NBA Recap: Aldridge redt Portland, Blessure Jennings

Washington Wizards v Portland Trail Blazers

LaMarcus Aldridge besloot om een operatie aan zijn duim uit te stellen om te kunnen spelen tegen de Washington Wizards. De Portland Trail Blazers wonnen de wedstrijd met 96-103 en de gevierde man was…inderdaad: LaMarcus Aldridge.

Aldridge eindigde de wedstrijd met 26 punten en negen rebounds. Ook schoot hij alle acht zijn vrije worpen binnen onder een luid “M.V.P.! M.V.P.!” door het publiek in het Moda Center. Damian Lillard voegde twintig punten en zeven assists toe.

Portland had nog geen schot geraakt in de eerste vier minuten van de wedstrijd tot Aldridge besloot dat het tijd was om iets te gaan doen. Hij schoot twee schoten op rij raak, waarmee de beer los was voor de Trail Blazers. Aldridge scoorde tien van Portland’s eerste veertien punten.

Door de slechte start van de Trail Blazers hadden de Wizards eigenlijk de hele wedstrijd de leiding. Elke keer als Portland dreigde dichterbij te komen, kreeg de ploeg van coach Terry Stotts de deksel op de neus en was het pointguard John Wall met een snelle score het gat weer vergrootte.

Halverwege het vierde kwart kwamen de Blazers toch op gelijke hoogte. John Wall zei het volgende over het verloop van de wedstrijd:

In the third quarter they really started to make their shots and we didn’t. It started to look a lot like the OKC game. We gave ourselves opportunities, we just didn’t close out possessions.

Met de score 79-79 haverwege het vierde kwart brachten driepunters van Wesley Matthews en Damian Lillard de score op 85-92. Later werd het gat door Nene teruggebracht naar drie punten, maar de Braziliaan miste vervolgens een vrije worp. Hierna maakte hij een fout op Meyers Leonard tijdens een driepuntspoging. Leonard schoot de drie vrije worpen met overtuiging raak, waardoor de Trail Blazers met 91-97 voor kwamen te staan. De Wizards konden dit verschil niet meer goedmaken.

Ondanks het verlies speelde John Wall wel weer een prima wedstrijd. Hij scoorde twintig punten, deelde negen assists uit en pakte vier rebounds. Paul Pierce scoorde negentien punten en ook Bradley Beal deed een duit in het zakje met zestien punten. Het betekende voor de Wizards de tweede nederlaag op rij na een moeilijke verliespartij in overtime tegen Oklahoma City eerder deze week.

Tip-off
De Detroit Pistons en de Milwaukee Bucks begonnen vannacht vliegend aan hun duel. Over en weer vlogen de scores je om de oren als je de wedstrijd gekeken had. De Pistons probeerden uiteraard hun momentum van de afgelopen weken vast te houden met de achtste plaats in het oosten in zicht. En de Bucks gaan, als alles zo blijft als het nu is, gewoon de play-offs halen dit seizoen wat niemand op voorhand had durven voorspellen. In ieder geval is hieronder te zien wat het niveau was in het eerste gedeelte van deze wedstrijd.

Over en weer ging het in de eerste periode van de wedstrijd. Totdat O.J. Mayo zich met de wedstrijd begon te bemoeien. In het tweede kwart scoorde Mayo kort achter elkaar twee driepunters. Hierna stapte Anthony Tolliver op de lijn, waardoor de Bucks weer balbezit kregen. Mayo schoot gelijk weer een driepunter, waardoor de voorsprong op veertien punten kwam.

In het derde kwart ging Milwaukee doodleuk verder waar ze in de eerste helft eindigden. Ze begonnen de tweede helft met een 17-2 run, waardoor de voorsprong uitgebouwd werd naar dertig punten. In het tweede en derde kwart deed de ploeg van coach Jason Kidd eigenlijk niks fout, totdat ze in het vierde kwart wegsukkelden en de Pistons de achterstand konden terugbrengen naar vijftien punten. Het mocht allemaal niet baten en de Pistons verloren met 101-86.

Laat in het derde kwart was er echter een vreselijk moment voor de Pistons en met name point guard Brandon Jennings. Op een inbounds-pass probeerde Jennings de bal te pakken, maar zakte hij ineens naar de grond terwijl hij naar zijn enkel greep. Hij kon de wedstrijd niet afmaken. Later bleek dat hij zijn achillespees gescheurd heeft en dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie zal komen voor de ploeg van coach Stan Van Gundy. Jennings was in de vorm van zijn leven de laatste tijd en misschien wel de grootste reden dat de Pistons het zo goed doen sinds Kerstmis. Van Gundy zei het volgende over het moment.

Bij de Bucks was Mayo overduidelijk de man met zijn twintig punten vanaf de bank. Khris Middleton voegde hier zestien punten aan toe. Bij de Pistons was Jennings topscorer met zestien punten ondanks dat hij dus heel het vierde kwart niet in actie kwam. Greg Monroe had acht punten en zestien rebounds.

Three Point Play
– De Memphis Grizzlies hebben vannacht zoals verwacht eenvoudig gewonnen van de Philadelphia 76ers. De Grizzlies waren met 83-101 veel te sterk voor de Sixers, die inmiddels nog maar één verliespartij minder hebben dan de Knicks om dus nét niet het slechtste team in de NBA te zijn.

Jeff Green was de grote man bij de Grizzlies en liet zien waarom de Grizzlies hem van de Celtics gehaald hebben. Green scoorde achttien punten en schoot zes van zijn elf schoten van het veld raak. Ook raakte hij allebei zijn driepuntspogingen en vier van zijn vier vrij worpen. Uiteraard was Zach Randolph ook gewoon aanwezig. Z-Bo scoorde zeventien punten en pakte veertien rebounds. Vince Carter had na afloop een messcherpe analyse van de wedstrijd.

– Ondanks Tim Hardaway Jr.’s 25 punten konden de New York Knicks niet winnen van de Charlotte Hornets. De Hornets wonnen de wedstrijd met 71-76 en Brian Roberts was de gevierde man bij Charlotte met zeventien punten. De Knicks hadden afgelopen drie wedstrijden weer een beetje hoop gekregen. Aan de positiviteit lijkt alweer snel een einde gekomen met dit verlies.

– De Utah Jazz maakten korte metten met de Brooklyn Nets. Het werd een echte blowout en Utah won de wedstrijd met 73-108. Gordon Hayward scoorde 24 punten voor de Jazz. Trey Burke voegde hier negentien punten aan toe en ook Joe Ingles (zestien punten en vijf assists) en Dante Exum (dertien punten, vier rebounds, vier assists) leverden een goede bijdrage aan deze overtuigende overwinning. Exum startte tevens deze wedstrijd in plaats van Trey Burke. Bij de Nets was Jarrett Jack topscorer met zestien punten.

Stat of the Night
Jeff Green liet vannacht zien, waarom de Grizlies hem zou graag wilden hebben. Geen statline met grote cijfer in alle kolommen, maar gewoon scores. En dat is waarom hij de kansen van Memphis voor een eventueel kampioenschap vergroot. Go get it Uncle Jeff!

Jeff Green: 18 PTS, 6/11 FG, 2/2 3PT, 4/4 FT