Auburn verliest; andere toppers winnen met moeite

Het derde weekend in het college football seizoen is voor veel teams de laatste kans om zich warm te spelen voordat ze rivalen uit hun conference treffen. Drie wedstrijden gespeeld is echter ook een mooi moment om een eerste balans op te maken, want 3 overwinningen is een ijzersterke start, 2-1 voor kan prima zijn, maar wie 1-2 of 0-3 staat op dit moment speelt vaak al een verloren seizoen. Daarom een spannend weekend en gelukkig werden we nog voor zondag al verwend met mooie upsets en zeer goede wedstrijden, waarvan de beste hier – als altijd – worden samengevat.

Nummer 3 Louisiana State wist de wedstrijd tegen (25) Mississippi State winnend af te sluiten 19-6. Dat lijkt een vrij normale uitslag voor een goede ploeg tegen gerankte opponent uit de eigen regio, maar de ruststand 6-3 toont een ander beeld en pas laat in de wedstrijd wisten de Tigers de wedstrijd naar zich toe trekken. Vooral de defensie van LSU liet zien waarom deze ploeg de goede plek verdiend op de ranking.

In Toledo, Ohio wist de lokale Toledo University niet opnieuw een topploeg het zo zwaar te maken als dat ze afgelopen week tegen Ohio State konden. (4) Boise State kwam goed voor de dag en won 40-15, waarmee de Broncos met twee gewonnen uitwedstrijden zonder twijfel de gewenste start hebben gemaakt.

Moeizamer ging het voor (23) TCU, die voor de rust slechts op 21-17 tegen LA-Monroe wisten te komen en pas in de tweede helft afstand namen. De defensie was de sleutel tot hun overmacht en zij hielden Monroe verder op 0 punten. Eindstand 38-17, maar de zwakke eerste helft bewijst dat TCU niet het powerhouse van vorig seizoen zijn.

De grootste verrassing en belangrijkste uitslag tot nu toe komt echter uit South Carolina, waar de lokale trots Clemson een einde wist te maken aan de langste winning streak in division 1 college football door na een fenomenale comeback met 38-24 te winning van de verdedigende nationaal kampioen Auburn. Deze wedstrijden tussen twee ploegen die zich de Tigers noemen leek al snel te worden gedomineerd door Auburn, die 14-0 voor stonden na het eerste kwart en ook 21-7 in het tweede kwart.

De ruststand in Clemson was echter 21-21 en vanaf dat moment waren er teveel turnovers van Auburn en een aantal mooie catches (zie foto) van Clemson te zien. Zij bepaalden daarmee de eindstand op een verrassende voorsprong van 14 punten voor de underdog en daarmee lijken de kansen op een nieuwe nationale titel voor Auburn definitief verkeken, voor zover dat al niet het geval was na een rommelige start.

Later dit weekend ook de samenvattingen van onder andere de grote krakers tussen Notre Dame en (15) Michigan State en ook (1) Oklahoma en (5) Florida State. Ook zal er aandacht zijn voor de sterke start van Wisconsin – inmiddels 35 punten voorsprong op Northern Illinous in het derde kwart – en hun tegenstander van volgende week; Nebraska.