NBA Analyse: De opmars van Rudy Gobert

Door

gobert

In de 2013 NBA Draft hadden de San Antonio Spurs hun zinnen gezet op één man: Rudy Gobert. De Franse center werd echter één pick eerder weggekaapt door de Denver Nuggets, maar al vrij snel van de hand gedaan naar de Utah Jazz voor Erick Green en cash. Die trade blijkt nu geweldig uit te vallen voor de Jazz.

In zijn rookie season was Gobert helemaal niet klaar om een bijdrage te leveren in de NBA. Hij speelde even in de D-League en moest het stellen met 45 wedstrijden en gemiddeld nog geen tien minuten speeltijd. Ook dit seizoen leek de 22-jarige Fransman eenzelfde rol weggelegd…tot de Jazz afstand deden van Enes Kanter in een trade met OKC. Gobert kreeg zijn kans en greep die met beide handen.

Defensief anker
Waar Gobert zich onderscheidt, is allereerst zijn defense. Tegenstanders schieten amper 39,6% at the rim tegen de Fransman, die daarmee de NBA leidt. Hij doet het beter dan onder andere Serge Ibaka en Andrew Bogut. Opvallend is echter het grote verschil met mannen als Anthony Davis, Andre Drummond en DeAndre Jordan. Gobert beschermt de basket van zijn team een heel stuk efficiënter, namelijk bijna tien procentpunten beter. Hij zit aan 2,3 blocks per game, maar doet dat in amper 24 minuter. Enkel Hassan Whiteside doet het met 2,5bpg in 23 minuten iets beter.

Gobert FG at rim2

Ook een interessante statistiek is hier wat het FG% van een speler is tegen Gobert in vergelijking met zijn FG% overall. Daaruit blijkt wederom dat Gobert zijn defensieve taken uitvoert zoals het hoort en angst inboezemt. Tegenstanders schieten over het algemeen 5,5% slechter tegen de Fransman. Enkel gekeken naar tweepunters wordt dat al 7,3%. Nog dichter bij de basket toont Gobzilla zich helemaal een monster. Binnen drie meter van de basket dwingt hij tegenstanders tot een FG% dat 10,5% lager is dan normaal, binnen twee meter zelfs 13,1% lager!

Ter vergelijking nemen we er even dezelfde statistieken bij van Ibaka, Drummond en Jordan. Ibaka doet het eigenlijk nog net iets beter: 5,7% overall en 14,2% binnen twee meter. Maar tegenstanders schieten tegen Drummond zelfs 1,1% beter. Binnen twee meter van de basket doen ze het wel 4,2% slechter. Jordan tenslotte dwingt tegenstanders maar tot een slechter FG% van 0,3% overall en 2,8% binnen twee meter van de basket.

Rebounding
Ook gekeken naar het pakken van rebounds, onderscheidt The Gobert Report zich als één van de beste in de NBA. De Fransman zit aan 8,9 rebounds per game in zijn gemiddeld 24 minuten. Per 48 minuten doen slechts vier spelers beter: Drummond, Jordan, Omer Asik en Tyson Chandler. Gobert krijgt veertien ‘reboundkansen’ per game. Concreet betekent dat: binnen één meter van een rebound staan. Hij zet bijna 64% van die kansen ook daadwerkelijk om in een rebound. Daarmee zit hij op ongeveer hetzelfde niveau als onder andere Tim Duncan, Tyson Chandler en Kevin Love. Hij doet het wel een stuk minder goed dan bijvoorbeeld Jordan en Drummond, die op respectievelijk 73,1% en 69,7% zitten.

Ook belangrijk is te kijken naar wat het aandeel ‘contested rebounds’ is op het totale aantal rebounds van een speler. Een contested rebound is er eentje waarbij een tegenstander zich binnen één meter van, in dit geval, Gobert bevindt. Bij de Fransman zijn 46,6% van zijn rebounds contested. Daarmee staat hij zeer hoog. Slechts zes spelers doen het beter, waaronder ploegmaat Derrick Favors. Ook Joakim Noah, Tristan Thompson, Whiteside, Drummond en Enes Kanter staan boven Gobzilla. Maar voor alle duidelijkheid: dat is geen schande, integendeel.

In aanval
Offensief heeft Gobert nog wat stappen te zetten. Van een postgame is nog geen sprake, evenals van één of andere vorm van een jump shot. Maar Gobzilla is wel dodelijk in de pick & roll, zo blijkt. Hij scoort daarin 1,18 points per possession. Daarmee doet hij het exact even goed als Anthony Davis en het beter dan onder andere Nikola Vucevic, Marc Gasol en Al Horford. Jordan en Whiteside zijn hier met een PPP van ruim 1,40 wel outstanding. En toch, Gobert werkt 60% van zijn rolls met succes af, dwingt in bijna één op vier gevallen vrije worpen af en zorgt in 8% van zijn rolls voor een and one. Enkel minpunt: Gobert verliest ruim één op tien keer de bal, dat moet beter.

Ter vergelijking halen we er even de statistieken van Enes Kanter bij in dienst van de Jazz dit seizoen. Die zat aan een succespercentage van slechts 40,4%. In nog geen 10% van de gevallen resulteerde zijn roll in vrije worpen en van and ones was sowieso nauwelijks sprake. Dat alles resulteerde in een PPP van amper 0,82. Erg bescheiden voor een big man.

Kortom: Gobert kan ook offensief zijn meerwaarde leveren. Onderstaande shot shart (sinds de All-Star Break) toont wel aan dat in aanval de Franse center nog vrij ééndimensioneel is.

Shotchart_1426774733568

Conclusie: Hail Gobert!
Alles hierboven in acht genomen, is het dus allemaal niet zo verrassend dat de Utah Jazz sinds de All-Star Break aan een opmars bezig zijn. Ze hebben de beste defensive rating sinds de break en geven ondertussen ook het minste punten per wedstrijd op (geholpen door de traagste pace in de NBA). Ze hebben het beste record in de NBA sinds de break (11-3 door verlies woensdag tegen Washington) en lijken klaar om volgend seizoen een stap voorwaarts te zetten. En dat grotendeels door een Frans jonkie op de center? Hail Rudy Gobert!

Foto: Youtube

Ook leuk om te lezen