofdrol. Verder een herhaling van de afgelopen NBA Finals: de San Antonio Spurs op bezoek bij de Miami Heat en een kraker in de strijd om de laatste play-offplekjes tussen de Brooklyn Nets en Indiana Pacers.

De Los Angeles Clippers-fans kunnen hun lol niet op, vroeg in de wedstrijd tegen de Golden State Warriors. Niet alleen leiden ze na het eerste kwart comfortabel met twaalf punten (bij 30-18), Blake Griffin is ook weer in ouderwetse vorm. Sinds de terugkomst van zijn blessure anderhalve week geleden lijkt hij precies op tijd weer in vorm. De Clippers wonnen hun laatste zeven wedstrijden bovendien. In het tweede kwart doen de koplopers in de Western Conference wat terug. Niet alleen brengen ze het gat terug naar zeven punten, de zwaarste dreun is misschien de vernedering van Stephen Curry aan Chris Paul. Oordeel zelf maar.

Na rust houden de Clippers stand. Er is een zwak moment halverwege het derde kwart, maar na drie keer twaalf minuten staat er nog altijd een voorsprong van zes punten op het bord. Daar komt al snel een einde aan in het vierde kwart. De Warriors denderen er onder leiding van Stephen Curry en Klay Thompson (respectievelijk uiteindelijk 27 en 25 punten) overheen. Maar dat is buiten Griffin gerekend. De power forward schiet uiteindelijk 40 punten binnen, pakt 12 rebounds en deelt 5 assists uit. In de slotminuut gaat er echter van alles mis bij de Clippers. Een fout op een driepunter zorgt ervoor dat Andre Iguodala de voorsprong naar veilige haven schiet. In de laatste tegenstoot volgt een backcourt violation van de Clippers. Het zorgt ervoor dat de Warriors uiteindelijk met 110-106 winnen, voor alweer de tiende opeenvolgende zege. En dat moment van Curry en Paul is meteen voer voor de photoshoppers.

Tip-Off
In Miami mochten de Heat wederom revanche nemen op de San Antonio Spurs na de verloren NBA Finals afgelopen seizoen. Echter, een blessuregolf in Miami zorgt ervoor dat de play-offs zelfs in gevaar komen voor Dwyane Wade en co. Gelukkig keerde Hassan Whiteside na enkele gemiste wedstrijden terug, maar er is meer nodig tegen de San Antonio Spurs, een team in vorm. Tony Parker spint en scoort weer, terwijl Kawhi Leonard ook weer naar zijn Finals MVP-vorm toegroeit. De Heat blijven in het eerste kwart nog knap bij, maar worden in de kwarten daarna steeds afgetroeft op de belangrijke momenten. Wade en Goran Dragic scoren 15 en 19 punten, maar scoren samen slechts 12 van hun 34 schotpogingen. De 95-81 nederlaag is dan logisch te verklaren. Leonard was topscorer met 22 punten en Whiteside had een grandioos block.

Three Point Play
* In Brooklyn een onwijs belangrijke wedstrijd voor de laatste plek in de play-offs van de Eastern Conference. De Nets lijken uit de dood opgestaan en de Pacers storten na een wederopstanding compleet in elkaar de laatste weken. Brook Lopez, geïnspireerd door zijn uitverkiezing als speler van de week, kogelt er meteen vijftien punten in in het eerste kwart. Na twaalf minuten bedraagt de voorsprong voor de Nets al 18 punten en lijkt het gedaan. In het tweede kwart zijn de rollen precies omgedraaid en outscoren de Pacers de Nets met 15 punten. Het is het begin van een beklijvend gevecht, dat de Nets uiteindelijk met vijf punten winnen (111-106). George Hill scoort 27 punten voor de Pacers, Lopez is met 24 punten de grote man bij de Nets.

* De Atlanta Hawks zijn dan weliswaar al zeker van de eerste plek in de Eastern Conference, gerust naar de play-offs gaan ze niet. De laatste maand werd maar liefst zeven keer verloren en dat zorgt voor de nodige twijfels. Op bezoek bij de Detroit Pistons is coach Mike Budenholzer het na anderhalf kwart ook helemaal zat en wisselt al zijn starters tegelijkertijd. In het derde kwart komen de Hawks nog dichtbij, maar John Lucas III is in het vierde kwart te veel voor de conferencewinnaars. Met elf punten stuurt hij de Hawks met een 105-95 nederlaag naar huis. Andre Drummond is met 22 punten en 13 rebounds topscorer in de wedstrijd.

* Een verdiende ode aan Tony Parker, de Franse magiër.

Stat of the Night
Blake Griffin: 42 MIN, 40 PTS, 12 REB, 5 AST, 1 STL, 3 BLK, 16/25 FG, 8/8 FT

Bekijk zeker eerst dit filmpje van Mario Chalmers voordat je de reactie van Gregg Popovich hier onder aanschouwt

Pop op zijn best na het schot van Chalmers

Inmiddels is de stat wat verouderd. Tel er een nederlaag bij op. Geen prettige statistiek voor de Los Angeles Clippers