NBA Recap: Blazers struikelen over Clippers

Door

Portland Trail Blazers v Charlotte Hornets

Het was de nacht van de kleine verrassingen in de NBA, zo lijkt het wel. Tien wedstrijden in totaal, drie toppers en in elke van die drie toppers wat opmerkelijks. En los daarvan ook verlies voor de Detroit Pistons, iets wat tegenwoordig bijzonder genoemd mag worden.

Maar laten we in deze dagelijkse NBA Recap van SportAmerika niet te veel op de zaken vooruit lopen, en de belangrijkste resultaten van de dag uitgebreid op een rijtje zetten. Nieuwsgierig? Scroll gezellig mee!

Tip-Off: Blazers struikelen over Clippers
Portland versus Los Angeles. De Blazers versus de Clippers. Of beter: Damian Lillard versus Chris Paul. De strijd tussen twee van de beste point guards in de NBA was iets waar de meeste basketballfans likkebaardend naar uit keken vannacht. En waar velen hadden gerekend op winst voor Lillard en de zijnen, was het Paul die met zijn Clippers aan het langste eind trok: 100-94.

Zoals zovaak de laatste paar wedstrijden schoten de Clippers uit de startblokken. In het eerste en tweede kwart leek het team van coach Doc Rivers de wedstrijd in de hand te hebben, vooral dankzij goede scores van Jamal Crawford. Maar net als tegen bijvoorbeeld de Miami Heat lieten de Clippers de Blazers terugkomen in de wedstrijd.

LaMarcus Aldridge was daar grotendeels voor verantwoordelijk. De speler die nauwelijks genoemd wordt in de MVP-discussie dit jaar, maar toch een uitstekend seizoen draait in Portland scoorde 37 punten en pakte 12 rebounds. De eerstvolgende twee Blazers-spelers met dubbele cijfers waren Chris Kaman en Damian Lillard, met beiden vijftien punten. Aldridge opereerde gisteren met andere woorden op eenzame hoogte, met alweer zijn twintigste double-double van het seizoen.

Helaas voor Aldridge werd zijn goede optreden niet beloond met de zege. De Clippers zorgden voor een ommekeer in het vierde kwart van de wedstrijd. Dat kwam niet dankzij Blake Griffin, die wat anders aan zijn hoofd heeft vermoedelijk, want hij was met ‘slechts’ achttien punten en drie rebounds voor de verandering niet zo nadrukkelijk aanwezig. De winst was met name te danken aan het goede werk van Chris Paul (23 punten, 10 assists) en eerdergenoemde Crawford (25 punten), én aan het voor de verandering ook solide verdedigende werk van de Clippers.

Dat laatste is een belangrijk gegeven voor de nabije toekomst en de play-offs. Net als dat het belangrijk is voor de Clippers dat Paul, die in het begin van het seizoen wat worstelde met zijn vorm, inmiddels steeds dominanter begint te worden op het veld. Daarmee laat hij aan zien hij zijn titel ‘beste point guard van de NBA’ op zijn minst duur zal verkopen aan hetzij Stephen Curry, hetzij Damian Lillard.

Dankzij de winst op de Blazers staan de Clippers op een solide zesde plaats in de Western Conference, en door het verlies van zowel de Mavericks als de Rockets (zie onder) komen die twee teams nadrukkelijk in het vizier. De Blazers zitten nog altijd comfortabel op hun tweede plek in het oosten, met zowel een grote voorsprong op de nummer drie (Grizzlies) als een grote achterstand op de nummer één (Warriors).

Wil de ploeg nog een plekje klimmen, dan zal vooral de bank van de Blazers zich beter moeten laten gelden. En misschien dat Lillard moet kiezen voor andere schoenen, aangezien zijn eigen blinkend nieuwe Adidasjes hem vannacht niet tot grote hoogte lieten stijgen.

Three Point Play
* Het loopt niet helemaal lekker bij de Dallas Mavericks de laatste tijd. Na een winning streak eind december en begin januari zijn er van de laatste drie wedstrijden twee verloren gegaan en was de enige winstpartij een moeizame in overtime. Ook vannacht was er weer een verliespartij. De Denver Nuggets waren te sterk voor Dallas, en wel met 107-114. Het verlies was grotendeels te herleiden tot het feit dat Dirk Nowitzki, Tyson Chandler en Rajon Rondo rust kregen, maar toch is het niet fijn om je back-to-back wedstrijden tegen dezelfde tegenstander met een kater te beginnen. Bij de Nuggets was Ty Lawson met 29 punten en 12 (!) assists de grote man. Dat zijn All Star-waardige stats, ook als het aan ons ligt.

* De Rockets tegen de Magic, dat zou een eenzijdige wedstrijd moeten zijn. Makkelijk winstpartijtje voor de ploeg uit Houston. Nou, nee dus. In eigen huis lieten de lange mannen van Orlando zien dat er met hen niet te sollen valt en werd het 120-113. Dankzij het spelen in hoger tempo hadden de Rockets alle moeite om het overwicht te bewaren. Dwight Howard had vanzelfsprekend graag willen winnen tegen zijn oude team, waar hij met slaande deuren wegging, maar het mocht niet zo zijn. Howard had een redelijk avond, maar kon niet op tegen het geweld van zijn directe tegenstander, Nikola Vucevic, die liefst 25 punten, 12 rebounds en 3 assists noteerde. Samen met Victor Oladipo (32 punten en 6 rebounds) was Vucevic de drijvende kracht achter de tweede verrassing in korte tijd. Orlando, the giant killers?

* De Chicago Bulls hebben opnieuw verloren van een aartsvijand in het Oosten. In de wedstrijd tegen de Washington Wizards werd het 105-99 in het voordeel van laatstgenoemde ploeg. Anders dan een paar dagen geleden, toen het verschil 102-89 was, bleven de Bulls dit keer redelijk bij. Hoewel Derrick Rose goed was voor 32 punten (en daarmee qua punten concurrent John Wall versloeg) kreeg hij het niet honderd procent voor elkaar om zijn team vanuit alle hoeken van het veld te laten scoren. Een andere teleurstelling voor de Bulls was het wegvallen van Noah, die maar dertien minuten speelde en daarna met een blessure uit het veld verdween. Dan kan je als Rose zijnde de trucendoos nog wel opengooien, maar dat heeft helaas weinig zin.

Stat of the Night
We’ve said it before, we’ll say it again: Hassan Whiteside. Onthoud die naam! Speelt een stuk minder dan de grote sterren, maar komt evenwel tot indrukwekkende cijfers! (Ook al verloor zijn ploeg Miami Heat met 104-89 van de Golden State Warrriors)

The Paint
Victor Oladipo is een van de weinige luchtpuntjes in Orlando, Florida. Zeker als je ziet wat hij doet na een turnover van de Rockets. Niet zomaar een dunk, nee, ome Vic maakt er gelijk maar een 360 van. Dunk contest, anyone?

Om in de woorden van de illustere Dominee Gremdaat te blijven. “En dan zeg ik ‘ja, ja’, maar toch ook ‘nee, nee, nee’!

Danilo Gallinari is al een tijdje geblesseerd aan zijn meniscus en werkt hard om weer fit te worden. Dat neemt echter niet weg dat hij nog steeds kan praten. Als de beste, zo blijkt wanneer hij in het Italiaans commentaar geeft bij de dunk van J.J. Hickson.

Box Score
San Antonio Spurs – Charlotte Hornets: 98-93
Houston Rockets – Orlando Magic: 113-120
Memphis Grizzlies – Brooklyn Nets: 103-92
New Orleans Pelicans – Detroit Pistons: 105-94
Philadelphia 76ers – Toronto Raptors: 84-100
Washington Wizards – Chicago Bulls: 105-99
Atlanta Hawks – Boston Celtics: 105-91
Dallas Mavericks – Denver Nuggets: 107-114
Miami Heat – Golden State Warriors: 89-104
Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers: 100-94

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen