NBA Playoffs Update #26: Terugblik op de Eastern Conference

Nu er even wat tijd tussen de tweede ronde en de Conference Finals zit, is het tijd om terug te blikken op wat er tot nu toe is gebeurd in de NBA Play-offs. Na alle gebeurtenissen van de afgelopen weken kan een opfriscursus geen kwaad. We beginnen met de eerste twee rondes in de Eastern Conference.

EERSTE RONDE

RAPTORS – WIZARDS

De Toronto Raptors namen het in de eerste ronde als de eerste seed op tegen de Washington Wizards, die het na een wisselvallig seizoen moesten doen met de achtste seed. De eerste twee duels werden met respectievelijk acht (114-106) en 11 punten verschil (130-119) gewonnen door de Raptors. In de eerste wedstrijd was er een sterk vierde kwart voor nodig, maar in het tweede duel hadden de Raptors compleet de controle.

Met een 2-0 achterstand wonnen de Wizards in eigen huis wedstrijd drie met 103- 122 en wedstrijd vier met 98-106. Het derde duel werd na rust compleet gedomineerd door de Wizards. In wedstrijd vier kwamen de Wizards pas in de laatste vijf minuten op voorsprong. Deze gaven ze uiteindelijk niet meer weg in de slotfase van dit duel. Daarna volgde twee spannende slotduels.

In wedstrijd vijf werden de Wizards in het vierde kwart pas verslagen (108-98). Ook hier werd er pas in de laatste vijf minuten een run gemaakt om de wedstrijd te beslissen. Dit keer was het in het voordeel van de Raptors. Wedstrijd zes in Washington was het meest spannende duel van deze serie. Ondanks dat de Wizards bijna het gehele duel een voorsprong hadden, waren het in het vierde kwart de Raptors die de leiding overnamen. Uiteindelijk zouden de Raptors met 102-92 winnen en zo de serie met 4-2 winnen.

Statistisch gezien gingen beide teams gelijk op tijdens deze zes wedstrijden. Het enige grote verschil was het aantal turnovers. De Raptors wisten namelijk met meer turnovers dan de Wizards (83-74) toch de volgende ronde te halen. DeMar DeRozan was met 37, 35 en 32 punten in wedstrijd twee, drie en vijf de uitblinker van deze serie.

CAVALIERS – PACERS

De tegenstander van de Raptors in de tweede ronde zouden de Cleveland Cavaliers worden. Dankzij LeBron James werden de Indiana Pacers uiteindelijk na zeven wedstrijden verslagen. De eerste wedstrijd in Cleveland leverde meteen een grote verrassing op. Onder leiding van Victor Oladipo (32 punten) wisten de Pacers met 98-80 te winnen en LeBron James en zijn teamgenoten volledig uit de wedstrijd te halen. Hoe anders was dit in wedstrijd twee, toen de Cavaliers met 97-100 wisten te winnen dankzij 46 punten van The King. Het spannende einde was compleet onnodig, want de Cavaliers hadden de wedstrijd namelijk helemaal onder controle tot het vierde kwart.

Ook wedstrijd drie en vier in Indiana werden gesplit. De Pacers wonnen met 90-92 de derde wedstrijd (30 punten van Bojan Bogdanovic), daar waar de Cavaliers wedstrijd vier met 104-100 voor hun rekening namen (32 punten, 13 rebounds en 7 rebounds voor LeBron James). In wedstrijd drie lieten de Cavaliers hun kans om de wedstrijd te winnen liggen in het vierde kwart, toen Indiana pas voor de tweede keer in die wedstrijd op voorsprong kwam. De vierde wedstrijd verliep ongeveer hetzelfde, alleen in deze wedstrijd wisten de Cavaliers het wel af te maken.

LECLUTCH

Wedstrijd vijf en zes werden door de thuisteams gewonnen. De Cavaliers deden thuis wat ze moesten doen in de vijfde wedstrijd dankzij een schitterende buzzer-beater van LeBron James (95-98). De eerste helft van deze wedstrijd hadden de Pacers de leiding in handen, de tweede helft controleerde de Cavaliers en wisten zij de zege over de streep te trekken. Wedstrijd zes ging vervolgens met 87-121 overtuigend naar de Pacers. Een zevende wedstrijd in Cleveland moest vervolgens de beslissing gaan brengen.

Deze zevende wedstrijd ging uiteindelijk met 101-105 naar de Cavaliers. De thuisploeg stond bijna de hele wedstrijd met tien punten voor en had bijna het gehele duel de wedstrijd onder controle. LeBron James bracht de Cavaliers bijna persoonlijk naar de tweede ronde met 45 punten in wedstrijd zeven. The King was sowieso de uitblinker van de serie met 34.0 punten, 10.0 rebounds en 7.7 assists. Ook het duel tussen LeBron James en Lance Stephenson was weer genieten geblazen.

76ERS – HEAT

Misschien wel de meest vermakelijke serie van de eerste ronde was die tussen de 76ers en de Heat. Het waren maar vijf wedstrijden, maar er was genoeg te beleven in deze vijf duels. In het eerste duel maakte de 76ers meteen indruk door in eigen huis met 103-130 te winnen. De grootste voorsprong van de wedstrijd werd na rust opgebouwd na een gelijk opgaande eerste helft. Twee dagen later werd er verrassend een 113-103 nederlaag geleden. Alles wat aanvallend goed ging in de eerste wedstrijd was compleet verdwenen. Vanaf het eerste moment liep het niet bij de 76ers, wat dus resulteerde in een nederlaag.

Na het debacle van wedstrijd twee namen de 76ers de complete controle over de serie. In wedstrijd drie, waarin Joel Embiid terugkeerde en zijn play-off debuut maakte, werd er overtuigend met 128-108 gewonnen dankzij een sterk vierde kwart. Toen er vervolgens ook in de vierde wedstrijd gewonnen werd (106-102), een wedstrijd waarin de Heat het opnieuw weggaven in het vierde kwart, was het wel gespeeld. De vijfde wedstrijd was 24 minuten spannend, maar bleek daarna beslist te zijn. Het werd uiteindelijk 91-104 op de dag van de vrijlating van Meek Mill.

Geen enkele speler wist tijdens deze vijf duels boven de 20 punten gemiddeld te scoren. Ben Simmons (18.2 punten, 10.6 rebounds en 9.0 assist) en Joel Embiid (18.7 punten, 10.3 rebounds en 3.0 blocks) waren de uitblinkers van deze serie. In alle belangrijke categorieën domineerde de 76ers de Heat, die statistisch gezien geen schijn van kans hadden. Maar vermakelijk was de serie zeer zeker. Met bijna elke wedstrijd een opstootje was deze serie met afstand de meest vurige van alle series in de eerste ronde.

CELTICS – BUCKS

De tegenstander van de 76ers in de tweede ronde bleken de door blessureleed gevelde Celtics te zijn. De Bucks werden door sommige zelfs als favoriet gezien, maar niks bleek minder waar. Na zeven wedstrijden wonnen de Celtics met 4-3. De Celtics begonnen met twee thuiszeges. De eerste wedstrijd werd met 107-113 gewonnen na een goede tweede helft. Een buzzer-beater van Khris Middleton zorgde nog wel voor overtime, maar daarin versloegen de Celtics de Bucks met 8-14. In het tweede duel hadden de Celtics van begin tot eind de controle over de wedstrijd, die uiteindelijk in een 106-120 overwinning eindigde.

Wedstrijd drie en vier in Milwaukee werden ook gewonnen door de thuisspelende ploeg. De Bucks domineerde wedstrijd drie zoals de Celtics dat deden in wedstrijd twee. De thuisploeg zou wedstrijd drie uiteindelijk met 92-116 winnend afsluiten. Wedstrijd vier was een stuk spannender, maar werd ook gewonnen door de Bucks. In eerste instantie domineerde de thuisploeg ook deze wedstrijd, maar een voorsprong van meer dan tien punten werd nog bijna uit handen gegeven in het vierde kwart. De Bucks overleefde en wonnen uiteindelijk met 102-104 dankzij een game-winner van Giannis Antetokounmpo.

CELTICS OVERLEVEN

In wedstrijd vijf waren het weer de Celtics die de controle over de serie overnamen. Met een 87-92 nederlaag kwamen de Bucks nog goed weg, want de achterstand was eigenlijk het hele duel tien punten of meer. De zesde wedstrijd ging vervolgens op overtuigende wijze naar de Bucks, die een goede tweede helft neer wisten te zetten. De thuisploeg won met 86-97 en dwong zo een zevende wedstrijd af. Deze werd gedomineerd door de Celtics, die thuis vanaf het tweede kwart het beslissende duel onder controle hadden. Met een 106-112 zege werd deze serie afgesloten.

Giannis Antetokounmpo en Khris Middleton waren de uitblinkers van deze serie. Giannis wist met 25.7 punten, 9.6 rebounds en 6,3 assists zijn team zo’n beetje in zijn eentje te dragen. Middleton voegde daar 24.7 punten en 5.1 rebounds aan toe. De Celtics presteerde voornamelijk als team ijzersterk, iets wat ze het hele jaar al doen. Het mooiste moment van deze serie was natuurlijk het einde van de eerste wedstrijd, met de ridicule buzzer-beater van Middleton als hoogtepunt.

SEMIFINALS

RAPTORS – CAVALIERS

In de Conference Semifinals sloeg LeBron James opnieuw toe tegen de Toronto Raptors. Dit keer had LeBronto er zelfs maar vier wedstrijden voor nodig om de Raptors uit te schakelen en het team uit Canada voor de zoveelste keer pijn te doen.

De eerste wedstrijd van deze serie past wat dat betreft totaal niet in het totaalplaatje van deze serie. De Raptors hadden namelijk tot vijf minuten voor tijd een grote voorsprong. Deze voorsprong was soms zelfs 15 punten. Dankzij een late run van de Cavaliers werd deze voorsprong teniet gedaan, waardoor de eerste wedstrijd meteen een overtime-periode nodig had om beslist te worden. In overtime wisten de Cavaliers uiteindelijk met 113-112 te winnen. De tweede wedstrijd was een mental breakdown van de Raptors. Na de eerste helft stond de thuisploeg vijf punten voor, maar na rust werd de wedstrijd compleet uit handen gegeven. De Cavaliers zouden uiteindelijk met 128-110 winnen dankzij een ongekende prestatie van LeBron James (43 punten, 8 rebounds en 13 assist).

SWEEP

De derde wedstrijd van de serie werd door de Cavaliers met 103-105 gewonnen, waardoor de sweep een realistische mogelijkheid was. Dit kwam, wederom, dankzij LeBron James. De Cavaliers leken namelijk een grote voorsprong weg te geven dankzij een late driepunter van OG Anunoby. Dankzij een game winning floater van The King wonnen de Cavaliers alsnog met 103-105. In wedstrijd vier was vervolgens het verzet van de Raptors gebroken. Dankzij een kansloze 93-128 nederlaag was de sweep compleet.

Met 34.0 punten, 8,3 rebounds en 11.3 assist gemiddeld in deze serie was LeBron James net zoals in de eerste ronde in ongekende vorm. The King lijkt alleen maar beter te worden hoe ouder hij wordt. Kevin Love had met 20.5 punten en 11.5 rebounds ook een belangrijk aandeel in de 4-0 zege tegen de Raptors. Zowel Kyle Lowry als DeMar DeRozan wisten niet boven de 20.0 punten gemiddeld te komen tijdens deze serie. Beide hadden opnieuw moeite met presteren op het moment dat dit van hun gevraagd werd.

76ERS – CELTICS

Het andere team dat de Eastern Conference Finals wist te bereiken waren de Boston Celtics. Een sweep kon nog net voorkomen worden door de 76ers, maar na vijf wedstrijden was het al einde verhaal voor het jonge team uit Philadelphia.

De eerste twee wedstrijden van deze serie waren in Boston en werden gewonnen door de Celtics. In de eerste wedstrijd konden de 76ers zo’n 16 minuten meedoen voordat de Celtics een voorsprong van meer dan 10 punten wisten te pakken. Deze zouden zij in het verloop van de wedstrijd niet meer uit handen geven (101-117). De tweede wedstrijd was een stuk spannender. De 76ers hadden zelfs een voorsprong van meer dan twintig punten in het tweede kwart. Toch wisten zij deze voorsprong in de tweede helft volledig weg te geven. De bezoekers wisten nog even op voorsprong te komen in het vierde kwart, maar gingen uiteindelijk toch met een 103-108 nederlaag de bus in.

GEMISTE KANSEN

Met een 2-0 achterstand begonnen de 76ers dus aan hun twee thuiswedstrijden. Wat volgde was de beste wedstrijd van de NBA Play-offs tot nu toe. De hele wedstrijd ging het op en neer en lag het tempo ontzettend hoog. De sfeer was fantastisch, maar het spel was vooral in de eerste helft vrij matig. Het spektakel zat hem vooral in het vierde kwart. Dankzij een late turnover en layup van Jaylen Brown leken de Celtics op een 3-0 voorsprong te komen. Marco Belinelli bleek hier anders over te denken. Met 1.7 seconden te gaan kreeg hij de bal en wist hij met een jumpshot de wedstrijd naar overtime te schieten. In overtime zouden de 76ers opnieuw dezelfde fout begaan. Weer was er een late steal, waarna Al Horford met een layup de Celtics opnieuw op voorsprong wist te zetten. Dit keer bleek het wel beslissend te zijn (101-98).

Er werd twee dagen later dankzij een 92-103 overwinning nog wel een vijfde wedstrijd afgedwongen, maar de hoop en het geloof leek weg te zijn. In wedstrijd vijf leken de 76ers een goede kans te maken om de serie op 3-2 te brengen, maar telkens werd de voorsprong uit handen gegeven. Na 48 minuten stond er opnieuw een overwinning voor de Celtics op het scorebord (112-114). Zo kwam er een einde aan een spectaculair toernooi voor de 76ers, die het voornamelijk hebben laten liggen in wedstrijd drie en vijf.

BRAD STEVENS

Jayson Tatum liet in deze serie zien waarom hij ook genoemd zou mogen worden als Rookie of the Year. Met 23.6 punten en 52% van het veld wist hij de Celtics te dragen op de momenten dat dit nodig was. Met 19.0 punten en 7.2 rebounds was ook Terry Rozier weer van onschatbare waarde, net zoals in de eerste ronde was gebleken. Het laat zien dat de Celtics een ijzersterk team hebben met misschien wel de beste trainer in de NBA. Brad Stevens verdiend namelijk ook veel krediet voor het uitschakelen van Ben Simmons (14.4 punten en 8.2 rebounds). Het is duidelijk dat dit de voornaamste reden was van het succes in deze serie.

Zondagavond beginnen de Conference Finals in de Eastern Conference tussen de Cleveland Cavaliers en de Boston Celtics. De winnaar van deze serie zal het oosten vertegenwoordigen in de NBA Finals.

(Cover Photo: David Liam Kyle | Getty Images)