NBA Finals: De Legendarische Game 6 Revisited

Door

bannerfinalsafHet NBA-seizoen zit er weer op. Pijnlijk genoeg. Vier maanden zonder basketbal, de beroerdste tijd van het jaar. Maar wat een waardige afsluiting hebben we gekregen. Twee ploegen die niet verdienden te verliezen, waar de Miami Heat dankzij een fenomenale LeBron James uiteindelijk aan het langste eind trok.

Natuurlijk zullen we ons die geweldige buzzerbeater van Tony Parker uit Game 1 blijven herinneren, dat schitterende blok van James op Splitter in Game 2, de 27 punten en 7 op 9 driepunters van Danny Green in Game 3, de Vintage Flash in Game 4, de Vintage Manu in Game 5 en de onwaarschijnlijke gemiste open lay-up van Tim Duncan in Game 7. Maar de mooiste wedstrijd van allemaal was natuurlijk Game 6.

San Antonio Spurs at Miami Heat

One For The Ages. Instant Classic. Het duel der duels. Een waardig meesterwerk. Game 6: Revisited.

1e kwart

0.00 Heat wint tip-off. Dat was eigenlijk al een teken aan de wand. Heat wint.

0.21 Bosh scoort eerste twee punten. Nog een voorteken. Het kan niet meer mis (SPOILER ALERT: serieus, na 21 seconden al meer punten dan in hele Game 7.)

1.23 Miller -met schoen- raakt eerste driepunter van duel.

1.44 Wat een sfeer in de arena. Wat heeft iedereen toch tegen Miami-fans. Stadion vol, prima play-off ambiance.

2.11 Duncan: 2-2 FG.

4.05 Duncan: 3-3 FG.

5.03 Duncan: 4-4 FG. Wordt dit een Vintage Duncan Game? Of is het dat al?

6.03 Kawhi. Leonard!!! WOW!! Wat een slamdunk over Mike Miller. Superster in wording.

7.39. You got to be kiddin’ me! Duncan: 5-5 FG. Het is niet dat Bosh niet goed verdedigt, het is dat Duncan gewoon Heel. Erg. Goed. Speelt.

8.40 ESPN herinnert ons eraan dat Gregg Popovich sinds 2003 14-2 is als het gaat om beslissende duels buiten San Antonio. De rest van de coaches in de league? 61-75. Dag Miami.

9.19 Duncan met een circus shot. Raak! De beste man is 37 jaar en schiet 6 op 6!! Miami in de problemen. Duncan laat er geen gras over groeien, hij wil Miami vanavond nog verlaten met de titel.

12.00 Auw. Wat een lelijke aanval van LeBron James. Komt niet voorbij Boris Diaw (wie?) en wordt dan in tweede instantie ook nog geblokt door de Fransman. Spurs schieten 11 op 18 (61%!!), Heat 11 op 22 (50%). Heat leidt met 27-25.

2e kwart

0.00 – 4.00 Gaaaaaaap. Kunnen we niet fast forwarden naar het vierde kwart? (Oh wacht, dat kan!) Gaat LeBron nog eens wat anders doen dan passen?

4.29 Mario. Chalmers! Al met 14 punten na een heerlijke floater. Als die jongen niet zo zou stuiteren als een kangeroe, zou hij een top vijf guard in de NBA zijn. Ok, nu ga ik misschien iets te ver. Speelt uitstekende wedstrijd.

4.44 Jawel. Duncan is back. Tip-in, 7-7 FG. Ongelooflijk.

5.15 Het is TD Time! Misbruikt Bosh onder de basket en scoort zijn achtste basket uit acht pogingen. Dit is niet meer gezond. Belachelijk!

VINTAGE DUNCAN ALERT: 8-8 FG, 16 punten. Rest van de Spurs: 8-19 FG, 21 punten.

6.13 Duncan’s eerste misser. Slecht. Wissel!

6.31 Ok, Gregg. Laat hem staan dan. Offensieve rebound, score. 9 op 10 voor 18 punten.

7.04 Score LeBron. Huh, speelt die nog mee? Gast, je hebt pas zeven punten.

7.28 Oh oh, Duncan is losing it. Mist alweer zijn tweede schot en maakt verdedigend fout op James, twee vrije worpen.

8.48 Ray Allen 0-2 voor driepunters. Gaat ie nog eens raken?

10.06-10.36 Timmy. Duncan! Fadeaway jumper, rebound, open lay-up. Echt. Niet. Te. Geloven. 11-13 FG, 25 punten van de 46 totaal voor Spurs.

12.00 Miami volledig uit ritme. In laatste 7.34 minuten slechts vier punten tegen zeventien voor de Spurs. San Antonio leidt met 50-44 bij rust. Spurs raakten 10 van 18 schoten (55.6%), Heat 6 op 19 (31.6%).

3e kwart

1.45 Het is nu haast een Tim Duncan vs. Mario Chalmers (huh, wat??). TD met 27 punten op 12-14 FG en Chalmers met 17 punten, drie driepunters.

4.13 Watskeburt met Danny Green? 25 op 38 driepunters in eerste vijf duels, nu slechts 1! Krijgt nul ruimte van de Heat.

4.23 Manu: 5 TO. Typisch chaotisch slechte Manu.

6.15 Hmmm. Dit zou toch de meest historische, adrenaline opzuigende, instant classic Game 6 moeten zijn? You must be kiddin’ me.

6.00-7.33 Oh. My. God. Parker and-1, James mist open lay-up, James TO, Leonard and-1, James mist driepunter, Duncan and-1 (SPOILER ALERT: Dit zijn de laatste punten van Duncan in de wedstrijd. Niet? Ja! Ik kan het niet geloven, is het echt zo? Ja, echt waar. Tim Duncan scoort welgeteld nul punten in de laatste 21.27 minuten van de wedstrijd). Waaaaaah. Gekkenhuis. Over en uit voor Miami.

11.20 LeBron mist, geen fout. Wade mist, geen fout. D-Wade sjokt terug. Offensieve fout Ray Allen. Heat klaar voor de slacht. Spurs leiden met 75-63.

12.00 Spurs-Heat: 75-65. San Antonio raakte 7 op 20 schoten (35%, 50% na drie periodes ), Miami 7 op 16 (43,8%, 42,1% na drie periodes). Defensie sterker bij Heat. Goed voorteken voor vierde kwart? Maar tien punten achterstand goedmaken tegen dit San Antonio?

4e kwart

-0.10 Erik Spoelstra: “We hebben ons beste defensieve kwart nodig van deze play-offs om te winnen.” Ok, beter dan een schotpercentage van 35%? Succes. No way José.

0.17-0.55 James in attack mode. Assist James op drie Chalmers, Diaw mist, James lay-up. Ehhh…Heat waren rijp voor de slacht. Maar nu?

1.32 Het. Is. Mike. Miller. ZONDER SCHOEN. Driepunter. Het is niet waar. Het is niet waar. Het is niet waar. Het stadion ontploft! Lekkere defense trouwens van Gary Neal.

3.00 Nog een dunk voor James, na mislukt schot Chalmers. Waar is LeBron James?  Zoeken, zoeken…huh? Geen hoofdband?

 Het is De Hoofdbandloze LeBron James.

leheadband_medium

4.25 Die on-switch is nu wel echt aangezet door de Heat. Beetje laat, maar goeiendag, wat een defense. Een blok van Miller op Duncan. Echt, Miller op Duncan. Danny Green mist weer eens, Miami-fans zingen het Seven Nation Army uit volle borst.

(SPOILER ALERT: zich nog onbewust van de grote schaamte die ze zich later op de hals zullen halen)

5.13-5.27 Oh my. Het is de LeBron James Show. Block op Duncan, up & under voorbij Duncan. Gelijke stand: 82-82. Heat hebben 17-7 run. Wat een wedstrijd.

KING JAMES ALERT: James heeft 10 van Miami’s 17 punten, twee assists die leidden tot open driepunters, pass naar Birdman die 1 van 2 vrije worpen maakt. Oftewel, alle punten op conto van The King. Na drie periodes 3-12 FG, nu duel aan het overnemen)

7.15 Na twee punten van Ray Allen (zijn eerste punten van de wedstrijd, waardeloze pot), is het weer James: een vrije worp en een lay-up.

8.00 James mist jump schot op een haar en verspeelt kans om voorsprong van vijf punten te pakken. (Datzelfde jump schot zou in Game 7 dan wel weer aardig wat keren goed vallen).

8.12-11.39 Dwyane Wade terug in de game. We weten allemaal wat er nu gaat komen: Flash (of Three, zoals ie zichzelf tegenwoordig noemt) verkloot een 87-84 voorsprong. Hij maakt twee vrije worpen, maar dat zijn de enige twee punten die Miami maakt in 3.27 minuten. Maar wat deed ie dan zo slecht? (Hieronder volgt een gedetailleerde beschrijving van het spel van Wade in de volgende minuten, wil je dat niet lezen? Dan doe je dat lekker niet en scroll je snel door naar beneden)

(Verdedigend (8.25) prima help tegen Tony Parker. In plaats van vrij schot, een moeilijke floater die misgaat. Aanvallend (8.42) staat hij goed in de hoek, ver weg van de basket. Maar Danny Green besteedt aan hem veel minder aandacht dan aan Mike Miller en verdedigt met één voet in de bucket. James maakt aanvallende fout, maar het verschil is bij de eerste possession al duidelijk: met D-Wade minder spreiding in aanval Heat.

Verdedigend (8.58) wederom goede help defense en pakt rebound na misser Tim Duncan. Nog steeds 87-84 voor Miami. Duncan & Parker allebei nog puntloos in 4e kwart. Aanvallend (9.18) kiest Erik Spoelstra voor een post-up voor Wade. Deze play-offs is dat de meest ineffectieve play van Wade. Fade-away schot gaat dan ook ruim mis.

Verdedigend (9.26) is Wade laks. Hij lijkt aan Ray Allen aan te geven Tony Parker op te willen pakken, terwijl hij eigenlijk snel terug had moeten lopen om in positie te zijn voor een opstomende Manu Ginobili. Allen begrijpt het te laat en Ginobili kan zo doorlopen voor een eenvoudige lay-up. Transition verdediging is al het hele seizoen een probleem bij Wade. Aanvallend (9.51) goede cut van Wade en een fout. Twee rake vrije worpen.

Verdedigend (10.13) doet Wade het weer uitstekend. Hij tipt de rebound na een gemiste driepunter van Ginobili (de Argentijn speelt een absoluut Dra-Ma-Tische wedstrijd), helaas pakt Green de bal op in plaats van LeBron James. Tot nu toe speelt Wade gewoon goed sinds zijn rentree.)

10.33 TONY PARKER!!! DAGGER. Totaal onzichtbaar in het vierde kwart. Een aanval die voor geen meter loopt. LeBron James In His Face. En dan een driepunter over The King. 89-89. Bizar. Wederom kippenvel.

10.53-11.02 Tony Parker is opeens uit de dood opgestaan. Nu een steal op een pass van Chalmers gevolgd door een spinmove langs diezelfde Chalmers en een score. Spurs leiden met 91-89. (Wade was niet actief verdedigend, maar ook niet negatief betrokken. Conclusie: de ruimtes op het veld veranderen met Wade en de Spurs profiteren daar optimaal van, zonder dat Wade daar nu direct een negatieve invloed op heeft.)

11.20-11.32 Holy shit. Een Turnover met hoofdletter T van The King. Ginobili maakte beide vrije worpen. HOLY SHIT. NOG EEN TURNOVER VAN LEBRON JAMES!!!! (Ook al weet ik de afloop, ik zit nog steeds met open mond en hoofdschuddend naar het scherm te kijken). Ginobili schiet 1 op 2 en mist de belangrijkste vrije worp uit zijn loopbaan.

Tsja, die Heat-fans. Goeiendag, zo lang, zo enthousiast, en dan met nog 28 seconden op de klok en masse vertrekken om het einde van een van de meest legendarische wedstrijden te missen. De hoon van de natie is hun deel. En terecht! Identiteit checken en nooit meer toestaan om seizoenkaart te kopen. Op het marktplein aan de schandpaal. Tomaten en eieren! Pek en veren!

11.40 JAMES MIST! REBOUND MILLER! JAMES RAAKT! EEN DRIEPUNTER. Ongelooflijk wat een pot (ja, ik weet dat James ondertussen al voor de tweede keer kampioen is, maar ik ben nog steeds opgewonden). Spoelstra haalt Chris Bosh naar de kant om zoveel mogelijk ruimte te creëren en schutters op het veld te hebben. Tim Duncan ook van het veld af en Miami mazzelt met de rebound (Tot tweemaal toe Dwyane Wade -jawel, zonder D-Wade had Game 6 gewoon verloren- eerst tegen Leonard, daarna tegen drie Spurs-verdedigers. Miller pikt bal uiteindelijk op). Eerste driepunter James ruim mis, tweede raak.

11.41 Fout op Leonard. Twee rake vrije worpen en de Spurs zijn kampioen, want Heat hebben geen time-outs meer. Leonard mist er echter één en zal hier nog vaak van wakker liggen. (Belangrijk: Chris Bosh komt tussen vrije worp één en twee weer op het veld, om een eventuele rebound te pakken. Popovich haalt Duncan echter naar de kant, er vanuit gaande dat Leonard de vrije worp maakt en om een driepunter van de Heat te verdedigen. GROTE FOUT.)

11.42-11.55 Terwijl alles en iedereen zich al opmaakt voor de prijsuitreiking voor de Spurs, zet Miami nog een keer aan. James mist weer een driepunter (open, van dezelfde plek waar hij de vorige aanval raakschoot), maar Chris Bosh pakt met Duncan op de bank de belangrijkste rebound uit zijn leven. Hij geeft de bal aan de naar de driepuntslijn achteruitlopende Ray Allen, die vervolgens raakt. Een. Schitterende. Driepunter. Werkelijk waar. Het meesterwerk van de loopbaan van de beste schutter aller tijden. (De eerste driepunter van Allen deze wedstrijd).

12.00 Parker mist lay-up na uitstekende defense LeBron James en Chris Bosh. Miami speelde de hele tweede helft ijzersterke defense en hield de Spurs ook in het vierde kwart op 35% schotpercentage, weer slechts 7 van 20 schoten. Zelf scoorde Miami echter maar liefst 11 van zijn 17 schoten (64,7%).

OT

0.00-5.00 rayallenmistleonardscoortjamesmistparkermistboshscoortAND1mistvrijeworpduncanmistdiawreboundleonardscoort9997wadeturnoverparkerstealparkermistvrijeworpparkerraaktvrijeworp10097allenscoortparkermistjamesscoort100101leonardmistparkermistblockallenspursturnoverjamesmistginobiliturnoverjamesturnoverparkermistboshblockwademistginobiliturnoverrayallenraaktvrijworprayallenraaktvrijeworp100103greenmistboshblock

Het was legendarisch. Had ik al gezegd dat het legendarisch was? Ontegenzeggelijk legendarisch. Tegen alle wetten in sleepten de Heat de overwinning uit het vuur. Tim Duncan scoorde 30 punten en pakte 17 rebounds, maar was eind derde kwart, vierde kwart en OT zonder score. LeBron was juist toen fenomenaal en eindigde met een triple-double: 32 punten, 11 assists, 10 rebounds, 3 steals (6 turnovers).

Bedankt Tim, bedankt LeBron, bedankt Ray, bedankt San Antonio, bedankt Miami. Het was een avond om nooit meer te vergeten.

2 Reacties
  1. Jeremy 9 jaar ago

    11.20-11.32 Holy shit. Een Turnover met hoofdletter T van The King. Ginobili maakte beide vrije worpen. HOLY SHIT. NOG EEN TURNOVER VAN LEBRON JAMES!!!! (Ook al weet ik de afloop, ik zit nog steeds met open mond en hoofdschuddend naar het scherm te kijken). Ginobili schiet 1 op 2 en mist de belangrijkste vrije worp uit zijn loopbaan.

    Kawhi Leonard schoot de vrije worpen, niet Ginobili

  2. Nee, Ginobili schoot die vrije worpen. Leonard schoot de vrije worpen op 11.41, zoals je iets verder in het stuk kunt lezen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen