NBA 30-in-30 | Detroit Pistons: een kleine of grote verbetering?

Door

Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. In deze editie staan de Detroit Pistons en daarmee zijn we alweer over de helft. De kern van de ploeg is hetzelfde gebleven. Verder ziet het team er bijna compleet anders uit. Is de verandering ook een verbetering en kunnen de Pistons dit jaar verder komen?


OFFSEASON


Vorig seizoen behaalde de Detroit Pistons evenveel gewonnen als verloren partijen: 41-41. Dat was genoeg voor de laatste plek in de playoffs in de Eastern Conference, maar vervolgens werden ze met een sweep (4-0) uitgeschakeld door de Milwaukee Bucks.

De kern van het team bestaat uit Andre Drummond, Blake Griffin en Reggie Jackson. Deze spelers zijn ook volgend jaar nog in een Pistons jersey te bewonderen. Vanwege een gebrek aan cap space was het zo goed als onmogelijk om grote namen toe te voegen. De meest opvallende aanwinst is Derrick Rose. De MVP winnaar van 2011 stond vorig seizoen weer in de schijnwerpers nadat hij z’n persoonlijk record verbrak van meeste punten in een wedstrijd. De 30-jarige point guard scoorde 50 punten tegen de Utah Jazz. Rose verlengde uiteindelijk niet bij de Minnesota Timberwolves en hij wordt waarschijnlijk de zesde man van de Detroit Pistons.

NBA DRAFT 2019

In de NBA Draft kozen de Pistons met de 15de pick voor forward Sekou Doumbouya. Hij zal moeten knokken voor minuten, aangezien Detroit meerdere spelers heeft toegevoegd aan de selectie voor beide forward-posities. In de tweede ronde kozen de Dallas Mavericks met de 37e pick voor Deividas Sirvydis. Hij werd direct getrade naar de Pistons. De kans dat we hem nog veel in actie gaan zien, is ontzettend klein. Hij maakte wel minuten in de Summer League voor Detroit. Ook Jordan Bone kwam via een trade bij de Pistons terecht. Hij werd als 57ste gekozen door de New Orleans Pelicans. Bone tekende in Detroit een two-way deal.

FREE AGENCY

De volgende spelers zijn allemaal tijdens de free agency periode in Detroit terecht gekomen:

 • Tony Snell
 • Derrick Rose
 • Markieff Morris
 • Tim Frazier
 • Christian Wood
 • Joe Johnson
 • Louis King (Two Way deal)
 • Todd Withers (Exhibit 10)
 • Donta Hall (Exhibit 10)

Het is dus nog de vraag of Christian Wood, Louis King, Todd Withers en Donta Hall daadwerkelijk minuten gaan maken. Met Joe Johnson, Markieff Morris en Derrick Rose hebben de Pistons diepte toegevoegd. Tony Snell gaat waarschijnlijk starten als small forward.

Deze spelers mochten vertrekken:

 • Ish Smith
 • Wayne Ellington
 • Jon Leuer
 • Jose Calderon
 • Zaza Pachulia
 • Jameer Nelson

DE SELECTIE


Zo heeft Detroit met weinig ruimte toch hun selectie weten te upgraden. Met name de bank ziet er nu beter uit. Derrick Rose zal waarschijnlijk de rol van de zesde man vervullen. De plek van shooting guard is de meest open positie bij de Pistons. Bruce Brown en Luke Kennard maken de meeste kans op de basisplaats terwijl ook Mykhailuk en Galloway minuten zullen gaan maken. Hoe Detroit Joe Johnson gaat gebruiken is ook een goede vraag. Iso Joe is de overduidelijke veteraan van de ploeg die van de zomer nog speelde in de Big 3-league.

Blake Griffin behaalde vorig seizoen z’n hoogste points per game in zijn carrière. Op andere gebieden is er ruimte voor verbetering. Z’n spel ziet er minder explosief uit dan in zijn jaren bij de Clippers, maar hij heeft wel een jumpshot toegevoegd aan z’n wapenarsenaal. Tevens neemt het atletisch vermogen van iedereen af met name hij ouder wordt.

Andre Drummend heeft afgelopen seizoen ook z’n hoogste punten per game behaald. Hij heeft alleen nog geen schot om over naar huis te schrijven. Drummond probeert het wel steeds vaker van afstand. De center schoot 38 keer van achter de driepuntlijn, waarvan er vijf raak waren. Voor het afgelopen seizoen had Andre Drummond in zijn hele carrière vijf driepunters gemaakt in 30 pogingen.


CONCLUSIE


De Pistons hebben het team versterkt zonder hele gekke dingen te doen. Ze zijn wel afhankelijk van een aantal factoren om verder te komen dan de eerste ronde in de playoffs. Het eerste is de fitheid van de ploeg. Een aantal belangrijke spelers hebben een verleden met blessures. Derrick Rose blijft een risicogeval nadat hij eerder in zijn carrière ongelooflijk veel pech heeft gehad. Ook Blake Griffin is geen onbekende met blessures.

Het tweede is individuele verbeteringen. Zowel Drummond, als Griffin, als Jackson moeten het nog beter gaan doen. De assists en punten per duel van Jackson zijn niet heel indrukwekkend. Als tweede/derde optie is dat niet erg, maar er is veel ruimte voor verbetering. Griffin heeft al een jumpshot toegevoegd, maar ook zijn puntengemiddelde kan omhoog. Zeker als eerste optie van het team. Drummond heeft zich al langzaam verbeterd maar ook zijn aantal punten per wedstrijd en zijn afstand percentages (waaronder de vrije worp) kunnen omhoog.

Verder zijn de Pistons afhankelijk van de logische factoren zoals team chemistry en, uiteraard, puur geluk. De Pistons zullen dus met volledige oorlogssterkte uit het reguliere seizoen moeten komen, willen ze de tweede ronde halen. Het nadeel voor hun is dat zelfs met de versterkingen, de andere teams waar ze waarschijnlijk tegenover komen te staan in de playoffs een sterkere ploeg hebben.

Voorspelling: 45-37, 1st round exit.

(Coverfoto: Keith Allison)

Ook leuk om te lezen