NBA Recap: Bucks en Pelicans capituleren na overtime

Door

Chicago Bulls v Golden State Warriors

De grote vraag voor vannacht: kunnen de ‘mindere’ ploegen het tij keren als ze voor thuispubliek spelen? De afgelopen twee duels van zowel de Milwaukee Bucks, Boston Celtics en New Orleans Pelicans waren vrij eenzijdig namelijk, maar down and out? Nee, dat geloofde niemand.

Vooral de Milwaukee Bucks wilden in hun thuishaven in Wisconsin aantonen dat ze een talentvol jong team zijn en wat dat betreft niet onder hoeven te doen voor hun tegenstrevers. De Chicago Bulls moesten in de derde wedstrijd van de serie dan ook tot het uiterste gaan om de Bucks van zich af te schudden, en na twee keer overtime stond dan eindelijk een definitieve eindstand op de scoreborden: 113-106 voor de Bulls.

Grote man aan de zijde van de Bulls was Derrick Rose, die voor het eerst sinds 2012 weer 48 minuten lang kon spelen en wiens 34 punten de hoogste score waren sinds zijn knieblessure in 2011. Los van zijn topscore deelde Rose ook acht assists uit en pakte hij vijf rebounds. De ‘oude’ Derrick Rose was met andere woorden weer terug, net op het juiste moment.

De Bulls hadden Rose ook nodig. In een kolkend Milwaukee kwamen de Bulls goed uit de startblokken, maar al gauw namen de Bucks het initiatief over. Na het eerste kwart stond de stand nog gelijk (27-27), maar in de tweede twaalf minuten was het Bucks voor en Bucks na. Liefst achttien punten bedroeg de voorsprong op een goed moment, en de Bulls hadden moeite om het juiste antwoord te vinden.

Gelukkig konden de Bulls terugvallen op Rose. Met een aantal briljante bewegingen glibberde hij zich een weg naar de basket, en zorgde ervoor dat de stand gelijk getrokken werd. Mede dankzij goede optredens van Pau Gasol (17 punten, 12 rebounds), Tony Snell (16 punten) en Jimmy Butler (24 punten).

Vooral Jimmy Butler kweet zich prima van zijn taak. De jongeling, die Derrick Rose als zijn steun en toeverlaat ziet, rende het veld op en af en was vooral verdedigend een doorn in het oog van coach Jason Kidd en zijn ploeg. Zelfs in de tweede verlenging leek het alsof Butler onvermoeibaar was. En toegegeven: als je zo laat in de wedstrijd nog zó hoog springt, dan ben je een grote.

De gefrustreerde Bucks zullen zich na de verloren wedstrijd wel vervloeken. Hoewel Michael Carter-Williams (19 punten, 9 assists) en Giannis Antetokounmpo (25 punten, 12 rebounds) na afloop van de wedstrijd hoopvol waren, hadden ze een grote kans om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Een iets te agressieve block leidde tot de gelijkmakende vrije worp van Derrick Rose, maar Khris Middleton, die veelvuldig met scherp schoot in de tweede helft, miste vervolgens de winnende bucket.

Zeker in de tweede overtime moesten de Bucks vervolgens het hoofd buigen. In verdedigend opzicht waren de Bulls simpelweg te goed, en dat was een hard gelag voor Milwaukee. Komende zaterdag spelen beide ploegen wederom tegen elkaar, en net als vannacht in Milwaukee. Zijn de zieltjes geknakt bij de Bucks? Of kunnen ze nog terugveren? Bestuurslid Alexander Lasry van de Bucks denkt in ieder geval van wel.

Tip-Off: Floppende Warriors verslaan Pelicans in extra tijd
De Warriors staan bekend als een geoliede machine die het moet hebben van het mooie en soepele spel. Maar vannacht moest de trucendoos volledig open tegen de New Orleans Pelicans. In de bayou van Louisiana was het zweten geblazen voor Steve Kerr en zijn mannen, maar uiteindelijk wonnen de ‘Dubs wel met 123-119.

Het verhaal van het duel begint eigenlijk in het vierde kwart. Dankzij uitstekend spel van Ryan Anderson (26 punten in 30 minuten) en Anthony Davis (29 punten en 15 rebounds) gingen de Warriors met een achterstand van twintig punten de laatste twaalf minuten in. Een indrukwekkende comeback volgde, maar zelfs dat leek niet genoeg: de Warriors hadden drie punten nodig met nog een paar seconden op de klok.

De logische oplossing? Een overtreding maken, wat niet meer dan twee punten oplevert, en dan de wedstrijd uitdribbelen. Volgens coach Monty Williams was dat ook de bedoeling, maar zijn team vergat Stephen Curry te tacklen. Wat volgde was een misser van Curry, een rebound van Draymond Green en alsnog een driepunter van Curry. Sterker nog: de Pelicans hadden op dat moment geluk dat er geen kans op een four point play ontstond, aangezien Curry hard onderuit werd geschoffeld tijdens zijn laatste schot.

In de extra tijd bleven beide teams aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk trokken de Golden State Warriors aan het langste eind. Topscorers waren, hoe kan het ook anders, de Splash Brothers. Klay Thompson noteerde 28 punten en Curry liefst 40 punten en 9 assists. Draymond Green, die volgens coach Steve Kerr een essentiële schakel is, pakte 12 punten en 17 rebounds.

Smet op de wedstrijd was de neiging tot acteren bij de Warriors. Zowel Draymond Green als Harrison Barnes doken ‘aangeslagen’ naar de grond nadat ellebogen van respectievelijk Ryan Anderson en Anthony Davis. In werkelijkheid was er nul komma nul aan de hand. Dat hebben jullie toch niet nodig, jongens? Vals spelen?

Three Point Play
* De Cleveland Cavaliers hebben ook in Boston afgerekend met de Boston Celtics. In ‘The Garden’ werd het 103-95, maar dat was geen juiste afspiegeling van de wedstrijd. Eigenlijk hadden de Cavaliers het hele duel moeite om een gat te slaan tussen hen en de Celtics. Pas tegen het einde van het vierde kwart kon de ploeg van coach David Blatt afstand dankzij twee driepunters van Kevin Love en een weergaloze block van LeBron James (zie tweede alinea), die 31 punten in totaal scoorde.

* LeBron James en Evan Turner hadden het tijdens de wedstrijd meerdere malen met elkaar aan de stok. In het tweede kwart stoomde King James op de basket af, maar Turner besloot even aan zijn nek te gaan hangen om hem tegen te houden. Turner kreeg een flagrant foul aan zijn broek, maar dat was nog niet het einde van het verhaal. Richting het einde van de wedstrijd probeerde Turner te dunken, maar stond LeBron James in de weg. Gevolg? Een fikse block en James die Turner toebijt dat hij het altijd mag proberen. “You tried!”

* Kyrie Irving speelt zijn eerste play-offs wat wisselvallig. De eerste wedstrijd was hij ongenaakbaar, maar vannacht was het wat minder. Maar: als je in de derde wedstrijd van de serie, in het hol van de leeuw, nog zoveel energie hebt dat je alles en iedereen voorbij glipt, dan ben je een grote. Met nog een handvol minuten op de klok legt ‘Uncle Drew’ iedereen over de knie, om subtiel ook de bal nog eens in het netje te leggen. Een klasse actie van Irving, die verder niet heel zichtbaar voorkwam in de wedstrijd met dertien punten in totaal.

Stat of the Night
Wat zijn we bij SportAmerika blij dat Derrick Rose weer terug is. De Chicago Bulls zijn er door hem ook weer een stuk gevaarlijker op geworden. Zouden ze voor een verrassing kunnen zorgen, ondanks het soms wat wisselvallige seizoen?

The Paint
Hoe een windmill dunk van LeBron James er in slowmotion uit ziet? Zo. Jammer dat de steal die er aan voorafging niet meegenomen is in het fragment. Die was ook erg fraai namelijk.

Kevin Love kwijnde dit seizoen weg. Hij speelde niet zo overweldigend als hij in Minnesota deed, en de rivaliteit met LeBron James mag geen geheim zijn. Maar volgende de commentatoren krijgt hij langzamerhand zijn groove terug. Dat is een prettig gegeven voor de Cavs.

Eén blauw shirtje in een rode zee. En de mascotte van de Pelicans weet maar al te goed wat die fan van de Warriors wil doen. Dus dat afleidende stokje breekt hij rigoureus doormidden. Knak!

Box Score
Cleveland Cavaliers (3) @ Boston Celtics (0): 103-95
Chicago Bulls (3) @ Milwaukee Bucks (0): 113-106 (2 OT)
Golden State Warriors (3) @ New Orleans Pelicans (0): 123-119 (OT)

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Bahadir 8 jaar ago

    Derrick Rose; special player.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen