NBA East Ranks [1]: Miami Heat

Door

Slechts één dag scheidt ons van de start van het nieuwe NBA-seizoen. SportAmerika neemt tot de opening de teams die de play-offs gaan halen (volgens ons, wees het er gerust mee oneens) nader onder de loep. Eastern Conference #1: Miami Heat. 

Miami Heat is de te kloppen ploeg dit seizoen. Zoveel is wel zeker. Niet alleen omdat de Heat de titel wonnen vorig jaar, maar vooral ook omdat het team van coach Erik Spoelstra de meeste kwaliteit in de league heeft. En zeker in de Eastern Conference. Natuurlijk hopen de Celtics met hun vechtlust, verdedigende mentaliteit en de creatieve impulsen van Rajon Rondo, op een stunt. En ook de Pacers met David West en Roy Hibbert hopen dat ze na de ervaring van vorig jaar hun overschot lengte ten opzichte van Miami nu wel kunnen uitbuiten.

Het lijken allemaal mooie dromen, maar weinig op de realiteit gebaseerd. Waar het eerste jaar nog een harde leerschool was, het tweede jaar in de war werd gegooid door de lockout, is dit het eerste volledige ‘normale’ jaar voor Miami. Een normaal trainingskamp -zonder de mediagekte van het eerste jaar-, een normaal pre-season -niet slechts twee duels zoals bij de lockout-, en normale trainingen. De Heat worden elk jaar sterker en alle voortekenen wijzen op een extreem sterk seizoen van Miami.

Als we een blik werpen op het roster van Miami dan zien we dat center Eddy Curry en Juwan Howard van het roster zijn afgehaald. Curry, inmiddels opgepikt door Dallas Mavericks, ontwikkelde zich goed, maar was in het spelers-op-meerdere-posities systeem van Spoelstra te eendimensionaal. Howard was gewoon te oud. Over de nieuwe spelers is al een hoop gezegd, maar de komst van Ray Allen en Rashard Lewis geeft de Heat nog meer schotkracht vanaf de driepuntslijn dan het al had. De ruimtes tussen de spelers wordt met hun komst alleen maar groter en dat geeft LeBron James, Dwyane Wade en ook Chris Bosh veel mogelijkheden om te domineren rond de basket.

Dat Allen als beste schutter in de NBA-geschiedenis van toegevoegde waarde is, moge duidelijk zijn. Maar op de foto (met dank aan courtvisionanalytics.com) kun je pas echt goed zien waar Allen zich zal gaan onderscheiden. De omcirkelde plekken zijn de favoriete spots van Allen. En niet geheel toevallig ook de plaatsen vanwaar Miami de meeste driepunters schiet. Alleen zijn de gemiddeldes van Miami, 36% en 37,4%, een stukje lager dan het gemiddelde van Allen, 51,1% en 57,1%. Met Allen is Miami zoveel dodelijker van afstand dan nu, dat het voor teams steeds moeilijker wordt om de Heat te verdedigen.

Een NBA-seizoen van 82 duels is lang, heel lang. Hoewel de Heat over het talent beschikken, en ook in de juiste conference spelen (want East zwakker dan West), lijkt het winnen van 70 duels of meer een utopie. Maar als er een team is dat in de buurt kan komen van die magische grens, dan is het wel deze versie van de Heat. Alles staat of valt met de focus tijdens het reguliere seizoen. Als iedereen fit blijft, kan er zomaar een gevoel van onoverwinnelijkheid ontstaan. Vanaf morgen beginnen James, Wade, Bosh & co aan hun missie. Een missie die moet leiden tot een historisch seizoen en een tweede titel op rij.

Lees hier de NBA East Ranks van eergisteren: #2 Boston Celtics.

Ook leuk om te lezen