NBA Draft Profile: Stanley Johnson

Door

Utah Valley v Arizona

Iedereen kan een speler gebruiken met het hart van een warrior. Enter Stanley Johnson. De wingspeler van de Arizona Wildcats speelt elke wedstrijd met passie en vuur. Maar kan zijn talent ook tot ontwikkeling komen in de NBA?

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

Johnson is een winnaar in hart en nieren. Hij kroonde zich met het basketbalteam van Mater Dei vier jaar na elkaar tot ‘State Champion’ in California. Hij verloor slechts vijf wedstrijden met de Monarchs, allemaal in zijn eerste twee seizoenen. Tijdens de laatste twee ging hij dus telkens 35-0. Bij Arizona was Johnson iets minder succesvol. De Wildcats gingen er in de Elite Eight van het NCAA Tournament uit tegen Wisconsin en Johnson scoorde slechts zes punten in de nederlaag.

Die negatieve noot mag echter zijn enige seizoen in college niet overschaduwen. Johnson loste de hoge verwachtingen niet helemaal in, maar liet wel zien een écht talent te zijn. ‘SJ’ tekende gemiddeld voor veertien punten, bijna zeven rebounds, ruim één steal, met een FG% van bijna 47 en een 3P% van 37. Reken daarbij een heleboel defense en je ziet meteen de kwaliteiten van Johnson als speler.

De eerste en voornaamste kwaliteit van Johnson is zijn defense. Hij heeft daarvoor ook het perfecte lichaam: 6’7″ en 242lbs. Daarmee kan je zonder problemen in de NFL meedoen. Johnson is een krachtspeler en laat elke tegenstander werken om punten te scoren. Ook al omdat hij technisch weet hoe hij moet verdedigen en een ontwikkeld voetenspel heeft. Een superatleet is Johnson verre van, maar net genoeg om een snelle eerste stap te hebben in combinatie met zijn krachtige lichaam. Zijn jumper is niet héél sterk, maar ook weer al net genoeg ontwikkeld om gevaarlijk te zijn.

Een offensieve optie in de NBA zal Johnson echter nog niet meteen worden. Daarvoor heeft hij nog teveel werk met zijn jump shot en vooral finishing at the rim. Hij is ook nog niet sterk in het creëren van schietkansen voor anderen (besluitvorming). Daarnaast moet hij leren om zijn ritme te vinden in een offense en werken aan het presteren op een constant niveau.

Bekijk hier al onze Draft Profiles:

Frank Kaminsky

D’Angelo Russell

Justise Winslow

Karl-Anthony Towns

Sam Dekker

Myles Turner

Mario Hezonja

Jerian Grant

Willie Cauley-Stein

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen