Bulls met hangen en wurgen naar voorsprong

Drieentachtig procent van de ploegen die, bij een 2-2 stand, Game 5 in hun voordeel beslissen, winnen ook de series. Zowel de Chicago Bulls als de Atlanta Hawks was dus doordrongen van de importantie van de wedstrijd, die drie gezichten kende, en die in het vierde kwart, enigszins geflatteerd, door de thuisploeg in z’n voordeel werd beslecht: 95-83.

Chicago kwamen furieus uit de startblokken, en leek van zins korte metten te maken met de Hawks. De ploeg, met Luol Deng (23 punten in totaal) als scherpschutter, nam binnen een vloek en een zucht een voorsprong van maar liefst vijftien punten. Atlanta herpakte zich echter juist op tijd, en zorgde bij het ingaan van het tweede kwart voor een draaglijke marge: 32-21.

Het was gelijk het moment waarop de bakens langzaam maar zeker werden verzet. De Hawks kregen grip op de aanvalsdrang van de Bulls, terwijl het via James Johnson (15 punten), Zaza Pachulia (13 punten) en playoff-revelatie Jeff Teague (21 punten, 7 assists) met regelmaat de Bulls-basket wist te vinden.

Atlanta trok zowel het tweede (21-16) als het derde kwart (26-21) naar zich toe, en nam na 34 minuten basketball bij 64-63 zowaar eventjes de leiding. Op het moment dat het vierde kwart aanbrak, had de ploeg van Larry Drew het United Center stilgekregen, en het momentum naar zich toegetrokken.

,,We waren bij het ingaan van het vierde kwart vol vertrouwen”, probeerde Al Holford (12 punten) na afloop zijn teleurstelling te verbijten. ,,Maar toen het erop aankwam, waren zij net iets agressiever, en maakten meer plays.”

Atlanta vergat plotseling waarmee het Chicago twee kwarten lang mee had gedomineerd (een snell balcirculatie) en verviel in z’n oude fout: het nemen van domme schoten op domme momenten. Aan de hand van Derrick Rose (33 punten en 9 assists) Carlos Boozer (11 punten, 12 rebounds) en Taj Gibson (11 punten vanaf de bank) profiteerden de Bulls – die met schrik vrijkwamen – optimaal.

,,Dit was een echter teamprestatie”, vond Joakim Noah, die niet scoorde en ‘slechts’ zes ballen van het bord greep. ,,Dit was een enorm belangrijke wedstrijd, en met 3-2 de voorsprong in de series nemen, voelt hartstikke lekker. Maar Game 6 wordt opnieuw enorm zwaar.”

En Derrick Rose: ,,Het zal in Atlanta aankomen op onze defense. Onze aanval zal er wel staan, maar onze verdediging zal uitmaken wie Game 6 gaat winnen.”