Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: wie is er nou eigenlijk beter? In Versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslist u, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is. In de Versus van vorige week won Jason Kidd verrassend genoeg vrij eenvoudig van Gary Payton met 58% van de stemmen.
Deze week gaat de strijd tussen twee mastodonten die hun werk doen in de buurt van de ring, want Hassan Whiteside van de Miami Heat neemt het op tegen DeAndre Jordan van de Los Angeles Clippers!
Hassan Whiteside
Over de loopbaan van Hassan Whiteside zou ooit nog weleens een film gemaakt kunnen worden. Je weet wel, zo’n slechte op woensdagavond als er op de andere zender sport is.
Whiteside lijkt namelijk de verpersoonlijking van de Amerikaanse droom te worden. Van krantenjongen tot miljonair.
Hassan Whiteside werd gedraft door de Kings in 2010, maar kreeg in Sacramento in twee jaar tijd amper speeltijd. Via Libanon, China, wederom Libanon en vervolgens weer China kwam hij terecht in de D-League. De Grizzlies uit Memphis riepen hem op maar zagen toch geen brood in Hassan en ontsloegen hem net zo gemakkelijk weer. Eind 2014 kreeg Whiteside dan toch zijn echte kans van de legendarische Pat Riley bij de Miami Heat en zij bleken de ‘geluksvogels’ te zijn waar de center van 213 centimeter zich kon ontpoppen tot boxscorefiller prima de luxe. Gespecialiseerd in schoten blokken en rebounden.
Hassan Whiteside is atletisch, fysiek sterk en heeft een geweldige sprongkracht wat vooral tot uiting komt bij het blokken van schoten. Hij plukt rebounds vanaf de ring alsof het niets is en speelt de bescheiden ontvanger van lobpassjes van genereuze teamgenoten die hij meestal afrondt met een knalharde rim-rattling dunk.
Sinds enkele weken zien we Whiteside ook van grotere afstand (denk aan een jumpshot iets verder dan de vrijeworplijn) nemen en maken. Een uitstekende ontwikkeling voor een speler wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt en die dus komende zomer kan gaan cashen.
Minpunten van Whiteside’s spel zijn z’n beroerde vrijeworpenpercentage en zijn ‘low basketball IQ’. Vooral dat laatste komt tot uiting wanneer we een blik werpen op Hassan’s assists. De Heat moeten namelijk gemiddeld 200 keer bezit van de bal hebben wil Whiteside tot een assist komen! Al moet gezegd worden dat het lastig is assists te verzamelen wanneer je altijd degene bent die de bal aan het eind van een aanval door de ring dunkt.
DeAndre Jordan
DJ is geboren in Houston en speelde één jaar college op Texas A&M University. Jordan maakte daar niet heel veel indruk want hij werd in 2008 pas in de tweede ronde van de draft gekozen door de LA Clippers. Daar speelde Jordan zijn eerste vijf seizoenen een steeds iets grotere rol maar pas na de komst van coach Doc Rivers groeide DJ uit tot één van de betere (verdedigende) centers in de NBA. (Of dat met de tactische kwaliteiten van Rivers te maken heeft is echter voer voor een ander artikel)
Jordan (2m11) heeft min of meer de zelfde kwaliteiten en speelstijl als Whiteside. DJ is ook een uitstekende rebounder en shotblocker en kan eenmaal op weg naar de ring bijna niet gestopt worden. Een snoeiharde dunk is dan meestal ook het gevolg. DeAndre Jordan schiet zijn vrije worpen tegen een nog lager percentage dan Whiteside en wordt daarom regelmatig naar de vrijeworplijn gestuurd door zijn tegenstanders. Hack-a-DeAndre is inmiddels een begrip en punt van discussie onder NBA fans.
Jordan leidde de NBA tweemaal in rebounds en staat al vier jaar op rij bovenaan wat fieldgoal percentage betreft. Vanwege zijn reputatie als shotblocker zorgt DJ ervoor dat tegenstanders wel twee keer nadenken eer ze naar de basket van de Clippers trekken. Ondanks dat Jordan sinds enkele jaren meer minuten per wedstrijd dan ooit speelt zijn het aantal persoonlijke fouten dat hij maakt gedaald. DeAndre kan kortom de laatste jaren langer en meer op het veld staan waarmee zijn waarde voor de ploeg is gestegen.
Sinds de zomer van 2015 staat de naam ‘DeAndre Jordan’ synoniem aan onbetrouwbaarheid. Jordan gaf zijn woord aan Mark Cuban, eigenaar van de Mavericks, om in Dallas te komen spelen. Na enkele dagen bedacht Jordan zich echter en besloot hij toch terug te keren naar de Clippers. Ondertussen de Mavs ontredderd achterlatend. DJ toonde daarmee (onbedoeld) aan dat de periode waarin transfervrije spelers officieel nog nergens mogen tekenen maar wel mondeling mogen onderhandelen een niet werkend systeem is.
Foto’s & Infographics: Mike Tibbert
(De gebruikte stats zijn van 01-02-2016)
Ik kan serieus niet kiezen…
Gooi een muntje op…
Zoals een enkeling hier weet is Hassan Whiteside na zijn triple-double van vorig jaar mijn held. Mijn grote twijfel is en blijft echter altijd zijn mentale gesteldheid. De jongeman lijkt elk moment te kunnen ontploffen, ofwel in het veld, maar wellicht ook daarbuiten. Ik gun die jongen komende zomer een flink contract (absoluut geen max…), maar het zou me niet verbazen als hij kort daarop wordt gepakt voor een DUI of een opstootje in een kroeg.
@Ewout: ik zou HW ook zeker niet de max bieden. Ben ook niet zeker van zijn mentale gesteldheid maar ook op het veld vind ik HW erg leunen op zijn fysieke kwaliteiten. Heb hem nog zelden iets intelligents zien doen.
DJ vind ik tactisch ook niet erg sterk trouwens, maar die is inmiddels al enkele jaren stabiel qua prestaties…
Comments are closed.