NBA 2013-2014 preview: Charlotte Bobcats

Door

Indiana Pacers v Charlotte BobcatsNog een jaartje. Dan is er niet alleen een reusachtige transferperiode op komst, ook mag de club uit Charlotte zich dan weer met trots de Hornets noemen. Is dat het enige lichtpuntje van komend seizoen? Dat is wellicht wat te somber, want met de komst van Al Jefferson en draftkeuze Cody Zeller staat er een leuk frontcourt.

Het afgelopen seizoen beschrijven is in het geval van de Bobcats niet moeilijk: wederom in de kelder van de Eastern Conference. Ze bleven weliswaar Orlando Magic met één overwinning voor (21 versus 20), maar dat was grotendeels te danken aan een pikstart (7-8 record in november) en een fanatiek slot van de competitie (4-5 record in april). De periode waar het er echt om ging, daar bleek het wederom hopeloos. Met het laagste field-goalpercentage (.425 procent) en één na meeste punten per wedstrijd tegen (102,7, voor Sacramento met 105,1), is het moeilijk wedstrijden winnen. Het hoogtepunt van het jaar kwam op naam van Gerald Henderson, die met een monsterdunk in Los Angeles zelfs de Lakers-bank deed opveren.


Het team van afgelopen jaar bestond uit los zand. Veel blessures zorgden ervoor dat er steeds nieuwe spelers opgeroepen moesten worden. Met Kemba Walker, Michael Kidd-Gilchrist en Gerald Henderson stond er een redelijk back court, maar een sterke power forward en center ontbraken. Rookie hoofdcoach Mike Dunlap had de zware taak om de ploeg van eigenaar Michael Jordan een jaar na het slechtste record in de NBA (winstpercentage van .106 procent) naar voren te helpen. Blijkbaar was het niet genoeg, want hij mocht deze zomer alweer vertrekken.

Nieuw front court, nieuwe kansen
Is er dan helemaal geen reden voor optimisme? Zeker wel. Point guard Kemba Walker begint zich steeds beter te ontwikkelen en mag in zijn derde jaar bewijzen dat de 17,7 punten, 5,7 assists, 3,4 rebounds en 2 steals van vorig seizoen geen toevalstreffer waren. Kidd-Gilchrist, een verdediger met de potentie van Tony Allen, gaat zijn tweede seizoen in en hoopt daarin blessurevrij te zijn. Henderson verlengde deze zomer zijn contract en is een garantie voor gemiddeld minstens 15 punten. Voeg daar de komst van topcenter Al Jefferson en rookie Cody Zeller (2,13 meter) aan toe en je hebt een prima basis. Hoewel je zou verwachten dat Zeller een typische center is, spelen de Bobcats hem in eerste instantie uit als power forward. Hij vervangt de eveneens boomlange Byron Mullens, die naar de Los Angeles Clippers vertrekt als bankspeler. Mullens schoot veel driepunters -en raakte er slechts .317 procent-, maar was wel een goede tweede in de highlights top ten.


Met Ramon Sessions, Jeffery Taylor -let op hem-, Bismack Biyombo en Ben Gordon heb je redelijke bankspelers, maar het zijn dezelfde mannen die er afgelopen seizoen weinig van bakten. Steve Clifford is de debuterende hoofdcoach van de Bobcats en het is te hopen voor hem dat MJ dit keer iets meer tijd geeft aan een coach om een kwakkelende franchise in de goede richting te krijgen.


Conclusie
Praten over de play-offs is in het geval van de Bobcats net zo kansrijk als een aflevering van Shaqtin-a-fool zonder Javale McGee: onvoorstelbaar klein dus. Big Al Jefferson en Kemba Walker vormen een leuk duo, maar met de verbeterde concurrenten in de Eastern Conference (Detroit, Toronto, Cleveland en Washington) is het er alleen maar moeilijker op geworden. Het gaat wederom een gevecht worden om niet als laatste te eindigen. Niet alleen de Orlando Magic zijn daarin concurrent, ook de sterk verzwakte Philadelphia 76ers dingen mee voor die twijfelachtige eer. Daarnaast zou het voor de Bobcats een keer fijn zijn om een slecht seizoen bekroond te zien worden met de nummer één draft van 2014, oftewel future superstar Andrew Wiggins.

NBA 2013-2014 preview: 30. Orlando Magic

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Daan 8 jaar ago

    “Praten over de play-offs is in het geval van de Bobcats net zo kansrijk als een aflevering van Shaqtin-a-fool zonder Javale McGee: onvoorstelbaar klein dus.”

    kon niet mooier gezegd worden

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen