NBA Grade the Trade: Love, Monroe en Carroll

Door

Kevin Love

Het zal u niet ontgaan zijn: the off-season van de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek Grade the Trade alle noemenswaardige transacties voorzien van een rapportcijfer.

Lees de vorige NBA Grade the Trade hier.

Kevin Love blijft bij de Cleveland Cavaliers
Een jaar geleden transfereerde Kevin Love naar de Cavaliers. Met naast hem Kyrie Irving en LeBron James was een nieuwe versie van The Big Three geboren. In praktijk echter bleek het trio helemaal niet zo groots, met Love als grote dissonant. De power forward leek zich geen moment op zijn gemak te voelen, en noteerde statistisch de slechtste cijfers sinds zijn debuutseizoen. Tot overmaat van ramp raakte hij ook nog eens (langdurig) geblesseerd in de play-offs, waarin Tristan Thompson dusdanig goed speelde dat Love overbodig leek geworden.

Met volop interesse ging iedereen er vanuit dat de gedesillusioneerde ster zou vertrekken. In praktijk gebeurde het tegenovergestelde. Love tekende een maximale contractverlenging voor vijf jaar (voor ruim 113 miljoen dollar) omdat hij volgens eigen zeggen “unfinished business” heeft in Cleveland. Een grote, doch begrijpelijke investering van de Cavs. Slechter dan vorig seizoen kan bijna niet, en mocht de samenwerking toch niet brengen wat iedereen er van verwacht is hij met zijn 26 jaar een uiterst interessant ruilobject voor andere teams.

Cleveland Cavaliers: 8

De Milwaukee Bucks versterken zich met Greg Monroe
Als iemand een jaar geleden had gesteld dat de Bucks één van de meest gewilde centers van deze zomer zouden strikken, zou hij direct opgenomen worden. Milwaukee is namelijk al jaren het lelijke eendje van de NBA, en met het slechtste record in het seizoen 2013/2014 was de club allesbehalve een interessante uitvalsbasis voor talentvolle, transfervrije spelers.

En toch tekende center Greg Monroe een maximaal driejarig contract (voor ruim 51 miljoen dollar) alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Het illustreert de geweldige ontwikkeling van de Bucks, waar een jonge kern van talenten zelfs de play-offs wisten te halen. Het enige wat er nog aan ontbrak, zeker na de vroegtijdige pensionering van Larry Sanders, was een degelijke center. Of Milwaukee die in Monroe gevonden heeft, blijft de vraag. Aanvallend is Moose een absoluut versterking, maar verdedigend lijkt hij niet in deze ploeg te passen. Hoe het gaat uitpakken, valt te bezien. De grootste winst vooralsnog is dat spelers Milwaukee überhaupt het overwegen waard vinden.

Milwaukee Bucks: 7,5

DeMarre Carroll vertrekt naar de Toronto Raptors
Een raar fenomeen binnen de NBA zijn zogenaamde contractjaren, ofwel het laatste jaar van een aflopend contract. Het laat veel spelers boven zichzelf uitstijgen, om daar vervolgens aan de onderhandelingstafel maximaal van te profiteren. Volkomen begrijpelijk vanuit het oogpunt van de spelers, maar twijfelachtig vanuit de clubs bekeken. Het lijkt er namelijk vaak op dat er alleen gekeken wordt naar het meest recente seizoen om de marktwaarde te bepalen. Dat een speler de jaren ervoor niet bijster veel presteerde, wordt volledig over het hoofd gezien.

Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel Lance Stephenson, die na één topseizoen een miljoenencontract aangeboden kreeg, om vervolgens geen schim meer te zijn van de Stephenson tijdens zijn contractjaar. Zonder direct een vergelijking te willen maken met Stephenson, lijkt het er sterk op dat de Raptors veel te veel betaald hebben (58 miljoen dollar voor vier seizoenen) voor DeMarre Carroll, die na één geweldig seizoen (en daarvoor vijf redelijk onopvallende jaren) een klapper van jewelste maakt.

Toronto Raptors: 7

Patrick Beverley blijft trouw aan de Houston Rockets
Patrick Beverley, Mike Conley, Stephen Curry, Jrue Holiday, Damian Lillard, Tony Parker, Chris Paul en Rajon Rondo. In het rijtje van de beoogde startende point guards van de meest recente Western Conference Play-offs, springt de naam van Beverley er meteen uit. Niet omdat hij alfabetisch de eerste in de lijst is, maar omdat hij als enige speler geen (voormalig of toekomstig in geval van Conley) All-Star is, en dat ook nooit zal worden.

Ondanks het feit dat een team met titelaspiraties een All-Star spelverdeler moet hebben, waren de Rockets een team om rekening mee te houden. De verklaring? Beverley vormde samen met James Harden een perfect backcourt, waarin de ene excelleerde in de aanval en de andere in de verdediging. Zonder op te vallen had Beverley een belangrijke rol in het spel van Houston, uiteindelijk resulterend in een nieuw, bescheiden vierjarig contract, ter waarde van ruim 23 miljoen dollar. Een solide deal voor de speler die na de komst van Ty Lawson normaliter naar de bank verkast.

Houston Rockets: 7

De Portland Trail Blazers ruilen Gerald Henderson en Noah Vonleh voor Nicolas Batum
Dat Rich Cho, de General Manager van de Charlotte Hornets, ontevreden was met zijn team, bleek direct na het afloop van het vorige seizoen. Lance Stephenson werd direct van de hand gedaan, en ook Gerald Henderson werd direct na het lichten van zijn spelersoptie, samen met tweedejaars Noah Vonleh, verhandeld naar Portland.

In ruil voor beide spelers kreeg Charlotte Nicolas Batum, die in zijn zevende seizoen bij de Trail Blazers (grotendeels wegens blessures) zijn minste seizoen had sinds zijn eerste jaar in de NBA. Daarmee verwelkomt de ploeg uit North Carolina een verdedigende specialist, die het best uit de voeten komt op de small forward positie. Die kennis maakt de move twijfelachtig. Het spelersprofiel van Michael Kidd-Gilchrist lijkt immers verdacht veel op dat van de Fransman, en beiden gelijktijdig opstellen lijkt ook iets te veel van het goede.

Portland Trail Blazers: 7
Charlotte Hornets: 5

Nicolas Batum

Foto’s: Twitter

2 Reacties
  1. Daan 9 jaar ago

    Leuk artikel. Ik zou wel de cijfers van Blazers en Hornets omdraaien. Batum is een mooie versterking voor de Hornets en als hij – eindelijk – fit is zou hij een gooi kunnen doen naar een All Star plekje. In 2014 behaalde nog een gemiddelde statline van 13-7-5.

    • Volledig akkoord. Batum is vrij uniek en een echte meerwaarde voor de Hornets.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen