NBA Analyse: De ‘good’ en ‘bad’ van LeBron James

Door

Toronto Raptors v Cleveland Cavaliers

De Cleveland Cavaliers staan 0-1 achter in hun tweede ronde serie tegen de Chicago Bulls. In Game 1 kwamen LeBron James en co. in eigen huis tekort: 92-99. Als de Cavs deze Bulls willen verslaan, zal James zijn MVP-vorm moeten terugvinden.

Geen vijfde MVP award voor LeBron. Dit seizoen was Stephen Curry de beste speler in de NBA. Toch deed The King weer lang mee in de race om de meest prestigieuze individuele basketbalprijs. Zijn Cavaliers schoten traag uit de startblokken, maar vonden gaandeweg hun beste vorm. In de eerste ronde van de play-offs bleken de Boston Celtics een paar maatjes te klein, maar aan de Bulls hebben de Cavs een lastige klant.

Mister drive
James is nooit echt een geweldige schutter geweest. Het is pas de laatste drie à vier seizoenen dat hij zijn driepunters vrij efficiënt is beginnen raken. Hoewel 35,4% dit seizoen niet ontzettend spectaculair is. The King is toch altijd meer een driver geweest. Stop dat fysiek monster maar eens al ie naar de basket gaat. In Game 1 tegen de Bulls toonde LeBron zijn beste aanvallende move. Hij maakte zes op tien schoten rond de basket, waarvan vijf op negen layups en één bank shot. Bij zeven van die schoten werd hij ‘very tight’ verdedigd, en scoorde hij toch vier keer.

Daarbuiten raakte James slechts drie op twaalf schoten, waaronder nul op drie driepunters en twee op zes midrange shots. Het lijkt er verder steeds meer op dat LeBron een probleem heeft met pullups en dat hij daar best gewoon mee stopt. Slechts één op acht pullups was succesvol. Dat vertaalt zich ook in zijn statistieken qua dribbels. Hoe meer The King gaat dribbelen, hoe kleiner de kans dat hij scoort. Gezien over de hele play-offs zit LeBron aan een FG% van 42,1 wanneer hij zeven of meer keer dribbelt. Zijn FG% bij pullups bedraagt een erg zwakke 26,7. Problematisch want 40,2% van zijn schoten zijn pullups.

Het schot van James viel deze play-offs voorlopig gewoon niet. Dat bewijst volgende tabel:

james shooting

Normaal gezien moet de kolom ‘FG%’ oplopende percentages tonen: hoe meer open, hoe beter het schotpercentage. Niet dus bij LeBron James. The King raakte tot nu toe minder dan 36% van zijn open én wide open doelpogingen. Vooral op driepunters knalde hij erg vaak mis. Amper 18,2% van zijn open driepunters (ruim vier per game) waren succesvol. Als hij echter strakker verdedigd wordt, werkt LeBron wel ontzettend efficiënt af. Opvallend is ook dat James makkelijk scoort tijdens de eerste tien seconden van de schotklok. Dan raakt hij gemiddeld zes op tien pogingen. Verderop in de schotklok komt LBJ slechts aan 39%.

Cavs = isolation
Bovenstaande werkpunten voor James zijn een gevolg van de offense van de Cavaliers. Die rust namelijk weinig op passing en al te vaak op isolation plays voor LeBron en Kyrie Irving. Tijdens Game 1 tegen de Bulls gaven de Cavs 238 passen vergeleken met 296 bij Chicago. Cleveland deelde maar zeven keer zes of meer passes uit tijdens een aanvalspoging, de Bulls zestien keer. Dat vertaalde zich in een score van 21-10 in het voordeel van Chi-Town.

Bij Cleveland kwamen 53% van de passes van LeBron en Kyrie. Bij de Bulls deelden vijf spelers meer passes uit dan de nummer drie bij de Cavs. Coach David Blatt leunt al te graag op de één-op-één kwaliteiten van zijn sterspelers. Bijna 80% van de gemaakte schoten van LeBron gebeurden zonder assist. Verontrustend is dat zijn amper 18 op 51 midrange schoten tijdens deze play-offs geassisteerd werden en hij de rest dus zelf maar moest creëren. Goed voor een FG% van 35,3. 

James leidt de NBA tijdens deze play-offs met 56 isolation plays, goed voor ruim 37% van zijn totale aantal schoten. Nummer twee op de lijst is James Harden…met 32 iso’s. De gedeelde nummers drie (waaronder Irving) doen niet beter dan 23 iso’s. Per iso scoort LeBron echter maar 0,79 punten. Chris Paul zit bijvoorbeeld aan 1,32, Derrick Rose aan 1,14 en Irving aan 1,00. Harden doet met een PPP van 0,78 overigens nog slechter.

Hoger tempo…en Kyrie!
LeBron trekt natuurlijk heel verdedigers naar zich toe, en tekende voor negen assists tijdens Game 1. Opvallend was dat Irving zijn ploegmaats meer kansen aanbood met een pass, maar hij slechts in één op drie gevallen een assist mocht noteren. James in bijna de helft van de gevallen. Toch lijkt het aangewezen dat Irving de aanval opzet en niet James. The King zorgde in de cruciale fase van het vierde quarter twee keer op rij voor een turnover, goed voor balverliezen vijf en zes.

In de standaard pick-and-roll doet Irving het ontzettend goed. Hij scoort 1,24 punten per pick-and-roll, meer dan onder andere Chris Paul (1,10) en Stephen Curry (1,02). In slechts 6,5% van de gevallen verliest Irving de bal en hij laat tot nu toe een FG% van 52,6 noteren. LeBron daarentegen zorgt in één op vijf pick-and-rolls voor een turnover en zit aan een FG% van slechts 34,6. Goed voor een PPP van…0,58. Zoals eerder aangehaald: té veel dribbelen is niets voor The King.

Toch is er ook nog wat goed nieuws voor James. In transition is hij simpelweg niet af te stoppen. Tot nu toe kreeg LBJ elf schoten op de fast break, waarvan hij er tien maakte! Probleem hier is echter dat de Cavs’ defense: 1) overall niet sterk genoeg is, 2) relatief weinig TO’s afdwingt. En tegen de Bulls is het sowieso al moeilijk om het tempo de hoogte in te jagen. Zo kwamen slechts twee van de 92 punten van de Cavs tijdens Game 1 van een fast break.

Conclusie: LeBron James en de Cleveland Cavaliers zullen sterk voor de dag moeten komen om de Chicago Bulls opzij te zetten. The King schiet maar moeilijk raak en wordt in aanval al te vaak in isolation geduwd. De passing van de Cavs blijkt ondermaats en tegen de sterke defense van de Bulls kan Blatt niet blijven rekenen op het atletisch vermogen van zijn 30-jarige superster. LeBron is ook geen 25 meer.

Het recept tot succes voor de Cavs is eigenlijk vrij simpel: verhoog het tempo, ga vol voor pick-and-rolls met Irving en buit de sterktes van LBJ uit.

Foto: Getty Images

4 Reacties
 1. Bahadir 8 jaar ago

  Blijf het eeuwig zonde vinden dat Love zo een ongelukkige blessure heeft opgelopen.

  Je wilt je tegenstander immers altijd in zijn beste doen verslaan. Anders is er vrijwel geen lol aan als je er met de winst vandoor gaat.

  • Klopt maar als Chicago wint van Cleveland zal dat niet volledig te wijten zijn aan de afwezigheid van Love. Bulls speelden gewoon sterk in Game 1.

   • Wouter van der Zee 8 jaar ago

    Toch scheelde het niet heel veel tussen de Bulls en Cavaliers. Cleveland kwam in het tweede kwart sterk terug. Na half time nog een keer. Met Love zou het zomaar wel net een winst geweest kunnen zijn. Kleine verschillen is waar het nu om draait in de Playoffs.

 2. Mitchell Busby 8 jaar ago

  De Cavs verloren de wedstrijd al in de eerste twaalf minuten. De tweede tot en met de vierde kwart winnen de Cavs met 77-72.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen