NBA Grade the Trade: Draymond, D-Wade en Lance

Door

LanceStephenson

Het zal u niet ontgaan zijn: the off-season van de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek Grade the Trade alle noemenswaardige transacties voorzien van een rapportcijfer.

De Golden State Warriors behouden Draymond Green
Daar waar het voor vrijwel alle General Managers puzzelen is geblazen deze zomer, was de opdracht voor Bob Myers, de GM van de Golden State Warriors, eenvoudig. De kern van de kampioenenploeg moest bij elkaar gehouden worden, en gezien vrijwel iedereen nog onder contract lag, hoefde hij zijn aandacht alleen op Leandro Barbosa, en belangrijker, Draymond Green te vestigen.

Hoewel er aanvankelijk berichten naar buiten kwamen dat de onderhandelingen tussen Green en GSW moeizaam verliepen, volgde kort erna toch een akkoord. De zelfverzekerde forward, die opmerkelijk genoeg in zijn eerste drie seizoenen in de NBA nog nooit een jaarsalaris ontving van boven een miljoen dollar, wordt door één krabbel multimiljonair. In ruil voor zijn diensten de komende vijf seizoenen krijgt Green in totaal 82 miljoen dollar bijgeschreven. Veel geld (nagenoeg een maximum contract), maar in de wetenschap dat Green onmisbaar is geworden in het spel van Golden State, is het een verstandige investering.

Golden State Warriors: 8

Today was a good day!!! 5 more years!!!! Let’s get it #dubnation

Een foto die is geplaatst door Draymond Green (@money23green) op

Dwyane Wade blijft bij de Miami Heat
Zou hij blijven, of niet? Dat was de vraag die gesteld werd in Miami nadat publiekslieveling Dwyane Wade besloten had zijn spelersoptie ter waarde van zestien miljoen dollar niet te lichten. Hoewel hij direct duidelijk maakte te willen blijven bij de enige ploeg waarvoor hij ooit speelde, voegde hij er ook meteen aan toe dat hij niet langer genoegen zou nemen met een verlaagd salaris, zoals hij in het verleden al vaker had gedaan. Wade wilde maximaal betaald worden en om enige druk uit te oefenen op de Heat vrijde hij publiekelijk met de Cavaliers. Lachwekkend natuurlijk, want als er één ploeg geen geld had, was dat Cleveland wel, maar toch was deze act succesvol.

Wade kreeg een eenjarig contract van Miami, ter waarde van twintig miljoen dollar. Een akkoord dat SportAmerika tevreden stemt. Niet alleen vanwege het sentiment (een speler als Wade willen wij niet in een ander tenue zien spelen), maar ook doordat Flash nog altijd één van de betere shooting guards van de NBA is.

Miami Heat: 7,5

De Phoenix Suns trekken Tyson Chandler aan
Het ambt van General Manager is vaak ondankbaar. Het beste voorbeeld hiervan zijn de recente ontwikkelingen bij Phoenix, waar Ryan McDonough de scepter zwaait. In een poging de Suns te transformeren in een play-off team, werd er vol ingezet op de acquisitie van zowel LaMarcus Aldridge als Tyson Chandler. Daarvoor moesten enkele (talentvolle) spelers het veld ruimen, waaronder één van de gebroeders Morris (voor het geval u überhaupt weet wie wie is, het betrof Marcus), waarna Chandler voor vier jaar werd vastgelegd (voor totaal 52 miljoen dollar). Aldridge moest de volgende aanwinst zijn, maar ondanks een uitstekende sales pitch, koos de forward uiteindelijk voor een avontuur bij San Antonio.

Met verder geen noemenswaardige spelers in de markt die beschikbaar waren, kwam Phoenix dus met lege handen te zitten. Althans, niet helemaal. Ze hadden immers Chandler aangetrokken, die zeker gezien de aanwezigheid van talent Alex Len, nu ineens veel minder op zijn plek is, en toch wel een beetje oud lijkt vergeleken met de rest van deze talentvolle ploeg.

Phoenix Suns: 6

De Los Angeles Clippers verhandelen Matt Barnes en Spencer Hawes voor Lance Stephenson van de Charlotte Hornets
Na de onthutsende nederlaag van de Clippers in de Western Conference Semfinals was het direct duidelijk: dit kon zo niet langer. Zonder het gehele team over hoop te halen, moesten er enkele veranderingen aan het spelersbestand gemaakt worden. Al snel bleken rotatiespelers Matt Barnes en Spencer Hawes geslachtofferd te worden, in ruil voor Lance Stephenson, die misschien wel de grootste tegenvaller was geweest het afgelopen seizoen.

Vanuit het oogpunt van Los Angeles is het een enorme gok. Met al een bijzonder kleine rotatie (Doc Rivers gebruikte vaak maar zeven spelers) is een ruil van twee voor één niet ideaal, zeker niet omdat je vraagtekens kan plaatsen hoe goed Stephenson nu echt is. Vooralsnog geloven wij bij SportAmerika dat het nooit slechter kan dan vorig seizoen, waarmee we de Clippers vooralsnog het voordeel van de twijfel geven. Dat geldt niet voor Charlotte, die ons inziens meer hadden kunnen krijgen voor Stephenson dan de inmiddels ontslagen Barnes en teleurstellende Hawes.

Los Angeles Clippers: 6
Charlotte Hornets: 4

De Detroit Pistons ruilen Caron Butler en Shawne Williams voor Ersan İlyasova van de Milwaukee Bucks
De Bucks en de Pistons waren dit off-season de eersten die veranderingen maakten aan hun ploegen. Middels een ruil werden forwards Caron Butler en Shawne Williams door Detroit van de hand gedaan, om daarvoor de Turkse Ersan İlyasova terug te krijgen. Een solide move voor beiden, vanuit een totaal andere invalshoek.

Pistons-coach Stan Van Gundy staat er om bekend graag met een zogenaamde stretch four te spelen, die het veld middels afstandsschoten breed kan houden. De huidige power forward, Greg Monroe, kon dat duidelijk niet, en gezien zijn transfervrije status na de stukgelopen contractonderhandeling een jaar eerder, werd met İlyasova alvast een vervanger gehaald. De kosten daarvoor waren laag. Butler en Williams speelden beiden een bijrol, en waren door hun ongegarandeerde contracten interessant voor andere ploegen. Milwaukee hapte, om de spelers direct te ontslaan, om financiële ruimte te creëren voor het binnenhalen van, jawel, Greg Monroe.

Detroit Pistons: 7
Milwaukee Bucks: 8

Ersan

Foto’s: Twitter

Ook leuk om te lezen