NBA Analyse: Het succes van de Toronto Raptors

Door

Toronto Raptors v Cleveland Cavaliers

De Toronto Raptors zijn op dit moment op afstand het best presterende team in de Eastern Conference. De ploeg van Dwane Casey staat met dertien overwinningen en maar twee nederlagen al drieënhalve wedstrijd voor op de nummer twee, de Washington Wizards. Het Thanksgiving dinner zal gisteren dus extra lekker hebben gesmaakt. Wat is het verhaal achter het succes van de Raptors?

De ploeg uit Canada lijkt de vorm van vorig seizoen gewoon door te trekken. De Raptors wonnen vorig jaar de Atlantic Division en plaatsten zich daarmee voor het eerst sinds het seizoen 2007-2008 (4-1 verlies tegen de Orlando Magic) weer eens voor de play-offs. Hierin werd maar net verloren van de Brooklyn Nets (4-3, wedstrijd 7: 104-103).

Op dit moment hebben de Raptors samen met de Memphis Grizzlies de meeste overwinningen in de NBA. De Grizzlies werden in een onderling duel trouwens al een keer verslagen (96-92). Hierbij moet gezegd worden dat Memphis een aantal belangrijke spelers miste vanwege een maagvirus. Spelers als Tony Allen en Courtney Lee deden bijvoorbeeld niet mee.

Toronto was daarnaast ook te sterk voor topteams als de Oklahoma City Thunder (100-88), de Cleveland Cavaliers (110-93) en de Washington Wizards (103-84).

Kyle Lowry
De absolute uitblinker bij Toronto is Kyle Lowry. De point guard, die in de zomer nog zijn contract verlengde, noteerde in de eerste vijftien wedstrijden gemiddeld 18,1 punten, 6,6 assists en 5,1 rebounds. Ook was hij goed voor 1,1 steals en bijna één driepunter per game (0,9). Verder leidt hij dit seizoen ook minder turnovers. Verloor hij vorig seizoen gemiddeld nog 2,5 keer per wedstrijd de bal. Dit jaar is dat maar 1,6 keer.

Lowry noteerde tegen de Washington Wizards daarnaast al zijn eerste triple-double dit seizoen. De point guard was goed voor dertien punten, elf rebounds en tien assists. Hiermee werd hij de nieuwe recordhouder bij de Raptors.

Louis Williams
Ook guard Louis Williams speelt de laatste weken erg sterk. Als sixth man is hij gemiddeld goed voor 14,2 punten, 1,3 rebounds, één assist en 1,5 steal in maar iets meer dan twintig minuten (20,3) per game. Tegen de Cavaliers van LeBron James noteerde hij bijvoorbeeld 36 punten, vier rebounds, één assist en drie steals

http://youtu.be/Qz6t9E9Otb0

DeMar DeRozan
DeMar DeRozan haalt dit seizoen ook weer een ruime voldoende. Toch moet gezegd worden dat nagenoeg al zijn statistieken tot nu toe (iets) lager zijn dan vorig jaar. Zo scoort hij bijvoorbeeld twee punten per wedstrijd minder (20,7 vs. 22,7). Ook zijn schotpercentages zijn duidelijk nog aan de lage kant. De shooting guard heeft maar een field goal percentage van 40,6 procent. Ook raakt hij maar 25 procent van zijn driepunters. Vorig jaar was dat nog 30,5.

Teamprestatie
Ondanks het feit dat bovenstaande spelers (weer) uitblinken, is het bij Toronto dit seizoen vooral een teamprestatie. Iedere wedstrijd lijkt er weer iemand anders op te staan. De laatste drie wedstrijden zijn hier een perfect voorbeeld van. Zo scoorde Williams (36 punten) op zaterdag tegen de Cavaliers de meeste punten, maar waren het vervolgens center Jonas Valanciunas (27) en DeRozan (24) die tegen de Phoenix Suns en de Atlanta Hawks de topscorers werden.

De Raptors scoren dit seizoen na de Dallas Mavericks de meeste punten per wedstrijd in de NBA. Toronto is gemiddeld goed voor 108 punten. Daarnaast krijgt men maar gemiddeld 96,4 punten tegen, goed voor een gedeelde zevende plek met de Golden State Warriors. Met het verschil van +11,6 punten per wedstrijd (108-96,4) staat de ploeg op de eerste plaats.

Een categorie die de Canadezen nog kunnen verbeteren is rebounds. De Raptors pakken er gemiddeld 39,7 per wedstrijd en laten daarmee alleen de Miami Heat (36,7), de Los Angeles Clippers (37,5), de Philadelphia 76ers (38,9), de New York Knicks (39,3) en de Atlanta Hawks (39,3) achter zich.

Toronto Raptors Stats

Als het gaat om turnovers gaat het daarentegen wel weer erg goed. Met gemiddeld maar elf per wedstrijd staan ze op een vierde plaats.

Vanavond neemt Toronto (13-2) het in eigen huis op tegen de Dallas Mavericks (11-5). De wedstrijd begint om 1:30 (Nederlandse tijd).

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen