NBA 30 in 30: Boston Celtics

Door

Oklahoma City Thunder v Boston Celtics

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Boston Celtics

Vorig seizoen
Het afgelopen seizoen was het eerste seizoen bij de Celtics, waarbij geen van de voormalige big three meer bij het team speelde. Ray Allen was al in 2012 vertrokken naar de Heat en Paul Pierce en Kevin Garnett werden in de zomer van 2013 door general manager Danny Ainge getrade naar de Nets. Rajon Rondo was daardoor de enige speler op de loonlijst die de successen van de Celtics nog heeft meegemaakt. De Celtics moesten ook opzoek naar een nieuwe hoofdcoach. Doc Rivers was vertrokken naar de Clippers en werd vervangen door de jonge en onervaren Brad Stevens.

Met een kern van jonge spelers aangevuld met doorsnee role players kwamen de Celtics maar tot 25 overwinningen. De play-offs werden voor het eerst sinds 2007 niet gehaald en het team eindigde op de drie na laatste plek in de zwakke Eastern Conference. Het lage aantal overwinningen is mede te danken aan de langdurige knieblessure van Rondo. Hij speelde pas op 17 januari 2014 zijn eerste wedstrijd. Naast Rondo waren ook andere basisspelers regelmatig geblesseerd en bleef het team vooral offensief gammel met minder dan honderd punten per wedstrijd. Kortom een niet heel gelukkig seizoen voor de Celtics, waarin er maar spaarzame hoogtepunten waren.

Gelukkig kon je ook nog genoeg met en om de Celtics lachen:

Jong en gemiddeld
IN: Marcus Smart (draf), Marcus Thornton (Nets), Evan Turner (Pacers), James Young (draft), Tyler Zeller (Cavaliers)

UIT: Jerryd Bayless (Bucks), Kris Humphries (Wizards), Chris Babb (waived), Keith Bogans (76’ers)

Een groot deel van de kern van de Celtics is instant gebleven. Er is afscheid genomen van een ‘aantal’ dure spelers en de C’s hebben zich versterkt met een aanzienlijk talent uit de draft (Smart en Young) en op het oog betere roleplayers (Thornton, Turner en Zeller).

Met Rondo, Bradley en Smart zijn de Celtics vooral defensief op de guardpositie een sterk team. Het frontcourt heeft deze defensieve kracht niet, maar is offensief met Green en Sullinger wel degelijk. De centerpositie is met de redelijk talentvolle Olynyk en Zeller goed voorzien. Turner is een ideale kandidaat voor de sixth man en hij zorgt hiermee voor de nodige energie en scoring vanaf de bank.

De Celtics zijn een erg jong team (Gerald Wallace is met 32 jaar de nestor van de selectie) en met hun energie kunnen ze het elke tegenstander lastig maken. Coach Stevens heeft voor zijn uptempo offensieve spel dan ook een zeer geschikte groep. Toch zal de aanval het grootste probleem blijven van de Celtics. Het team mist de nodige schotkracht van achter de driepuntslijn en veel spelers missen de constantheid om een heel seizoen aanvallend goed te spelen.

The Rondo Question
De nabije toekomst van de Celtics hangt voor een deel af wat voor intenties Rajon Rondo heeft. Gaat hij zijn contract verlengen en kiest hij ervoor dat er om hem heen een compleet nieuw team wordt gebouwd. Hiermee loopt Rondo het risico dat de Celtics de eerste jaren de play offs niet zullen halen, maar hij zal wel de absolute ster van het team zijn. Aan de andere kant verlengt Rondo zijn contract niet en kiest Danny Ainge er waarschijnlijk voor om voor hem de meest gunstige deal te krijgen via een trade. Op dit moment kunnen de Celtics sowieso niet gebruik maken van de kwaliteiten van Rondo. Door een val onder de douche heeft hij zijn hand gebroken heeft mist hij zes tot acht weken.

Prognose 2014-2015
Met maar een gemiddelde leeftijd van iets ouder dan 25 jaar en voldoende draftpicks hebben de Celtics genoeg middelen om een sterk team voor de aankomende jaren te creëren. Het beste scenario voor de Celtics is dan ook een slechter record dan vorig seizoen en afscheid nemen van te dure spelers. Zodoende kan het team in de zomer van 2015 echt goed herbouwen met voldoende capspace, genoeg draftpicks en veel jonge spelers.

Het meest waarschijnlijke scenario is echter dat Rondo blijft, er weinig veranderd aan het team en ze beter presteren dan vorig seizoen, maar niet de play-offs halen. De Celtics behalen dan rond de 35 overwinningen en belanden zodoende in de ‘grijze’ middenmoot. Te slecht voor de play-offs, maar niet slecht genoeg voor goede draft picks.

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings

Ook leuk om te lezen